maandag 9 januari 2017

De doodsvogel - Samuel Bjørk

Een tienermeisje lijkt ritueel vermoord te zijn en het onderzoeksteam van Holger Munch wordt op de zaak gezet. De bijdrage van superrechercheur Mia Krüger is cruciaal, maar ze worstelt met zelfmoordneigingen en verslaving. Dan duikt er een verontrustend filmpje op dat nieuwe details prijsgeeft. Nog net in beeld zien we de contouren van iemand die verkleed is als uil: de doodsvogel.
Ondertussen zit Munchs dochter midden in een emotionele crisis en wordt ze in een romantische affaire getrokken die haar op het pad brengt van een zeer zieke geest...

****

De tweede in de serie rond Mia Krüger en Holger Munch van de Noor Samuel Bjørk is net als de vorige een schot in de roos.
Het is geen simpele plot. Bjørk maakt gebruik van verschillende verhaallijnen en ook nog enkele persoonlijke verhalen van de verschillende teamleden passeren de revue. Het is echt mooi om te zien hoe de plot zich stap voor stap ontvouwt en hoe je merkt dat alles in elkaar begint te grijpen. Een aanwijzing hier, een spoor daar. De extra info die je als lezer krijgt, drijft de spanning op. Je voelt dat er dingen te gebeuren staan. En dan voor je het weet, dient zich de finale aan.
De auteur portretteert zijn personages op een realistische wijze. Mia Krüger krijgt echter zoveel tijd toegemeten dat het erover is. Je begint daar al bijna over te lezen. Dit is het tweede deel in een serie en toch kan je dit deel ook op zich lezen. De verschillende spelers worden voldoende uitgediept zodat je volledig mee bent.
De doodsvogel is een heel gevarieerd verhaal met verrassende wendingen en interessante personages. De Scandinavische schrijverswereld is absoluut een topschrijver rijker.
Eerder: Ik reis alleen

Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff (2016) - 366 blz.
Oorspronkelijke titel: Uglen
Vertaling: Renée Vink

Geen opmerkingen: