dinsdag 14 juni 2016

Veroudering vertragen - Kris Verburgh

Waarom zijn we sterfelijk? Waarom worden we ouder? En wat kunnen we hieraan doen? Wat is het verband tussen seks en veroudering, tussen kanker en onsterfelijkheid? Naast antwoord op dergelijke vragen, schetst Verburgh in Veroudering vertragen toekomstige doorbraken die veroudering kunnen afremmen, zodat we zo lang mogelijk gezond kunnen blijven. Volgens vooraanstaande wetenschappers kan veroudering in de toekomst zelfs omgekeerd worden. Kortom, mensen weer jonger maken. Tevens kaart Verburgh de vele misverstanden over veroudering aan, zoals het idee dat we ouder worden omdat we verslijten of dat antioxidanten veroudering vertragen.
Verburgh bespreekt daarnaast de rol van voeding in het versnellen of vertragen van veroudering, en legt uit waarom zo veel mensen met overgewicht kampen, en waarom de klassieke verklaring voor de vraag waarom we dik worden tekortschiet. Hij verklaart tevens waarom het beste dieet om gewicht te verliezen tegelijk ook veroudering afremt. Bovendien wordt in Veroudering vertragen een nieuw model voorgesteld, met verschillende tredes die methodes omvatten om het verouderingsproces te vertragen.

Deze inhoud geeft perfect weer waar dit boek over gaat. Waar in De voedselzandloper vooral een praktisch model gepresenteerd wordt, geeft dit boek eerder een theoretische achtergrond mee. Interessant. En het is vlot geschreven zodat je geen moeite hebt om het te begrijpen.
Meer hoeven we daar niet over te zeggen. We kunnen alleen maar blij zijn dat Verburgh een heldere uitleg geeft over onze voeding en waar het mis loopt. We kunnen het niet ontkennen dat er iets schort aan ons voedingspatroon én onze manier van leven. 
Na het lezen van zijn boeken bekijk je het winkelgebeuren met heel andere ogen. En als je je maaltijden aanpast, voel je gewoon het verschil. Dipjes na een maaltijd zijn dan verleden tijd.
Zijn boeken kunnen alleszins een aanzet zijn naar een veel gezondere voeding en levensstijl en dit alleen al maken het tot aanraders. Op naar een gezond leven.
Eerder: De voedselzandloper

Uitgeverij: Bert Bakker/Prometheus (2015) - 268 blz. (recepten, aanvullingen, woordenlijst, referenties, register 326 blz.)

Geen opmerkingen: