maandag 11 juli 2016

Zwanenzang - Franck Thilliez

In een vijver in Noord-Frankrijk liggen drie dode zwanen. De doodsoorzaak? Een fataal griepvirus. Microbioloog Amandine Guérin vermoedt het ergste: dit virus verspreidt zich snel.
In een nabijgelegen bos wordt een dode man gevonden. Rechercheurs Franck Sharko en Lucie Henebelle worden onmiddellijk op de zaak gezet. Op de bodem van het meer naast de plaats delict vinden ze een tas met botten, schedels en vier versnipperde lichamen. Welke zieke geest zit hierachter? En heeft het iets met de dode vogels te maken?
Ondertussen grijpt het onbekende griepvirus razendsnel om zich heen en vallen ook de eerste menselijke slachtoffers. Als de oorzaak niet snel gevonden wordt, loopt de hele mensheid gevaar. Is het griepvirus wel natuurlijk? Of is de pandemie een opzettelijke daad om de wereld zoals wij die kennen te gronde te richten?

*****

Franck Thilliez schreef met Zwanenzang zijn zesde Franck Sharko thriller. Het mag gerust weer een pareltje genoemd worden.
Er valt altijd wel een maatschappelijk relevant thema te bespeuren in Thilliez' boeken. Ditmaal gaat het over het verloop van pandemiën. Zijn thema's zijn altijd interessant en zo ook nu weer.
En dan is er nog de plot, schitterend. Thilliez bouwt zijn verhaal zorgvuldig op, crescendogewijs, en van enige dipjes of verveling is geen sprake. Het blijft interessant en heel erg boeiend. Er gebeurt veel en het is afwisseling troef. De auteur haalt het donkerste naar boven, letterlijk en figuurlijk. De misdaden zijn duister en wreed en op het horrorachtige af.
Levensechte personages completeren het geheel. Enkele bekenden maar ook nieuwe personages brengt Thilliez met heel veel flair.
Zwanenzang is een dijk van een boek dat zeer tot de verbeelding spreekt. Petje af voor Franck Thilliez.
Eerder: Het gruwelhuis, De ring van Möbius, Het weeshuis, Dagbehandeling, De schakel

Uitgeverij: Xander Uitgevers (2016) - 485 blz.
Oorspronkelijke titel: Pandemia
Vertaling: Textcase

Geen opmerkingen: