woensdag 26 december 2018

Irene - Pierre Lemaitre

Vanaf de eerste gruwelijke moord is het commandant Camille Verhoeven meteen duidelijk: deze zaak is anders dan alle andere. Verschillende moorden volgen en Verhoeven kiest voor onorthodoxe opsporingsmethoden. De pers, de rechter en de hoofdcommissaris van de politie zijn het daar niet mee eens en keren zich tegen de typische werkwijze van de commandant.
Verhoeven staat alleen en raakt verwikkeld in een ingewikkelde persoonlijke strijd met de moordenaar. Wie heeft er het minst te verliezen? Wie zal er winnen? En kan er iemand winnen?

****

Irene is het debuut (2006) van scenarioschrijver en auteur Pierre Lemaitre en het eerste deel in de Verhoeven-trilogie. De vertaling heeft echter even op zich laten wachten.
Camille Verhoeven is met zijn 1.45m lengte een buitenbeentje. Maar het kan niet anders of zijn rechercheurs kwaliteiten compenseren dit. Lemaitre brengt zijn personages goed en dat is hier niet anders.
Een debuut, en wat voor één. De moorden die de rechercheurs op hun bord krijgen zijn gruwelijker dan gruwelijk, echte horror. De link tussen de moorden is niet van een alledaagse soort, maar dat gaan we niet verklappen. Het is in ieder geval zeer spannend. Dat de rechercheur daarbij ook nog op heel wat moeilijkheden met zijn meerderen stoot, komt er dan ook nog bij. Tegenwoordig lijkt dit wel een vast concept in thrillerverhalen.
Het boek is fantastisch goed opgebouwd, gestaag komen er feiten aan het licht maar wel pas na een moeizame zoektocht van het team. Wanneer dan aan het einde de race tegen de klok begint, is het een feest om te lezen hoe ze stap voor stap naar de oplossing werken.
Veel kunnen we niet zeggen over de plot zonder iets prijs te geven. Lemaitre heeft veel schrijverstalent en om al dadelijk in een debuut zo'n goed geconstrueerde plot te bedenken is wel zeer chapeau.
Irene is een zeer spannend boek dat de lezer ook weet te verrassen, en dat er nog delen volgen is meer dan oké. Pierre Lemaitre is een zeer goed schrijver.
Eerder: Vrije val, Drie dagen en levenslang

Uitgeverij: Xander Uitgevers (2014) - 397 blz.
Oorspronkelijke titel: Travail soigné (2006)
Vertaling: Jan Steemers

Geen opmerkingen: