zondag 15 januari 2017

Poppenhuis - David Hewson

Sinds zijn tienerdochter Anneliese spoorloos verdween, is Pieter Vos een gebroken man. Hij maakte naam bij de Amsterdamse politie, maar nu leeft hij teruggetrokken op een woonboot. Totdat de jonge rechercheur Laura Bakker hem wijst op een nieuwe vermissing met dezelfde kenmerken als de verdwijning van zijn dochter.
Het slachtoffer is Katja Prins, de dochter van een politicus met een verborgen agenda. Met de provinciale maar intrigerende Laura stort Vos zich op de zaak. Ze ontdekken oude geheimen die al snel bloederige gevolgen krijgen. Vos houdt echter obsessief vol, in de hoop op een aanwijzing over het lot van zijn dochter.

***

De Brit David Hewson heeft zich na zijn Nic Costa reeks gestort op een nieuwe, de Pieter Vos & Laura Bakker serie. En hij heeft zijn actieterrein van Rome, Italië naar Amsterdam in Nederland verplaatst. Tussendoor heeft hij nog de verboeking van de 3 spannende seizoenen van de Deense tv-serie The Killing op zich genomen.
Na Het verkeerde meisje, de eerste in de serie, heb ik eindelijk de start van de serie gelezen. Niet verkeerd deze serie. Hewson heeft een mooie plot uitgedokterd, niet de simpelste, je mag dus best attent zijn tijdens het lezen. Het verhaal verloopt echter traag. De auteur wil echt alles gezegd hebben waardoor het verhaal verzandt in de details. Sms'jes allerhande, vele personages, herhalingen, het helpt niet om het overzicht te bewaren in het geheel en het komt de spanning niet ten goede.
Het duo Vos en Bakker mag er wezen, geen van beiden gewoontjes, boeiende personages. Hewson durft dezelfde karaktertrekken en eigenaardigheden echter nogal eens te herhalen. Ook de andere personages probeert hij wat achtergrond mee te geven.
Al bij al een redelijk boek deze Poppenhuis. Als je bij de zaak blijft, leest het vlot. Algemeen kan je wel zeggen dat het boek een té veel is en dit is funest voor het spanningsniveau. Maar het is een goed opgebouwd verhaal met interessante personages en zeker het lezen waard.
Eerder: De engelen des doods, Het zevende sacrament, De Romeinse lusthof, Blauwe demonen, Het verkeerde meisje

Uitgeverij: Meulenhoff Boekerij (2014) - 382 blz.
Oorspronkelijke titel: The House of Dolls
Vertaling: Henny van Gulik

Geen opmerkingen: