zondag 16 december 2018

De jongen in de sneeuw - Samuel Bjørk

In een bergmeer wordt een 22-jarige ballerina gevonden, bruut vermoord. De politie vindt in het bos vlakbij een camera op een statief, precies gericht op de plaats delict. Het nummer 4 is in de lens gekrast.
Het beroemde rechercheteam van Holger Munch komt weer bij elkaar voor het onderzoek - zelfs Mia Krüger, net ontslagen uit een afkickkliniek en op weg naar een welverdiende vakantie, wordt overgehaald om zich over de zaak te buigen.
Als Mia ook nog een van corruptie verdachte collega in de gaten moet houden, komt alles in een levensgevaarlijke stroomversnelling...

***

Samuel Bjørk is met De jongen in de sneeuw aan zijn derde thriller toe met Holger Munch en Mia Krüger, een speciaal en eigenwijs duo toch. En gelukkig hebben ze nog enkele collega's om de klus te klaren want simpel is het niet.
Het boek is ook nu weer zeer goed geconstrueerd en later blijkt dat er is meer aan de hand is dan enkele moorden die aan elkaar gelinkt zijn. De speurders tasten zeer lang in het duister, de lezer uiteraard ook, de link is er en toch lijken de verschillen groter dan de gelijkenissen.
Bjørk weet de lezer goed te entertainen met enkele verschillende verhaallijnen, mooie realistische personages en hij houdt de spanning er goed in. Het duurde bijna tot het einde van het boek voor het enigszins duidelijk was wat er nu aan de hand was en hoe het in elkaar zat. De clou was verrassend maar tegelijk ook ontgoochelend. In de opbouw van het boek was daar niet echt naartoe gewerkt en klonk het redelijk afgerafeld.
De jongen in de sneeuw is een boek dat goed leest en interessant is, het verrassende van de eerste twee boeken vond ik hier echter niet in terug. Een goed boek, niet meer en niet minder.
Eerder: Ik reis alleen, Doodsvogel

Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff (2018) - 352 blz.
Oorspronkelijke titel: Gutten Som Elsket Rådyr
Vertaling: Renée Vink

Geen opmerkingen: