woensdag 26 december 2018

Irene - Pierre Lemaitre

Vanaf de eerste gruwelijke moord is het commandant Camille Verhoeven meteen duidelijk: deze zaak is anders dan alle andere. Verschillende moorden volgen en Verhoeven kiest voor onorthodoxe opsporingsmethoden. De pers, de rechter en de hoofdcommissaris van de politie zijn het daar niet mee eens en keren zich tegen de typische werkwijze van de commandant.
Verhoeven staat alleen en raakt verwikkeld in een ingewikkelde persoonlijke strijd met de moordenaar. Wie heeft er het minst te verliezen? Wie zal er winnen? En kan er iemand winnen?

****

Irene is het debuut (2006) van scenarioschrijver en auteur Pierre Lemaitre en het eerste deel in de Verhoeven-trilogie. De vertaling heeft echter even op zich laten wachten.
Camille Verhoeven is met zijn 1.45m lengte een buitenbeentje. Maar het kan niet anders of zijn rechercheurs kwaliteiten compenseren dit. Lemaitre brengt zijn personages goed en dat is hier niet anders.
Een debuut, en wat voor één. De moorden die de rechercheurs op hun bord krijgen zijn gruwelijker dan gruwelijk, echte horror. De link tussen de moorden is niet van een alledaagse soort, maar dat gaan we niet verklappen. Het is in ieder geval zeer spannend. Dat de rechercheur daarbij ook nog op heel wat moeilijkheden met zijn meerderen stoot, komt er dan ook nog bij. Tegenwoordig lijkt dit wel een vast concept in thrillerverhalen.
Het boek is fantastisch goed opgebouwd, gestaag komen er feiten aan het licht maar wel pas na een moeizame zoektocht van het team. Wanneer dan aan het einde de race tegen de klok begint, is het een feest om te lezen hoe ze stap voor stap naar de oplossing werken.
Veel kunnen we niet zeggen over de plot zonder iets prijs te geven. Lemaitre heeft veel schrijverstalent en om al dadelijk in een debuut zo'n goed geconstrueerde plot te bedenken is wel zeer chapeau.
Irene is een zeer spannend boek dat de lezer ook weet te verrassen, en dat er nog delen volgen is meer dan oké. Pierre Lemaitre is een zeer goed schrijver.
Eerder: Vrije val, Drie dagen en levenslang

Uitgeverij: Xander Uitgevers (2014) - 397 blz.
Oorspronkelijke titel: Travail soigné (2006)
Vertaling: Jan Steemers

maandag 17 december 2018

Drink meer koffie - Dr. Bertil Marklund

Drink meer koffie en 9 andere tips om langer, gezonder en gelukkiger te leven
Wat kunnen we zelf doen om zo lang, gezond en gelukkig mogelijk te leven? De Zweedse arts Bertil Marklund buigt zich al meer dan veertig jaar over deze vraag. Hij richt zich daarbij op factoren die onze gezondheid bevorderen.
Drink meer koffie bevat tien eenvoudige tips om je gezondheid te verbeteren. Zo blijkt bijvoorbeeld het drinken van koffie heilzaam te zijn; en de wondermolecuul vitamine D is van grote invloed op de levensverwachting.
Marklund werkt niet met verboden of beperkingen. Met zijn ontspannen en praktische benadering voelt overgaan op een gezonde levensstijl als positief en zinvol.
 Begin vandaag met één tip - de rest volgt vanzelf - en leef nog lang, gezond en gelukkig!

Dr. Bertil Marklund is arts, hoogleraar algemene geneeskunde en specialist in volksgezondheid. Hij is al meer dan veertig jaar als onderzoeker verbonden aan de  universiteit van Göteborg, Zweden.
Een opvallende titel. Voor een zeer toegankelijk boekje dat in het kort 10 punten aanhaalt waarmee je aan de slag kunt om gelukkiger te leven, langer en gezonder.
Alle punten of tips in dit geval worden kort uitgelegd en ja, iedereen kent een deel van deze punten. Dat de juiste voeding en bewegen belangrijke elementen zijn in een gezond leven dat weet ondertussen wel iedereen, ernaar handelen ligt misschien nog wat moeilijk, onze westerse cultuur stimuleert dit nu eenmaal (nog) niet.
Marklund haalt echter nog verschillende andere punten aan die de meesten nog niet associëren met gezondheid. Hij legt in begrijpelijke taal uit waarom deze punten wel zeer belangrijk zijn en hij doet dit op een manier die je stimuleert om meer te willen weten over het onderwerp: langer en vooral gezonder leven en bijgevolg ook gelukkiger. De auteur heeft het bijvoorbeeld over een goede tandhygiëne en je blootstellen aan de zon omwille van vitamine D. Koffie heeft hij ondergebracht onder de tip drinken.
Dit was een erg leuk boekje om te lezen, zelfs als je al wat boeken gelezen hebt over het onderwerp. Als je nog niet thuis bent in het onderwerp, kan het een goede aanzet zijn om én te beginnen met een gezondere levensstijl én er meer over te willen weten. In de Humo verscheen een interview met Dr. Bertil Marklund over dit boek.
Eerder over dit onderwerp: De voedselzandloper, Broodbuik, Het oerdieet, Hoe word je 100?, Veroudering vertragen, Het slimmedarmendieet, Maak je niet dik, Het 8-weekse bloedsuikerdieet

Uitgeverij: Kosmos Uitgevers (2018) - 145 blz.
Oorspronkelijke titel: Må bättre och lev 10 år längre
Vertaling: Sophie Kuiper

zondag 16 december 2018

De jongen in de sneeuw - Samuel Bjørk

In een bergmeer wordt een 22-jarige ballerina gevonden, bruut vermoord. De politie vindt in het bos vlakbij een camera op een statief, precies gericht op de plaats delict. Het nummer 4 is in de lens gekrast.
Het beroemde rechercheteam van Holger Munch komt weer bij elkaar voor het onderzoek - zelfs Mia Krüger, net ontslagen uit een afkickkliniek en op weg naar een welverdiende vakantie, wordt overgehaald om zich over de zaak te buigen.
Als Mia ook nog een van corruptie verdachte collega in de gaten moet houden, komt alles in een levensgevaarlijke stroomversnelling...

***

Samuel Bjørk is met De jongen in de sneeuw aan zijn derde thriller toe met Holger Munch en Mia Krüger, een speciaal en eigenwijs duo toch. En gelukkig hebben ze nog enkele collega's om de klus te klaren want simpel is het niet.
Het boek is ook nu weer zeer goed geconstrueerd en later blijkt dat er is meer aan de hand is dan enkele moorden die aan elkaar gelinkt zijn. De speurders tasten zeer lang in het duister, de lezer uiteraard ook, de link is er en toch lijken de verschillen groter dan de gelijkenissen.
Bjørk weet de lezer goed te entertainen met enkele verschillende verhaallijnen, mooie realistische personages en hij houdt de spanning er goed in. Het duurde bijna tot het einde van het boek voor het enigszins duidelijk was wat er nu aan de hand was en hoe het in elkaar zat. De clou was verrassend maar tegelijk ook ontgoochelend. In de opbouw van het boek was daar niet echt naartoe gewerkt en klonk het redelijk afgerafeld.
De jongen in de sneeuw is een boek dat goed leest en interessant is, het verrassende van de eerste twee boeken vond ik hier echter niet in terug. Een goed boek, niet meer en niet minder.
Eerder: Ik reis alleen, Doodsvogel

Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff (2018) - 352 blz.
Oorspronkelijke titel: Gutten Som Elsket Rådyr
Vertaling: Renée Vink

woensdag 12 december 2018

De stenen engel - David Hewson

Annie Schrijver is net tweeëntwintig jaar oud, werkt op de Albert Cuypmarkt en is bij iedereen geliefd. Van de ene op de andere dag is ze echter spoorloos verdwenen. Niet lang daarna wordt ze, amper nog levend, teruggevonden op een begraafplaats. In haar lichaam vindt de politie sporen van drugs die een verband leggen met een nooit opgeloste zaak: de Schone Slaapstermoorden. Maar Annie had schijnbaar nog geluk, want niet ver van haar vindplaats wordt het lijk gevonden waarop een verse tatoeage te zien is: slaap, kindje, slaap.
Het is zomer in Amsterdam en de straten zijn vol toeristen, muziek en gelach, maar er heerst ook een duistere ondertoon nu er een seriemoordenaar actief lijkt te zijn. De spanningen lopen al snel hoog op en Pieter Vos weet dat hij de dader zo snel mogelijk te pakken moet krijgen om te voorkomen dat de paniek toeslaat...

****

David Hewson begon in 2014 een nieuwe reeks met Pieter Vos en Laura Bakker die zich in Amsterdam afspeelt. De Britse schrijver heeft een voorliefde voor buitenlandse grootsteden. In 2005 was Rome het decor in een reeks met Nic Costa, recent verscheen het tiende deel in deze serie. Tussendoor "verboekte" hij ook nog de Deense televisieserie bekend bij ons als The Killing, de drie seizoenen.
De stenen engel, het vierde in de serie, is helemaal geen verkeerd boek, integendeel. Het boek heeft een zeer goede plot en weet de lezer te verrassen. En spannend was het ook al, het is zo'n boek waar je naar uitkijkt om verder te lezen en met veel plezier. De personages mogen er ook zijn, Hewson heeft ze heel echt geportretteerd en je leeft waarlijk met ze mee.
Hewson heeft in het verhaal ook het maatschappelijke thema van vluchtingen aangeraakt en dit was prachtig om te lezen. Er is toch wel heel wat aversie tegen ontheemden en niet in het minst door onwetendheid. De auteur draagt met dit kleine nevenverhaal een boodschap van hoop uit en dit is zeer mooi.
Van de drie boeken in deze Amsterdamse serie die ik las, is dit toch wel het beste boek. Het leesplezier lag zeer hoog en dat is wat je verwacht of hoopt als je een boek begint. De stenen engel is een spannend en verrassend boek dat ik niet anders kan dan aanraden.
Eerder: De engelen des doods, Het zevende sacrament, De Romeinse lusthof, Blauwe demonen, Het verkeerde meisje, Poppenhuis

Uitgeverij: Meulenhoff Boekerij (2017) - 394 blz.
Oorspronkelijke titel: Sleep Baby Sleep
Vertaling: Gert van Santen

zaterdag 8 december 2018

Reflex - Maud Mayeras

Iris Baudry werkt als politiefotografe. Dag en nacht is ze beschikbaar om verminkte lichamen voor altijd vast te leggen. Ze is discreet, obsessief en vastberaden, en probeert door haar werk de herinneringen aan haar eigen overleden zoon uit te bannen. Als er een lichaam van een kind wordt gevonden op dezelfde plek als destijds haar zoon, moet Iris terugkeren naar haar geboortestad. Het blijkt dat de overeenkomsten tussen de twee zaken niet op toeval berusten. Om de waarheid te achterhalen en haar nachtmerries te verdrijven zal Iris de duistere geheimen uit het leven van haar demente moeder moeten ontrafelen. Maar niets is wat het lijkt en niemand is te vertrouwen in deze unieke en uiterst verrassende thriller.

**

Met haar tweede boek Reflex werd Maud Mayeras bekend bij een groter publiek. Het is haar tot nu toe enige werk dat vertaald werd in het Nederlands. Ondertussen verscheen er een derde thriller van de hand van deze Franse schrijfster.
Dit boek is opgebouwd aan de hand van twee verhalen. Er is daar het hoofdverhaal, het heden, waar Iris terugkeert naar haar geboortestad. Het tweede verhaal - Stilte - start in september 1919 om aan het einde van het boek te eindigen in januari 2014, bijna een hele eeuw dus. Het duurt lang voor je de link tussen beide verhalen ontdekt. Vanaf dat moment wordt het verhaal (eindelijk) spannend en wordt de lezer verrast door de plot. Deze wending ben ik nog niet tegengekomen.
Het werd in feite wel tijd dat er wat vaart kwam in het boek want in het grootste deel van het boek waan je je in een familieroman/-drama. Buiten de vondst van het lijk en het beroep van Iris, politiefotografe, zijn er geen misdaadelementen te lezen. Vooral de ouder-kindrelatie wordt belicht en uitgeschreven. De auteur geeft haar info met mondjesmaat vrij, de lezer kan meedenken maar het is niet gemakkelijk. In het verhaal Stilte is het boeiend te lezen hoe het er in die tijd aan toe ging, een beetje historische info.
Als thriller of misdaadboek is Reflex niet geslaagd. Ook al is het einde spannend en wordt de lezer serieus verrast, het kon de verder trage opbouw en de verwachtingen die je had na het lezen van de flaptekst niet goedmaken. Het boek is goed geschreven en als psychologische roman is het goed te lezen maar dan moet je wel tegen een stootje kunnen, want de misdaden zijn best wel luguber en getuigen van een grote kwaadaardigheid.

Uitgeverij: De Bezige Bij (2015) - 379 blz.
Oorspronkelijke titel: Reflex
Vertaling: Gertrud Maes en Martine Woudt

vrijdag 30 november 2018

Het dossier - Anya Niewierra

De 46-jarige Josta Bresse wordt slachtoffer van een orgaanroof. De Nederlandse recherche stuit tijdens het onderzoek op het duistere DDR-verleden van Josta. Daarom keert Josta terug naar Oost-Berlijn, waar ze destijds als kunstvervalser deel uitmaakte van de zogenaamde 'Köninstein Gruppe'. Dit team van vervalsers dat werkte in opdracht van het toenmalige DDR-regime, werd vlak voor de val van de Muur door de Stasi afgevoerd naar de gevangenis Hohenschönhausen. Reden: een geheim Dossier.
25 jaar later blijkt dit Dossier nog steeds reden voor moord. Opgejaagd als een wild dier probeert Josta Bresse het Dossier in handen te krijgen, maar de macht van de daders blijkt groot. Enorm groot.

*****

Anya Niewierra schreef in 2013 haar eerste thriller Vrij uitzicht welke voor diverse prijzen werd genomineerd. Ze is algemeen-directeur van de vvv Zuid-Limburg. Op deze manier combineert ze haar verschillende passies, reizen en schrijven.
Haar derde passie schilderen werd haar hobby en heeft ze als invalshoek gekozen voor deze thriller. De wereld van de kunst, het veilen en vervalsen van kunst en hier specifiek in de voormalige DDR vlak voor het vallen van de muur in 1989 is een boeiend gegeven en de lezer is weer wat info rijker. Ze heeft zich immers zeer goed geïnformeerd over kunst in het algemeen en de duistere geschiedenis van bijvoorbeeld de gevangenis Hohenschönhausen die echt bestaan heeft en het is niet min wat daar gebeurde.
Het dossier is een vakkundig opgebouwd verhaal dat allengs interessanter en spannender wordt. Ook de actie bouwt op. Het is altijd meegenomen dat een verhaal gestoeld is op waargebeurde historische feiten en als je daarrond dan nog een spannend verhaal weet te bouwen, is het helemaal super.
Ik kan niet anders zeggen dat ik helemaal verrast was door dit boek. Deze Nederlandse schrijfster is iemand om in het oog te houden. Klasse!

Uitgeverij: B for Books (2017) - 398 blz.

zondag 25 november 2018

Post voor Compostela - Johan Swinnen & Chris Nijs

Johan Swinnen is kankeronderzoeker. Toen zijn zoon Pieter enkele jaren geleden gediagnosticeerd werd met kanker, beloofde Johan dat hij 'iets zots' zou doen als Pieter het zou overleven. Vijf jaar later herstelt Pieter van zijn zware behandelingen en komt Johan zijn belofte na. In 33 dagen loopt hij van Leuven naar Santiago de Compostela (bijna 2400 km) aan een tempo van zo'n kleine twee marathons per dag. Johan torste letterlijk de last en de hoop van vele kankerpatiënten met zich mee. Zijn rugzak zat vol brieven van patiënten.
Johans tocht stond symbool voor de strijd die kankerpatiënten moeten leveren en was in de eerste plaats een eerbetoon aan hen. Tientallen mensen liepen of fietsten een eindje mee, soms een marathon of meer, en verlegden daarmee hun eigen grenzen. Wat begon als een privé-initiatief groeide uit tot een immense actie die vele duizenden mensen heeft bewogen en ontroerd.

Wat Johan Swinnen gepresteerd heeft is fenomenaal. Maar hij stelt duidelijk dat dit geen hoera-geroep verdient. De strijd van kankerpatiënten verdient deze kreet, zij leveren dag op dag een gigantische gevecht.
Johan Swinnen is gewoon hoogleraar aan de KU Leuven, kankeronderzoeker, voorzitter van het Departement Oncologie en ondervoorzitter van het Leuvens Kankerinstituut. Daarnaast is hij een verwoed langeafstandloper. Maar elke dag gedurende meer dan een maand een 70 tot 80 kilometer was voor hem ook een serieuze uitdaging. Maar zoals hij zegt: "niets in vergelijking wat kankerpatiënten meemaken".
In zijn voorwoord: "'Als je echt wil, kan je veel bereiken.' En als het er echt op aankomt, blijkt onze soms wat verzuurde samenleving toch nog niet zo slecht."
Wat begon als een eenmansactie groeide uit tot een waar media-evenement. Hij kreeg de steun van familie en vrienden. En naarmate het vorm aannam en groeide, begon ook de interesse en de steun te groeien. Zelfs onbekenden stapten mee in het avontuur. Chris had hij ooit slechts één keer kort ontmoet, maar na elkaar daarna enkele keren gesproken te hebben over dit Compostela avontuur, sprong Chris mee op de trein en werd het mede dankzij hem een geslaagd avontuur. Johan en Chris samen on the road van begin tot einde. Hij regelde de hele praktische kant zodat Johan zich gedurende 33 dagen enkel bezig had te houden met lopen. Ook een gigantische prestatie.
De hele tocht was te volgen op facebook en website. Ook op tv kon je er niet naast kijken met de reportages en nieuwsberichten. Hij werd door velen gesteund en niet in het minst door zijn vrouw Annemie en twee zonen Stijn en Pieter. Pieter maakte verschillende unieke illustraties voor dit boek en ontwierp ook het logo van heel het gebeuren, het lopertje dat sprekend op zijn vader lijkt en dat heel de rit present was.
Post voor Compostela is een fijn boek om te lezen. De hoop en de liefde die uit het boek spreken, doen het hem. Een inspirerend verhaal.


Uitgeverij: Houtekiet (2018) - 279 blz.

maandag 12 november 2018

Het 8-weekse bloedsuikerdieet - Dr. Michael Mosley

Het 8-weekse bloedsuikerdieet - Val snel af en herprogrammeer je lichaam
Dr. Michael Mosley gaat in zijn nieuwe internationale bestseller de strijd aan met een van de grootste stille epidemieën van onze tijd: een verhoogde bloedsuikerspiegel.
Ons eten bevat veel suiker en makkelijk verteerbare koolhydraten en maakt ons niet alleen dik maar verhoogt ook onze kans op diabetes, beroertes, dementie, kanker en een leven lang medicijnen slikken. Meer dan een derde van de volwassenen heeft een verhoogde bloedsuikerspiegel en de meeste mensen zijn zich hiervan niet bewust.
In dit bijzonder actuele boek legt Michael Mosley op basis van wetenschappelijk onderzoek uit hoe we snel en goed kunnen afvallen. Het 8-weekse bloedsuikerdieet is niet alleen voor mensen met een verhoogde kans op diabetes type 2, maar voor iedereen die worstelt met zijn gewicht en gezond wil afvallen.

Dr. Michael Mosley is geen onbekende meer, toch alleszins niet voor diegenen die zich interesseren aan gezonde voeding en levensstijl. Hij heeft een opleiding als arts genoten en is daarna aan de slag gegaan als wetenschapsjournalist en tv-presentator. Hij sleepte trouwens prijzen in de wacht hiervoor.
Een verhoogde bloedsuikerspiegel lijkt een probleem waar heel wat mensen mee kampen, vaak zelfs zonder het te weten. Het is een ziekte die flink in opmars is en altijd bestreden wordt met medicatie en later het inspuiten van insuline. Wetenschappelijke onderzoeken wijzen echter uit dat voeding een cruciale rol speelt in het ontwikkelen van een verhoogde bloedsuikerspiegel alsook ons bewegingspatroon. En laat dit nu net zijn waar we zelf iets kunnen aan doen. Het wordt steeds duidelijker dat we zelf verantwoordelijk zijn en deze ziekte een halt toe kunnen roepen. Meer nog, verhoogde bloedsuikerwaarden kunnen teruggedrongen worden tot de normale waarden zodat insuline en medicatie overbodig worden. Als dat geen goed nieuws is.
Je voeding aanpassen is dus een eerste vereiste. Artsen en onderzoekers wijzen er nu al een tijdje op dat vooral de 'snelle' koolhydraten de oorzaak zijn van het dikker worden. Ook bewerkte voeding is een boosdoener. En daarnaast is het van belang om meer te bewegen, Zitten is het nieuwe roken titelt een boekje dat ik ooit las.
Wat voor mij nieuw was in dit boek is dat ook mensen die mager zijn een verhoogde bloedsuikerspiegel kunnen hebben. Het hangt er maar net van af waar je vet zich opslaat, iets om over na te denken. En dat een snel dieet zeker zo goed of zelfs nog beter is, had ik ook nog niet gehoord. Het juiste dieet dan wel te verstaan.
Dit is een interessant boek zeker voor diegenen die een verhoogde bloedsuikerspiegel hebben. Maar anders kan je er ook een en ander uit opsteken. Wat een constante is in zulke boeken is toch wel dat we zelf verantwoordelijk zijn voor onze gezondheid. Het kost moeite, ja, maar een goede levenskwaliteit is toch iets om naar te streven, zeker nu mensen over het algemeen ouder worden.
Eerder: Het slimmedarmendieet
Eerder over dit onderwerp: De voedselzandloper, Broodbuik, Het oerdieet, Hoe word je 100?, Veroudering vertragen, Maak je niet dik

Uitgeverij: Nieuwezijds (2018) - 271 blz. (inclusief recepten, bijlagen, noten en index)
Oorspronkelijke titel: The 8-Week Blood Sugar Diet - Lose weight fast and reprogramme your body
Vertaling: Textcase

donderdag 8 november 2018

Beklemming - Franck Thilliez

Camille Thibault werkt als politieagent in Noord-Frankrijk. Sinds haar harttransplantatie droomt ze iedere nacht levensecht over een vrouw in nood. Zou het een herinnering van haar donor kunnen zijn? Camille heeft nog maar één missie: uitvinden welk drama er heeft plaatsgevonden.
Kort daarop worden inspecteur Lucie Henebelle en commissaris Franck Sharko gebeld over een nieuwe zaak: een jonge vrouw, bijna blind, jarenlang in het donker vastgehouden. Al snel leidt al het bewijs in de richting van een vrouwelijke politieagent in Noord-Frankrijk... Heeft Camille iets met de zaak te maken?

****

Franck Thilliez heeft reeds bewezen dat hij een topschrijver is en dat wordt hier alleen maar bevestigd.
Het boek gaat met een interessant thema van start, Camille die probeert uit te vinden van wie haar hart komt. En dan de totaal verwilderde vrouw die ze vinden. Thilliez weet zijn lezers steeds opnieuw te verrassen met interessante invalshoeken en thema's. En dan weet hij er tegelijk nog een spannend verhaal van te maken ook én met een plot om U tegen te zeggen.
Het zijn toch wel gruwelijke thema's die hij aansnijdt en de misdaden zijn echt niet van de poes. Veel kunnen we er niet over zeggen, we willen het verrassingseffect immers niet bederven. Ook zijn personages komen goed uit de verf en boeien, je wil ze terugzien.
Het is absoluut een boek waar je je geen moment mee hoeft te vervelen, integendeel, het is super spannend en gevarieerd. We kunnen zulke boeken alleen maar in onze armen sluiten. Zitten en lezen, geen ontkomen aan. Top!
Eerder: Het gruwelhuis, De ring van Möbius, Het weeshuis, Dagbehandeling, De schakel, Zwanenzang

Uitgeverij: Xander Uitgevers (2018) - 447 blz.
Oorspronkelijke titel: Angor
Vertaling: Félice Portier

woensdag 31 oktober 2018

De getuige - Steve Cavanagh

Leonard Howells ergste nachtmerrie is uitgekomen: zijn dochter Caroline is ontvoerd. Op de politie kan hij niet vertrouwen, dus belt Howell de enige man van wie hij zeker weet dat die zijn dochter terug kan krijgen: Eddie Flynn.
Eddie weet hoe het voelt om een dochter te verliezen en zweert dat hij Caroline veilig thuis zal brengen. Nu mag hij dan wel een succesvolle advocaat zijn, nog niet zo lang geleden begaf hij zich vaak genoeg als oplichter en straatvechter in de onderwereld van New York. Maar zodra hij zijn oude leventje weer oppakt, beseft hij dat de tijd die wereld niet onveranderd heeft gelaten. De spelregels zijn herschreven en zijn tegenstanders spelen vals. Maar wie deelt de kaarten uit? Is er ook maar iemand die de waarheid spreekt in deze zaak?

*****

Steve Cavanagh staat garant voor een filmisch geschreven en spannende actiethriller met rechtbankscènes om van te smullen. Grappig geschreven ook nog.
Actie, veel actie. En spannend is het op zijn zachts gezegd ook. Dit is zo'n boek waarbij je regelmatig de drang voelt om al even verderop te spieken omdat het bijna té spannend is en je niet wil wachten. En hij beschrijft dan nog enkele trucjes. Flynn was voorheen een oplichter en hij heeft zijn streken nog niet verleerd, hij gebruikt ze hier echter ter goeder trouw om zijn cliënt te helpen. Hij weet als geen ander hoe het voelt als je dochter ontvoerd is en dit wenst hij niemand toe. En het is altijd geweldig interessant om te lezen wat er uit de hoge hoed wordt getoverd.
Ook ditmaal moet Flynn de rechtbankzaal frequenteren, zijn cliënt staat immers terecht, onschuldig dan nog wel. Eveneens fascinerend om te lezen.
En als dit alles dan nog overgoten is met wat humor is het helemaal niet te versmaden.
Diepgang moet je niet verwachten en soms is hoe alles samenvalt en op zijn pootjes komt een tikje ongeloofwaardig en niet helemaal onverwacht. Maar dit neemt niet weg dat het gewoon een super spannend verhaal is waar je zo snel mogelijk wil in verder lezen. Puur leesplezier, et voilà, die vijf sterren zijn verdiend, weer. Ik ben absoluut fan.
Eerder: Geen tijd om te sterven

Uitgeverij: Meulenhoff Boekerij (2018) - 397 blz.
Oorspronkelijke titel: The Liar
Vertaling: Ralph van der Aa

zondag 28 oktober 2018

De vrouw die terug moest - Lina Bengstdotter

Op een warme zomeravond verdwijnt de zeventienjarige Annabelle uit het afgelegen dorpje Gullspång. De politie kan geen enkele aanwijzing vinden, haar ouders zijn radeloos.
In Stockholm krijgt de ervaren rechercheur Charline 'Charlie' Lager te horen dat zij op de zaak wordt gezet. Met tegenzin gaat Charlie naar Gullspång - het dorp waar ze is geboren. Ze is er sinds haar veertiende niet meer geweest, en met reden. Charlie gedraagt zich namelijk niet zoals men van vrouwen verwacht: veel korte seksuele relaties, geen kinderwens en niet bezig met wat anderen van haar vinden.
Tijdens haar zoektocht naar de waarheid over Annabelle wordt ze hardhandig geconfronteerd met haar eigen verleden, en de geheimen die in Gullspång altijd diep weggestopt werden. Kan ze iets voor de verdwenen Annabelle doen? En kan Charlie zelf nog wel geholpen worden?

***

Een debuut van een Zweedse leerkracht Zweeds en psychologie die opgroeide in Gullspång, het decor van dit boek. Ze publiceerde reeds kortverhalen in verschillende nieuwsbladen en magazines. Met Annabelle scoorde ze in Zweden de thrillerdebuut-prijs van het jaar. Begrijpelijk.
Bengstdotter schrijft vlotjes en ze heeft een onderwerp gekozen dat velen zal aanspreken: de verdwijning van een tienermeisje. Charlie kent het plaatsje als geen ander, ze groeide op dezelfde manier op als Annabelle en heeft daar zelf ook geheimen die haar nog altijd parten spelen. Ze duikt dus meteen ook in haar verleden.
Helemaal origineel was het verhaal niet, regelmatig dook er een déjà vu gevoel op. Aangezien Charlie in het leven van Annabelle en bij uitbreiding dat van haar ouders en vrienden en van zichzelf duikt, hebben delen van het boek een redelijk roman gehalte. Charlie mag dan wel een 'speciaal' iemand zijn, tot de verbeelding spreekt ze niet en je invoelingsvermogen in haar wordt niet geprikkeld.
Bengstdotter maakt gebruik van aparte hoofdstukken om te switchen tussen het heden, het verdwijningsonderzoek en dat wat er zich de bewuste nacht heeft afgespeeld. Een beproefde methode.
De vrouw die terug moest is niet het spannende boek geworden dat beloofd wordt op de cover waar ze zich zelfs wagen aan een vergelijking met de Millennium-trilogie en de twee tv-series The Bridge en The Killing. Dat is toch een (grote) brug te ver. Het boek heeft echter wel pontentieel. Naar het einde toe wordt het verhaal interessanter en komt er iets meer vaart in. En wat ook niet te versmaden is, is dat de auteur een humoristische inslag heeft, sporadisch dat wel maar toch aanwezig. Een gewoon goed boek dus dat je zeker niet links moet laten liggen.

Uitgeverij: HarperCollins (2018) - 315 blz.
Oorspronkelijke titel: Annabelle
Vertaling: Ydelet Westra

maandag 22 oktober 2018

En toen was er nog maar één (Bling Bling 3) - Jan Van der Cruysse

Het onderzoek naar de diamantroven zit al maanden in het slop. Wanneer in het Indiase Varanasi een ring opduikt die deel uitmaakte van de buit krijgt de politie nieuwe stukjes van de puzzel in handen.
Het gevaarlijke gangsterduo Mate-Boris en de onprettig gestoorde Elisabed halen echter alles uit de kast om de politie een stap voor te blijven en de daders te vinden. Het leven van Viktor en Zurab is na de jongste overval grondig overhoopgehaald en ook zij azen op hun deel van de buit. Ondertussen rommelt het in Lentekhi: maffiabaas Paata Sirbiladze komt zwaar onder druk te staan. En dan zijn er nog de daders van de eigenlijke overval. Blijven zij onder de radar of moeten ze de duimen leggen?

****

Jan Van der Cruysse slaagt er toch steeds maar in om atypische (actie)thrillers te schrijven, van het soort waarbij je je geen moment moet vervelen. In dit derde deel van de Bling Bling-trilogie krijgen we, zoals je van een trilogie kan verwachten of course, eindelijk de finale te lezen van de beide diamontroven. Slagen de politie en de Georgische gangsters er eindelijk in om de diamantrovers te vinden en de buit? Daar kunnen we uiteraard niets van verklappen maar we kunnen wel zeggen dat het verrassende ontwikkelingen zijn.
Het humoristische deel heb ik enigszins gemist. Van der Cruysse schrijft nog altijd even vlot en ook vermakelijk maar het hardop lachen was er ditmaal niet bij.
Zoals ik al schreef over De Zaventemmers is ook dit boek geschreven volgens het concept van het eerste deel: veel actie, onverwachte plotwendingen, knappe plotconstructie in de zoektocht naar de diamantrovers, bloederige en wrede moordscènes en je leeft ook nu weer mee met de realistisch neergezette en boeiende personages.
Wat de reden ervan is weet ik niet maar de drie delen van de trilogie zijn elk uitgegeven door een andere uitgeverij.
Jan Van der Cruysse heeft met de Bling Bling-trilogie een heel erg goede thrillerreeks geschreven met een zeer hoog leespleziergehalte, en dat is uiteindelijk toch de bedoeling van (de meeste) auteurs. De serie zie je onmiddellijk ook als televisieserie voor je, niet voor watjes, dat wel, tenminste als je dichtbij het boek wil blijven. En zoals ik eerder al schreef over deze boeken, het is een no-nonsense verhaal zonder literaire kunstgrepen of trucs en dat kunnen we alleen maar toejuichen. Geen diepzinnige gedachten of ideeën maar wel veel entertainment.
Eerder: Bling Bling, De Zaventemmers

Uitgeverij: Angèle (2018) - 406 blz.

zondag 21 oktober 2018

Woesten - Kris Van Steenberge

De negentiende eeuw loopt ten einde. Elisabeth, dochter van de smid, huwt met de jonge arts Guillaume Duponselle. Het zal geen gelukkig huwelijk worden. Als Elisabeth acht maanden later van een tweeling bevalt, blijkt de eerstgeborene een prachtige zoon, Valentijn. Het tweede kind is zo mismaakt dat Guillaume weigert hem een naam te geven. Toch blijft Nameloos in leven. Omdat zijn verschijning zijn vader en de dorpelingen doet huiveren, gaat Nameloos gesluierd door het leven. Dan doet de Eerste Wereldoorlog zijn intrede.


****

Woesten is een verrassend debuut dat reeds vele malen herdrukt is en prijzen in de wacht sleepte, Bronzen Uil 2014, Bronzen Uil publieksprijs 2014 en de Debuutprijs 2014. Dat is de moeite en begrijpelijk. Van Steenberge is een (toneel)schrijver, regisseur en docent uit Lier en dit terwijl zijn debuut zich afspeelt in Woesten in de Westhoek nabij Vleteren en Westvleteren, de laatste bekend van zijn trappist. De verhalen van Van Steenberges grootvader over de Groote Oorlog vormden de basis van dit boek.
Het boek is verrassend opgebouwd in vijf grote delen. Elisabeth's gezin bestaat uit vier leden en je hebt meteen de eerste vier. Ieder deel vertelt het leven van een gezinslid en zo gebeurt het dat sommige gebeurtenissen vanuit verschillende perspectieven verteld worden, de lezer wordt op die manier meer dan eens verrast. Vanuit de verschillende hoeken zie je hoe de verhalen uiteindelijk in elkaar grijpen en wat er zich werkelijk afspeelde om dan in het laatste deel tot de aha-erlebnis te komen. Schitterend gebracht door de auteur.
Verder kunnen we niet veel zeggen over het verhaal zonder dingen prijs te geven en dat willen we uiteraard niet. Het is in ieder geval een prachtig geconstrueerd verhaal en dit op een originele wijze.
Deze opbouw is er verantwoordelijk voor dat je wat betreft de personages ook meer dan eens verrast wordt. Als je het eerste verhaal gelezen hebt, krijg je een bepaalde visie over de andere personages. Wanneer je dan het volgende leest, wordt je mening soms wel even bijgesteld en dat leidt tot opmerkelijke inzichten in het gevoelsleven van de personages, hoe ze zijn en waarom bepaalde handelingen worden gesteld.
Uiteindelijk is er dan daar de Grote Oorlog. Het boek gaat daar niet over maar het mag duidelijk zijn dat de verschillende personages daardoor getekend worden.
Een opmerkelijk debuut toch deze Woesten. Ik was niet altijd even geboeid door het verhaal maar vaak wel. De regie van dit boek was subliem. Ook de manier waarop je de personages leerde kennen en ze tot leven werden gebracht scoort. Het is een boek dat tot nadenken stemt. En het gebruik van de Nederlandse taal tilt dit boek naar een hoger niveau, Van Steenberge kan absoluut schrijven. Deze dingen maken dat dit boek de lezer aangenaam verrast en het zeer zeker een aanrader is.

Uitgeverij: Vrijdag (2013) - 382 blz.

donderdag 11 oktober 2018

De erfgenamen - Ildefonso Falcones

Rond 1400 wordt de stad Barcelona machtiger door de bloeiende handel en scheepvaart. Tegelijk wint de kerk aan invloed en ontstaan er steeds meer conflicten tussen koningen en adel.
Tegen die achtergrond vertelt Ildefonso Falcones het pakkende, avontuurlijke verhaal over twee vrienden. Bernat, de zoon van Arnau (uit De kathedraal van de zee), begint als kaperkapitein; zijn vriend Hugo werkt noodgedwongen voor de aartsvijand van Arnau. Hun leven staat steeds op z'n kop door liefdesperikelen, intriges en machtswisselingen in Catalonië. Is hun vriendschap tegen dit alles bestand?

**

Dit is het vervolg op De kathedraal van de zee van Ildefonso Falcones dat ik kort geleden las. Er zit nochtans een tien jaar tussen het verschijnen van de twee boeken. Maar in feite zijn het twee zelfstandige boeken en zo worden ze ook gepresenteerd. Falcones is een Spaans advocaat die ondertussen vier boeken op zijn conto kan schrijven.
Barcelona komt de laatste tijd nogal eens in het vizier in de boeken die ik de laatste tijd lees. Misschien moet ik daar men licht toch eens gaan opsteken over al die schitterende gebouwen waarover sprake is. In De erfgenamen spelen de Koninklijke Scheepswerf en het Heilig Kruis-ziekenhuis (Hospital de Sant Pau) een rol, twee karakteristieke gebouwen uit die tijd. De laatste staat ook op de UNESCO werelderfgoedlijst.
Wat me vooral trof ook is dat antisemitisme een lange traditie kent, als je dit tenminste zo mag zeggen. Een groot deel van het boek is ingeruimd voor deze kwestie die zijn hoogtepunt kende in 1391. De pogroms van dat jaar waren zeer bloedig. Synagogen en hele joodse wijken werden verwoest en gevangenen werden op brute wijze vermoord, tenzij ze zich tot het christendom bekeerden. Zij werden daarna echter met wantrouwen bekeken door zowel joden als christenen. Hallucinant.
Verder krijg je nog een hele verhandeling over wijn en wijnverhandeling, wijngaarden, wijnpluk en de aqua vitae oftewel brandewijn.
Het mag duidelijk zijn dat er heel wat geschiedenis in dit toch wel lijvige boek steekt. Best boeiend. Met tussen posen komt de auteur echter nogal droog uit de hoek. Sommige stukken lezen als een saaie geschiedenisles. Wanneer de geschiedenis verwerkt is in het verhaal is het wel heel interessant.
Het boek leest meestal wel vlot maar de lezer wordt niet meegesleept in het verhaal. Het roman gedeelte, dat het grootste deel van het boek is, is niet altijd even boeiend, soms zelfs op het saaie af. Minder bladzijden en uitweidingen hadden een betere keuze geweest. Het had niet veel gescheeld of het boek was halverwege terug in de bib beland. Maar zoals gezegd heb ik er wel een en ander uit opgestoken.
Eerder: De kathedraal van de zee

Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff (2017) - 858 blz.
Oorspronkelijke titel: Los herederos de la tierra
Vertaling: Joke Mayer en Fennie Steenhuis

vrijdag 5 oktober 2018

Oorsprong - Dan Brown

Robert Langdon, hoogleraar kunstgeschiedenis en symboliek, is te gast in het hypermoderne Guggenheim-museum in Bilbao, voor de presentatie van een onthulling die de wetenschap voor altijd zal veranderen. Maar de zorgvuldig georkestreerde avond barst plotseling uit in chaos, waardoor de waardevolle ontdekking van miljardair en futuroloog Edmond Kirsch voorgoed dreigt te verdwijnen. Duizelig en geconfronteerd met een directe dreiging ontsnapt Langdon uit Bilbao, samen met de elegante museumdirecteur Ambra Vidal.
Ze vluchten naar Barcelona, gehaast op zoek naar een wachtwoord dat Kirsch' geheim kan ontsluiten. Langdon en Vidal zoeken hun weg door de donkere gangen van verborgen geschiedenissen en extreme religies, moderne kunst en raadselachtige symbolen, terwijl ze een gekwelde vijand moeten ontwijken die zijn alwetende macht rechtstreeks aan het Spaanse Koninklijke Huis lijkt te onttrekken - en die voor niets zal terugdeinzen om Edmond Kirsch tot zwijgen te brengen...

***

Dan Brown heeft met Oorsprong zijn vijfde Robert Langdon thriller geschreven. Als je de verfilmingen van de eerdere thrillers hebt gezien, kan je niet anders dan je Tom Hanks voor ogen houden tijdens het lezen. Dat is natuurlijk geen straf.
Ook nu is het een zeer avontuurlijk boek geworden met nogal wat actie en zeer zeker een verfilming waardig. Langdon beleeft hier weer een dag op het scherp van de snee en dit met de knappe museumdirecteur Ambra Vidal aan zijn zijde. Ook de spectaculaire ontsnappingen op de valreep ontbreken niet.
En het zou geen Dan Brown zijn als er geen codes aan te pas komen. Verder komen er nog geschiedkundige en architecturale uitweidingen, moderne kunst, religie en vooral innovatieve technologieën aan bod. "Waar komen wij vandaan en waar gaan wij naartoe?" is dé uitspraak waar dit hele boek om draait, de titel liegt er ook niet om. Dit is een zeer boeiende vraag en de antwoorden in dit boek of de pogingen daartoe zijn zeer interessant. Religie, of wetenschap, of allebei, wat hebben zij hierover te vertellen? Is het een conflict of kunnen beiden verenigd worden?
Oorsprong is in ieder geval een avontuurlijke en spannende thriller die een poging doet om iets meer te zijn dan dat. Je kan dus tussendoor eens nadenken over de kwestie, tenminste als je even niet in een spannende scène zit. Ook de ontknoping stemt tot nadenken. Een goede spannende actiethriller.

Eerder: Inferno

Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff (2017) - 537 blz.
Oorspronkelijke titel: Origin
Vertaling: Erika Feberwee en Yolande Ligterink

donderdag 27 september 2018

Maak je niet dik - William Cortvriendt

Maak je niet dik geeft duidelijke adviezen over hoe we veel gezonder, aangenamer en langer kunnen leven door gewone dingen in onze alledaagse levensstijl aan te passen. In het boek wordt afgerekend met onzinnige en meestal ongezonde hypes en populaire diëten. De adviezen in Maak je niet dik zijn gebaseerd op de wetenschappelijke analyses en conclusies uit de eerder verschenen bestseller Hoe wordt ik 100 jaar?

William Cortvriendt (1956) is arts en heeft uitgebreide ervaring in medisch onderzoek, consultancy en communicatie. Hij is ook een veelgevraagd spreker op radio en TV en er is een meerdelige tv-documentaire in de maak gebaseerd op zijn boeken.
Dit boek maakt weerom duidelijk waarom de meeste diëten niet werken. Velen zullen dit al ervaren hebben. Cortvriendt legt in begrijpelijke termen uit hoe we dan wel onze voeding kunnen aanpassen om een beter gewicht te krijgen en te houden.
Voor diegenen die al wat boeken gelezen hebben over dit onderwerp, en zo ondertussen zijn er toch al wel wat verschenen, is dit boek een goede herhaling en je krijgt nog wat weetjes mee. En als je nog niet thuis bent in de materie is dit boek een goede en gemakkelijke eerste kennismaking.
Maak je niet dik is een leuk boek om te lezen, begrijpelijk en interessant. Het maakt duidelijk dat je echt niet veel moet doen om er een gezond voedingspatroon op na te houden waarbij je geen honger moet lijden of calorieën tellen, de nachtmerrie van velen.
Eerder: Hoe word ik 100?
Over dit onderwerp: De voedselzandloper, Broodbuik, Het oerdieet, Veroudering vertragen, Het slimmedarmendieet

Uitgeverij: Lucht BV (2015) - 262 blz.

vrijdag 7 september 2018

Het eeuwige vuur - Ken Follett

1558. Politieke drama's bepalen het dagelijks leven en een bloedige religieuze strijd zet vrienden en geliefden tegen elkaar op. Zo ook Ned Willard en zijn Margery, de vrouw met wie hij wil trouwen. Ned keert terug naar Kingsbridge in een jaar dat niet alleen zijn leven, maar dat van een heel continent op zijn kop zal zetten: door de kroning van de protestante Elizabeth I komt Engeland alleen te staan in Europa. Daarom richt de ambitieuze jonge koningin de eerste geheime dienst op, die moordaanslagen, opstanden en invasies in de kiem moet smoren. Tegelijkertijd beraamt haar nicht Maria Stuart, de katholieke koningin van Schotland, een plan om de Engelse troon op te eisen.

****

Het derde deel in de Kingsbridge-saga en het was weer een feest om te lezen. En we zijn weer wat historische info rijker, ditmaal ging het over de strijd tussen het katholicisme en protestantisme. Die strijd was toen niet gestreden, daarvan getuigt het Noord-Ierse conflict zelfs tot laat in de 20ste eeuw. We zitten met dit boek in de 16e eeuw waar het eerste over de 12e eeuw ging en het tweede over de 14e.
Er zitten heel veel historische elementen en feiten in het boek en deze heeft Follett vakkundig rond een volkomen fictief verhaal geweven. En je leeft weer volop mee met de personages en sluit ze zelfs in je hart. En ook al is het weer een klepper van een boek, lezen zul je, geen ontkomen aan. En het is echt wel een zeer leuke manier om je geschiedeniskennis bij te spijkeren. Dat die godsdienststrijd toen zulk een grote impact had was een openbaring voor mij. Tolerantie is een begrip waar de maatschappij toch wat moeite mee heeft. En dit kunnen we gerust doortrekken tot nu, spijtig genoeg.
Het eeuwige vuur is een schitterend geschreven boek. Je verveelt je er geen moment mee ook al is er slechts één groot thema. Dat er minder variatie in zit, is de reden van de vier sterren, maar het leesplezier is wel vijf sterren waard. Follett heeft een top-boek neergepend.
Eerder: Brug naar de hemel, Pilaren van de aarde, Val der titanen

Uitgeverij: Meulenhoff (2017) - 857 blz.
Oorspronkelijke titel: A Column of Fire
Vertaling: Joost van der Meer en William Oostendorp

maandag 27 augustus 2018

Als mijn dochter - Gustavo Malajovich

De vierjarige Moira komt nooit aan op het feestje waar ze met haar nanny heen zou gaan. Onderweg verdwijnen ze spoorloos in het metrostation...
Haar ouders vestigen hun hoop op het politieonderzoek. Maar als de maanden verstrijken zonder duidelijke aanknopingspunten en de Argentijnse politie niet te vertrouwen blijkt, besluit Fabián het heft in eigen handen te nemen.

***

Gustavo Malajovich was architect van beroep, net als de vader van de verdwenen Moira. Hij stopte hiermee om zich volledig aan het schrijven te wijden, televisiescenario's en nu ligt dus zijn eerste roman in de schappen, El jardin de bronce (2012). De Nederlandse titel Als mijn dochter ruikt toch meer naar het spannende genre. Het boek werd meteen een bestseller in Argentinië en is als televisie serie te zien op HBO, een Amerikaanse betaalkabeltelevisiezender van Time Warner. Dat kan ik me best voorstellen, het verhaal roept om verfilmd te worden.
Het boek wordt gepresenteerd als thriller en het heeft zeker elementen hiervan in huis. Het is soms spannend maar het is vooral het goede speurwerk van Moira's vader en een ietwat excentrieke privédetective César Doberti (op kantoor heeft hij een poes en een kip zitten) dat hiervoor instaat. Het boek heeft er echter al heel wat pagina's opzitten eer dit van start gaat. Het is wel een knap staaltje opsporingswerk en daardoor scoort de plot toch.
Een groot deel van het boek presenteert zich evenwel als een roman. Malajovich heeft de wanhoop en het verdriet van de vader zeer goed gebracht. Cursief is er een andere verhaallijn, het boek start hier trouwens mee. De grootste vraag in de verdwijning van Moira en het kindermeisje is het waarom. Is het toevallig of is er een specifieke reden voor de verdwijningen? 
Het boek gaat traag van start en dat blijft zo voor een deel. Maar tussendoor zijn er dan die spannende momenten en het goede recherchewerk. De auteur heeft een goede schrijfstijl die echt wel aanspreekt en die soms zelfs grappig is.
Als mijn dochter is een boek dat je zeker niet links moet laten liggen, integendeel, het is een aanrader. De trage aanpak heeft echter de vierde ster gekost. Het boek heeft een goede plot, zit psychologisch goed in elkaar, is soms spannend, goed geschreven ook en het detective werk is zelfs subliem.

Uitgeverij: Xander Uitgevers (2018) - 541 blz.
Oorspronkelijke titel: El jardín de bronce (2012)
Vertaling: Imke Zuidema en César Noordewier

woensdag 22 augustus 2018

De sekte - Mariette Lindstein

Op een klein eiland aan de Zweedse kust heeft zich een newagebeweging gesetteld. De charismatische leider, Franz Oswald, heeft de doctrine ViaTerra ontwikkeld, die een onweerstaanbare aantrekkingskracht uitoefent op beroemdheden en vooraanstaande politici.
Sofia Bauman, net afgestudeerd aan de universiteit, raakt gefascineerd door de leer van ViaTerra en het inspirerende levensverhaal van Oswald. Ze weet nog niet goed wat ze met haar leven wil, maar is gecharmeerd van Oswald en accepteert de baan die hij haar aanbiedt.
Al gauw ontdekt ze welke enorme opofferingen er van haar verwacht worden. En wanneer de idyllische zomer ten einde komt en een ondoordringbare mist het eiland opslokt, vraagt ze zich af of ViaTerra wel zo'n nobele beweging is als ze aanvankelijk dacht. Ook ontdekt ze dat er een groot verschil is tussen het publieke imago van Oswald en zijn daadwerkelijke intenties.
Echter, er lijkt geen weg terug naar haar voormalige leven. Want niemand heeft ViaTerra ooit kunnen verlaten...

****

De Zweedse Mariette Lindstein schreef een trilogie over een sekte. En ze weet waarover ze schrijft, in 2004 ontsnapte ze immers zelf onder dramatische omstandigheden aan de Scientology beweging na een verblijf van 27 jaar. Op negentienjarige leeftijd raakte ze bij de beweging betrokken en werkte er zelfs op het hoogste niveau, direct onder leider David Miscavige. Het personage in dit boek maakt een gelijkaardig proces door. In 2017 gaf ze een interview aan de uitgever A.W. Bruna, en hier nog eentje. Het boek is fictie maar geïnspireerd door ontelbare echte incidenten die ze aan den lijve ondervond. Lindstein wil met deze trilogie mensen waarschuwen, niet alleen voor de lokroep van sekten maar ook voor de sektarische mentaliteit an sich die je overal wel terugvindt in de maatschappij.
"Toetreden is verleidelijk, ontsnappen is onmogelijk" is de ondertitel en het moto van deze trilogie.
Het boek is niet echt spannend, alhoewel dat naar het einde toe wel verandert. En dan is er een tweede verhaallijn, de gedachten en levensloop van Fredrik.
Dit boek lees je vlot en al zeker omdat je weet dat het op eigen ervaring gestoeld is. Je krijgt een inkijk in het leven binnen een sekte en Lindstein brengt duidelijk dat het iedereen kan overkomen en het geen zwart-wit verhaal is.
Als thriller schiet dit boek tekort maar het feit dat het wel fictie is maar over echte feiten en het realistische schrijven zorgden voor de vierde ster. En de schrijfster heeft er voor gezorgd dat je de vervolgboeken ook wil lezen.

Uitgeverij: A.W. Bruna (2017) - 396 blz.
Oorspronkelijke titel: Sekten på Dimön
Vertaling: Corry van Bree

maandag 13 augustus 2018

Het slimmedarmendieet - Dr. Michael Mosley

Het slimmedarmendieet - Hoe je je lichaam van binnenuit radicaal kunt veranderen
Je darmen bevatten miljoenen neuronen en zijn verbazingwekkend slim. Ze worden ook wel 'ons tweede brein' genoemd. Ze zijn ook de thuisbasis van 1 à 2 kilo microbioom, een leger van microben die je humeur, je gewicht en je immuunsysteem beïnvloeden.
Dr. Michael Mosley neemt ons mee op een onthullende reis door de darmen. Hij laat zien hoe junkfood en overmatig gebruik van antibiotica veel 'goede' darmbacteriën hebben weggevaagd, wat heeft geleid tot allergieën, voedselintoleranties en obesitas.
Er bestaat voedsel dat goed is voor je darmflora, maar van slechts zeer weinig producten is de positieve werking wetenschappelijk bewezen. Van prebiotica en probiotca tot gefermenteerde voedingsmiddelen en supplementen: Michael Mosley legt uit welke nuttig zijn en welke niet.
Het slimmedarmendieet bevat vele recepten, menuplannen, checklists en tips: alles wat je nodig hebt om je eetgewoontes aan te passen en je darmen gezonder te maken.

Dr. Michael Mosley ging na zijn afstuderen als arts bij de BBC werken als presentator en producer van documentaires over biologie, gezondheid en het menselijk lichaam. Na de documentaire Eat, Fast & Live Longer in 2012 introduceerde hij een nieuwe manier van diëten: Het vastendieet ook bekend als het Het 5:2 Vasten Dieet. Het boek verscheen in Nederlandse vertaling in 2013 bij Prometheus en deze las ik toen, zeer interessant. Voor meer informatie check zeker de Nederlandstalige website hier rond. Je vindt er ook de documentaire terug.
En nu is er dus het boek Het slimmedarmendieet. Mosley legt hierin uit hoe de 50 biljoen bacteriën die samen het microbioom vormen van invloed zijn op het immuunsysteem en onze lichamelijke en zelfs mentale gezondheid. Hoe je je lichaam van binnenuit radicaal kunt veranderen titelt de kaft. Dit boek draait niet om calorieën maar gaat over de soort voeding dat je microbioom voedt en daarmee je gezondheid en zelfs gewicht beïnvloedt. "Alle ziekten ontstaan in de darmen", een citaat van Hippocrates van Kos, vader van de moderne geneeskunde dat op de eerste bladzijde van het boek prijkt. "Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding" is ook een beroemde uitspraak van hem.
Er is een theoretische benadering van het onderwerp maar gaandeweg krijg je praktische tips, recepten en checklists. De website hieromtrent is voorlopig enkel nog in het Engels, cleverguts.com.
Ik kan niet anders dan deze boeken aanraden, ze lezen beiden zeer vlot en zijn waanzinnig interessant. We zijn zelf verantwoordelijk voor onze gezondheid.
Eerdere boeken over gezonde voeding: De voedselzandloper, Broodbuik, Het oerdieet, Hoe word je 100?, Veroudering vertragen

Uitgeverij: Nieuwezijds (2018) - 273 blz. (199-265 recepten, 267-273 bijlagen)
Oorspronkelijke titel: The Clever Guts Diet - How to revolutionise your body from the inside out
Vertaling: Textcase, Deventer

zaterdag 11 augustus 2018

Laat niet los - Harlan Coben

Vijftien jaar geleden werden er twee tieners dood gevonden naast een verlaten treinspoor: de tweelingbroer van Nap Dumas, Leo, en de dochter van het hoofd van de politie. Velen dachten dat ze samen zelfmoord hadden gepleegd, maar er waren ook dorpsbewoners die dat weigerden te geloven.
Nap, die politieagent is geworden, doet er alles aan te achterhalen wat zich die zomer afspeelde. Dan worden de vingerafdrukken van zijn vermiste ex-vriendin bij het treinspoor gevonden en komt hij terecht in een wirwar van familiegeheimen en leugens. Geholpen door de inmiddels gepensioneerde politiechef gaat hij op zoek naar de waarheid. Een die laat zien dat samenzweringen, zowel kleine als grote, dodelijk kunnen zijn.

*****

De alleenstaande boeken van Coben zijn meestal boeiende verhalen en met Laat niet los heeft hij gescoord.
Het zijn niet allemaal even sympathieke spelers maar gaandeweg begrijp je de beweegredenen van hun doen en laten.
Het verhaal zit super knap in elkaar. Er gebeuren dingen, ah ja, maar het blijft lang allemaal zeer duister wat er in feite gebeurt en hoe de dingen in elkaar zitten. Het lijken ook vaak losstaande gebeurtenissen te zijn en hoe zij in elkaar zouden moeten grijpen, daar heb je totaal geen zicht op. En dan uiteindelijk is daar de aha-erlebnis, zó zit dat in elkaar, juist. Knap gedaan hoe al die puzzelstukjes op hun plaats vallen en jijzelf van je stoel.
Coben is wat je gerust mag zeggen, een veelschrijver. En toch blijft hij zijn lezers in de ban houden en schrijft hij nog steeds super goede boeken. Laat niet los is een zeer kunstig geconstrueerde en spannende thriller waar Coben zijn kunde weer op bot gevierd heeft.
Eerder: Houvast, Eens beloofd, Verloren, Schaduwleven, Verzoeking, Vals spel, Tegenwerking, Vermist, Ontwricht, De onschuldigen, Blijf dichtbij, Levenslijn, Zes jaar, Ik mis je, De verbeelding

Uitgeverij: Meulenhoff Boekerij (2017) - 347 blz.
Oorspronkelijke titel: Don't Let Go
Vertaling: Martin Jansen in de Wal en Jan Pott

vrijdag 10 augustus 2018

Niet omkijken, Camille - Maaike Monkerhey

'Niet omkijken, Camille' neemt je mee naar Wijtschate, een dorp in het West-Vlaamse Heuvelland. De 12-jarige Camille Tiersen woont er samen met zijn familie en vrienden, tot in de zomer van 1914 de Eerste Wereldoorlog uitbreekt.
Het verhaal is gebaseerd op waargebeurde feiten. Data en locaties kloppen met waar de familie was en wat die meemaakte in de periode 1914-1920.

**

Ingrid Tiersen, de kleindochter van Camille Tiersen begon in augustus 2014 een blog, Mijn Groote Oorlog. Het is het verhaal van Camille, het verhaal van een familie in de Westhoek. Camille schrijft in 1981 zijn verslag van zijn persoonlijke ervaringen in de eerste Wereldoorlog vanaf 1914. De 12 vellen papier worden goed bewaard binnen de familie. Ingrid is geïnteresseerd en bezoekt de plaatsen waar haar grootvader gedurende en dadelijk na de oorlog vertoefd heeft. Auteur Maaike Monkerhey ontdekt de blog en is eveneens gefascineerd, ze besluit het verhaal in boekvorm te gieten, Niet omkijken, Camille.
Het verhaal is mooi gebracht en leest vlotjes. Monkerhey heeft de toenmalige tijdsgeest goed weergegeven, je loopt zo mee in het dorpje. Ze heeft een eenvoudige schrijfstijl en dit past ook wel in dit verhaal, het was op zich ook wel een veel eenvoudigere tijd, dit is nu wel anders.
Het is een kort verhaal en focust voornamelijk op het allereerste jaar van de oorlog, de volgende jaren beslaan soms maar een hoofdstukje. En dat het een waargebeurd verhaal is, maakt het wel speciaal.
Een baanbrekend boekje is het niet en het brengt geen nieuwe feiten of weetjes. Het blijft niet hangen. Misschien had dit anders geweest in een dikker boek met een meer roman-gehalte. De schrijfster heeft echter zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid willen blijven en dus werd er niet uitgeweid. Als je geïnteresseerd bent in de Wereldoorlogen is het een tof boekje om te lezen maar meer ook niet.

Uitgeverij: Bibliodroom (2017) - 183 blz.

maandag 30 juli 2018

Neem mijn ziel - Yrsa Sigurdardóttir

Op het schiereiland Snaefellsness wordt dicht bij een wellnesscentrum, waar in het verleden onverklaarbare dingen zijn gebeurd, een vrouw dood op het strand aangetroffen. Ze is verkracht en er steken naalden in haar voetzolen. Is er een verband met het huiveringwekkende kindergehuil dat soms midden in de nacht opklinkt?
Advocaat Thóra Gudmundsdóttir wordt erbij geroepen door de eigenaar van het wellnesscentrum - tevens hoofdverdachte in deze moordzaak - om hem te verdedigen. Thóra's naspeuringen brengen enkele zeer verontrustende gebeurtenissen aan het licht die zich tientallen jaren eerder hebben afgespeeld. Is Thóra op een afschuwelijk familiegeheim gestuit?

***

De tweede in de reeks met advocate Thóra (in Het laatste ritueel vertaald als Póra) en ook nu wordt ze bijgestaan door de Duitser Matthias Reich. Een goede combinatie deze twee. De puberzoon en de kleinere dochter zijn zijdelings ook weer van de partij.
Geen historische feiten ditmaal maar wel verhalen over geesten. Het verleden komt wel aan bod, er liggen dingen verscholen die invloed hebben op de huidige gebeurtenissen. Daar krijgt de lezer van bij de aanvang van het boek inkijk in.
Het verhaal verloopt traag, van spanning is er niet veel sprake. De plot steekt wel knap in elkaar en er gebeurt genoeg om de lezer bij het boek te houden. Er is wel heel veel gespeculeer over hoe de misdaden in elkaar zitten. Thóra en Matthias moeten heel erg hun best doen om een spoor op te pikken. Er verschijnen genoeg personages die ze kunnen verdenken.
De humoristische dialogen maken het boek aantrekkelijk, altijd een pluspunt. Neem mijn ziel is een goede en originele thriller.
Eerder: Het laatste ritueel

Uitgeverij: The House of Books (2011) - 416 blz.
Oorspronkelijke titel: Sér Grefur Gröf
Vertaling: AnneMarie Lodewijk

vrijdag 27 juli 2018

Icarus - Deon Meyer

17 december. Het lichaam van Ernst Richter, internetondernemer en oprichter van de controversiële website Alibi.co.za, wordt aangetroffen in een ondiep graf in de zandduinen vlak bij Parklands. Hij werd sinds een maand vermist.
Niemand binnen de politiemacht wil de zaak aannemen vanwege de politieke consequenties voor de betrokkenen én de onherroepelijke mediatsunami die zal volgen op de moord op een persoon zo omstreden als Richter. En dus mag de speciale eenheid 'de Valken' ermee aan de slag.
Zelfs onder normale omstandigheden zou deze zaak al genoeg kopzorgen veroorzaken voor Bennie Griessel en Vaughn Cupido. De medewerkers van Alibi.co.za behoren niet bepaald tot het mededeelzame soort en de lijst van mensen die Richter met hun blote handen hadden willen wurgen is lang. Maar de omstandigheden zijn allesbehalve normaal. Griessel heeft de fles weer ontdekt en Cupido is verliefd op een van de hoofdverdachten.
En op 24 december zet de verklaring van een jonge wijnboer de zaak volledig op zijn kop.
Kerstmis zal nooit meer hetzelfde zijn.
 ***

De vijfde Benny Griessel van Deon Meyer.
De man heeft het in dit boek niet gemakkelijk en zijn alcoholverslaving steekt duchtig de kop op. In zoverre zelfs dat zijn hele bijdrage aan het politieonderzoek erdoor getekend wordt. De lezer wordt meegenomen in het proces van dit hervallen, Deon Meyer heeft dit zeer goed gebracht, je begint het waarachtig te begrijpen. Dat het een levenslang gevecht is, heb je uiteindelijk wel goed door. Het mag duidelijk zijn dat de auteur zich goed in de problematiek heeft verdiept.
De structuur van het boek is net wat anders dan gewoonlijk. Aan de hand van het gesprek en verslag van de wijnboer aan zijn advocate krijgen we het verhaal van diens voorouders tot nu te lezen. Het beslaat een redelijk groot stuk van het boek en leest in feite zoals een roman. Een interessant verhaal met levensechte personages waar je helemaal mee meevoelt.
Dan is er het eigenlijke verhaal dat een week voordien start. Het begint met de vondst van een lijk, de sinds enkele weken vermiste Ernst Richter. Diens leven wordt tussendoor uitgediept. En dan is het er politiële onderzoek dat op zijn beurt doorkruist wordt door de alcoholproblematiek van Griessel.
Uiteindelijk komen alle verhalen netjes bij elkaar en je mag gerust zeggen dat het verrassend is. Goede plot en goede opbouw. Alles bij elkaar leest het verhaal heel goed, maar voor een spannend boek ben je hier aan het verkeerde adres. Ook wat betreft actie scoort het niet. Icarus is een boek dat er mag wezen.
Eerder: Duivelspiek, 13 uur, 7 dagen, Onzichtbaar, Spoor, Cobra

Uitgeverij: A.W. Bruna (2017) - 368 blz.
Oorspronkelijke titel: Ikarus
Vertaling: Martine Vosmaer en Karina van Santen

zondag 22 juli 2018

Zondagochtend breekt aan - Nicci French

Dean Reeve dringt steeds verder het leven van Frieda Klein binnen...
Het begint met een lichaam onder de vloer in Frieda's huis, een vondst die haar tot in de kern raakt. Nu is er wél spijkerhard bewijs dat Dean Reeve nog leeft - iets wat Frieda al jarenlang beweert - en dat hij nog altijd geobsedeerd is door haar. Zal commissaris Crawford eindelijk naar Frieda luisteren en het onderzoek heropenen?

****

Met 'zondag' is Nicci French aan de zevende in de reeks Frieda Klein toe. En het is nog niet de finale, deze is voor de achtste, De dag van de doden.
Het boek start waar het vorige eindigde, met het lijk onder Frieda's vloer. Dean Reeve blijft in alle boeken aanwezig en hier krijgt hij een meer prominente rol. Het is nu voor iedereen duidelijk dat hij nog leeft. In feite draait heel het boek rond zijn figuur en de misdaden en lijken hebben nu allemaal betrekking op Frieda en haar vrienden. Het wordt duidelijk dat de serie afstevent op een ontknoping.
Zondagochtend breekt aan is een goede thriller geworden. Spanning is er, ook al is ze niet nagelbijtend. Een goed opgebouwde plot, af en toe verrassend, traag wel maar gestaag. Alle bekende figuren zien we terug zodat het al bijna lijkt op thuiskomen, daar is Nicci French toch wel bedreven in. Dit boek leest als een inleiding op het finale boek, je bent er helemaal op voorbereid nu.
Eerder: Wat te doen als iemand sterft, Medeplichtig, Blauwe maandag, Dinsdag is voorbij, Wachten op woensdag, Donderdagskinderen, Denken aan vrijdag, Als het zaterdag wordt

Uitgeverij: Ambo|Anthos (2017) -  blz.
Oorspronkelijke titel: Sunday Morning Coming Down
Vertaling: Marja Borg en Els van Son

vrijdag 13 juli 2018

De kleine getuige - Jilliane Hoffman

Wanneer Faith met haar vierjarige dochtertje 's avonds onderweg is naar huis en even stopt op een parkeerplek, rent er plotseling vanuit het bos een meisje op haar auto af. 'Help me!' schreeuwt ze, om vervolgens door haar belager overmeesterd te worden. Faith ziet hoe het meisje door de man het bos in wordt gesleurd. Ze is in blinde paniek: een donkere weg, niemand in de buurt... ze besluit weg te rijden.
Wanneer steeds meer jonge vrouwen verdwijnen en er 'Vermist'-posters opduiken met daarop het gezicht van het meisje, blijkt dat het dochtertje van Faith die bewuste avond helemaal niet sliep op de achterbank. Ze heeft alles gezien. En vertelt dat ook. Aan de politie. In plaats van getuige is Faith opeens schuldig aan het feit dat ze iets had kúnnen doen. En de dader? Die heeft haar gezien en nu weet hij wat zij weet...


****

Dit is het eerste boek dat ik van Jilliane Hoffman lees en dat was een dikke meevaller. Deze Amerikaanse schrijfster werkte in Florida als officier van justitie en als adviseur voor de FBI bij complexe moordonderzoeken, drugshandel en georganiseerde misdaad. Ze werd fulltime schrijfster en haar eerste thriller Vergelding verscheen in 2004 en met succes.
Faith maakt op die stormachtige avond een keuze. Ze helpt de jonge vrouw niet die om hulp vraagt. Een fatale keuze voor deze jonge vrouw zo blijkt later. En eenmaal het feit wereldkundig is gemaakt, barst de mediastorm los. Hoffman beschrijft de gevoelens van Faith heel erg goed zodat je haar keuze begrijpt. De gevolgen voor Faith zelf zijn ook niet voor de poes. Een keuze maken is niet zo zwart-wit als de media zegt, iets om over na te denken. Maar dat ondervindt iedereen wel eens bij bepaalde beslissingen.
De verschillende karakters worden maar uitgediept naar het gebeuren, ze blijven met andere woorden tweedimensionaal. De gevoelens van Faith komen net iets teveel aan bod ook. Hierin valt Hoffman in herhaling, dat had iets minder gekund zodat er ruimte was geweest voor de uitdieping van haar karakter en dat van andere personages.
De kleine getuige is een goed opgebouwd en zelfs aangrijpend boek. Op bepaalde momenten spannend, op andere wat trager maar het leest heel vlot. Deze auteur heb ik in ieder geval al genoteerd.

Uitgeverij: De Fontein (2017) - 381 blz.
Oorspronkelijke titel: All the Little Pieces
Vertaling: Jan Smit

maandag 9 juli 2018

Ik zie jou - Clare Mackintosh

Wanneer Zoë Walker, tijdens een treinrit naar haar werk, tot haar verbijstering een foto van zichzelf in de krant ziet in de rubriek met seksadvertenties, is ze vastbesloten uit te zoeken hoe die foto daar terecht is gekomen. Ze heeft geen andere aanwijzingen dan de korrelige foto, een website en een telefoonnummer Haar familieleden wuiven het weg als iemand die misschien veel op haar lijkt. Maar dan verschijnt er een foto van een andere vrouw, een vrouw die net als Zoë elke dag die trein neemt. Wanneer deze vrouw vervolgens gewurgd wordt gevonden, beseft Zoë dat ze gevaar loopt. Maar van wie komt dat gevaar? Iemand die net als zij dagelijks die trein neemt? Iemand die precies weet wat haar routines zijn?

***

De tweede van Clare Mackintosh na haar blits debuut Mea Culpa. Na een jarenlange carrière bij de politie begon ze in 2011 freelance te schrijven als journalist, nu is ze fulltime schrijfster.
Het boek komt traag op gang maar eenmaal vertrokken, leest het super vlot. Mackintosh heeft toch een mooie insteek verzonnen en een rake. De voorspelbaarheid waarmee we ons verplaatsen kan inderdaad wel eens minder goede bedoelingen oproepen bij sommigen. Iets om over na te denken.
De psychologische uitwerking was niet zo fantastisch in dit boek. Kelly Swift, de agente waarbij Zoë gehoor vindt, is wel een personage dat aanspreekt. Ze draagt een verleden mee van bij haar eerdere tijd bij het politiekorps en moet zich terug bewijzen. Mooi personage dat je in feite later nog wel eens zou willen terugzien.
Het leesplezier lag vrij hoog. Maar dan is er daar de ontknoping. Verrassend was ze, die had je niet zien aankomen, het spreekwoordelijke duiveltje uit het doosje. Ze was echter heel erg ongeloofwaardig. In dit geval wil dit zeggen dat de uitwerking van de plot naar de aanloop van de ontknoping alsook de psychologie te wensen over liet, het klopte niet. Spijtig, vooral omdat het verhaal verder best goed was.
Eerder: Mea culpa

Uitgeverij: De Fontein (2017) - 379 blz.
Oorspronkelijke titel: I See You
Vertaling: Kris Eikelenboom