maandag 21 mei 2018

Drie dagen en levenslang - Pierre Lemaitre

Als voor de ogen van de twaalfjarige Antoine zijn lievelingshond wordt vermoord, reageert hij zijn woede af op zijn zesjarige buurjongetje. Hij slaat en schopt en gaat net zolang door tot...
Dood. Het was een ongeluk, maar wie gelooft dat? In blinde paniek besluit Antoine ieder spoor uit te wissen. Drie dagen brengt hij in wanhoop door. Zal de waarheid aan het licht komen? En zal hij zijn schuldgevoel ooit te boven komen?

****

Pierre Lemaitre heeft een kleine tien boeken op zijn naam staan sinds zijn eerste uitkwam in 2006. Enkele romans en thrillers. Drie dagen en levenslang is een psychologische roman.
Het boek is van een heel andere opzet dan je van een roman verwacht. Het gaat helemaal over de strijd, het wachten en de wanhoop van diegene die gedood heeft, een twaalfjarige jongen nog wel, een kind. De titel is precies wat het verhaal behelst. Drie dagen lang leef je mee met Antoine en met de kleine plaatselijke gemeenschap. Dit is het grootste deel van het boek. En dan is het twaalf jaar later, zolang duurt het levenslang van Antoine reeds, hij is nu een twintiger. Hij wacht nog steeds, ook zijn schuldgevoel is er nog en zijn leven is er nog altijd door getekend.
Pierre Lemaitre heeft dit zeer indringend geschreven, toch zeker in het eerste deel. In het tweede deel blijf je meer aan de zijlijn staan en leef je minder mee. Je kunt het je levendig voorstellen dat een  ongeluk voor beide partijen zeer aangrijpend is. En ook al is de tweede partij, de veroorzaker niet gekend, het mag duidelijk zijn dat deze sowieso toch gestraft wordt. Je vraagt je af of het niet beter was dat alles was uitgekomen of er een bekentenis was. Dat levenslang en die drie dagen dat wil je niet meemaken me dunkt.
Naar het einde toe lees je nog enkele verrassende dingen over Antoine en de gebeurtenissen na het ongeluk.
De auteur heeft een verrassend boek geschreven met deze Drie dagen en levenslang. Een zeer goede plot en indrukwekkende psychologische onderbouw van zowel Antoine, zijn moeder en de rest van de kleine gemeenschap in het dorp. Geen humor ditmaal, maar het onderwerp leent zich hier dan ook niet toe.
Eerder: Vrije val

Uitgeverij: Xander Uitgevers (2016) - 206 blz.
Oorspronkelijke titel: Trois jours et une vie
Vertaling: Richard Kwakkel

Geen opmerkingen: