zondag 27 mei 2018

Het laatste ritueel - Yrsa Sigurdardóttir

Op de universiteit van Reykjavik wordt het verminkte lijk van de Duitse geschiedenisstudent Harald Guntlieb aangetroffen. Ontevreden over het politieonderzoek, schakelt de rijke familie van Harald een plaatselijke juriste in. Zij ontdekt dat Harald in het bezit was gekomen van oude manuscripten over geheimzinnige rituelen uit de IJslandse historie. Kort daarop stuit ze op een kunsthandelaar die evenals Harald op zoek was naar een uniek eeuwenoud document. Tegelijkertijd duiken er duistere verhalen uit Haralds verleden op. Het gerucht gaat dat hij lid was van een groep IJslanders die zich bezighoudt met historisch gewortelde martelingen en executies. Wie heeft deze student toegetakeld en vermoord en wat hebben de oude manuscripten daarmee te maken? De zoektocht leidt van Reykjavik naar de onherbergzame noordwestelijke kuststreek van IJsland, die berucht is vanwege de heksenvervolgingen in de Middeleeuwen.

****

In 2005 schreef de IJslandse Yrsa Sigurðardóttir haar eerste misdaadroman Het laatste ritueel. Ze is burgerlijk ingenieur, schreef eerder al kinder- en jeugdboeken en viel al meerdere keren in de prijzen. Deze auteur is een zeer aangename verrassing gebleken. 
Ze verwerkt in dit misdaadverhaal historische feiten, en niet van de minste, vervolgingen en martelingen van 'heksen' in de late Middeleeuwen, gruwelijke praktijken. Altijd meegenomen zo wat historische info. 
Psychologisch gezien zit het verhaal ook knap in elkaar. Póra is een advocate die door een afgevaardigde van de Duitse familie gecontacteerd wordt om de feitelijke moordenaar van hun zoon op te sporen. Ze spreekt immers Duits en dat wil al eens helpen om hun op de hoogte te brengen van het IJslandse onderzoek. Ze zijn er immers helemaal niet van overtuigd dat diegene die aangeklaagd is voor de moord ook de dader is. Een advocate op het rechercheurspad. Ze krijgt hulp van haar contactpersoon, Matthias Reich, ook al verloopt de relatie in eerste instantie niet vlekkeloos.
Sigurðardóttir heeft de plot knap in elkaar gestoken en daarbij komt ze vaak humoristisch uit de hoek, de conversaties zijn zeer amusant om te lezen. Nog zoiets dat net dat ene extra geeft aan een boek.
De auteur geeft haar hoofdrolspeelster een persoonlijke achtergrond mee, ze heeft een puber zoon en een veel jongere dochter. Het doet je vermoeden dat er meerdere boeken in het vooruitzicht liggen met haar en dat is ook zo. Nog een reden om haar volgende boeken te willen lezen.
Het laatste ritueel is een goed misdaadverhaal met een goede plot en psychologische duiding, historische informatie en humor. Spannend is het niet maar het misdaadonderzoek is top. 

Uitgeverij: De Fontein (2006) - 351 blz.
Oorspronkelijke titel: Priðja Táknið
Vertaling: Kim Middel en Kim Liebrand

Geen opmerkingen: