maandag 13 augustus 2018

Het slimmedarmendieet - Dr. Michael Mosley

Het slimmedarmendieet - Hoe je je lichaam van binnenuit radicaal kunt veranderen
Je darmen bevatten miljoenen neuronen en zijn verbazingwekkend slim. Ze worden ook wel 'ons tweede brein' genoemd. Ze zijn ook de thuisbasis van 1 à 2 kilo microbioom, een leger van microben die je humeur, je gewicht en je immuunsysteem beïnvloeden.
Dr. Michael Mosley neemt ons mee op een onthullende reis door de darmen. Hij laat zien hoe junkfood en overmatig gebruik van antibiotica veel 'goede' darmbacteriën hebben weggevaagd, wat heeft geleid tot allergieën, voedselintoleranties en obesitas.
Er bestaat voedsel dat goed is voor je darmflora, maar van slechts zeer weinig producten is de positieve werking wetenschappelijk bewezen. Van prebiotica en probiotca tot gefermenteerde voedingsmiddelen en supplementen: Michael Mosley legt uit welke nuttig zijn en welke niet.
Het slimmedarmendieet bevat vele recepten, menuplannen, checklists en tips: alles wat je nodig hebt om je eetgewoontes aan te passen en je darmen gezonder te maken.

Dr. Michael Mosley ging na zijn afstuderen als arts bij de BBC werken als presentator en producer van documentaires over biologie, gezondheid en het menselijk lichaam. Na de documentaire Eat, Fast & Live Longer in 2012 introduceerde hij een nieuwe manier van diëten: Het vastendieet ook bekend als het Het 5:2 Vasten Dieet. Het boek verscheen in Nederlandse vertaling in 2013 bij Prometheus en deze las ik toen, zeer interessant. Voor meer informatie check zeker de Nederlandstalige website hier rond. Je vindt er ook de documentaire terug.
En nu is er dus het boek Het slimmedarmendieet. Mosley legt hierin uit hoe de 50 biljoen bacteriën die samen het microbioom vormen van invloed zijn op het immuunsysteem en onze lichamelijke en zelfs mentale gezondheid. Hoe je je lichaam van binnenuit radicaal kunt veranderen titelt de kaft. Dit boek draait niet om calorieën maar gaat over de soort voeding dat je microbioom voedt en daarmee je gezondheid en zelfs gewicht beïnvloedt. "Alle ziekten ontstaan in de darmen", een citaat van Hippocrates van Kos, vader van de moderne geneeskunde dat op de eerste bladzijde van het boek prijkt. "Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding" is ook een beroemde uitspraak van hem.
Er is een theoretische benadering van het onderwerp maar gaandeweg krijg je praktische tips, recepten en checklists. De website hieromtrent is voorlopig enkel nog in het Engels, cleverguts.com.
Ik kan niet anders dan deze boeken aanraden, ze lezen beiden zeer vlot en zijn waanzinnig interessant. We zijn zelf verantwoordelijk voor onze gezondheid.
Eerdere boeken over gezonde voeding: De voedselzandloper, Broodbuik, Het oerdieet, Hoe word je 100?, Veroudering vertragen

Uitgeverij: Nieuwezijds (2018) - 273 blz. (199-265 recepten, 267-273 bijlagen)
Oorspronkelijke titel: The Clever Guts Diet - How to revolutionise your body from the inside out
Vertaling: Textcase, Deventer

Geen opmerkingen: