woensdag 22 augustus 2018

De sekte - Mariette Lindstein

Op een klein eiland aan de Zweedse kust heeft zich een newagebeweging gesetteld. De charismatische leider, Franz Oswald, heeft de doctrine ViaTerra ontwikkeld, die een onweerstaanbare aantrekkingskracht uitoefent op beroemdheden en vooraanstaande politici.
Sofia Bauman, net afgestudeerd aan de universiteit, raakt gefascineerd door de leer van ViaTerra en het inspirerende levensverhaal van Oswald. Ze weet nog niet goed wat ze met haar leven wil, maar is gecharmeerd van Oswald en accepteert de baan die hij haar aanbiedt.
Al gauw ontdekt ze welke enorme opofferingen er van haar verwacht worden. En wanneer de idyllische zomer ten einde komt en een ondoordringbare mist het eiland opslokt, vraagt ze zich af of ViaTerra wel zo'n nobele beweging is als ze aanvankelijk dacht. Ook ontdekt ze dat er een groot verschil is tussen het publieke imago van Oswald en zijn daadwerkelijke intenties.
Echter, er lijkt geen weg terug naar haar voormalige leven. Want niemand heeft ViaTerra ooit kunnen verlaten...

****

De Zweedse Mariette Lindstein schreef een trilogie over een sekte. En ze weet waarover ze schrijft, in 2004 ontsnapte ze immers zelf onder dramatische omstandigheden aan de Scientology beweging na een verblijf van 27 jaar. Op negentienjarige leeftijd raakte ze bij de beweging betrokken en werkte er zelfs op het hoogste niveau, direct onder leider David Miscavige. Het personage in dit boek maakt een gelijkaardig proces door. In 2017 gaf ze een interview aan de uitgever A.W. Bruna, en hier nog eentje. Het boek is fictie maar geïnspireerd door ontelbare echte incidenten die ze aan den lijve ondervond. Lindstein wil met deze trilogie mensen waarschuwen, niet alleen voor de lokroep van sekten maar ook voor de sektarische mentaliteit an sich die je overal wel terugvindt in de maatschappij.
"Toetreden is verleidelijk, ontsnappen is onmogelijk" is de ondertitel en het moto van deze trilogie.
Het boek is niet echt spannend, alhoewel dat naar het einde toe wel verandert. En dan is er een tweede verhaallijn, de gedachten en levensloop van Fredrik.
Dit boek lees je vlot en al zeker omdat je weet dat het op eigen ervaring gestoeld is. Je krijgt een inkijk in het leven binnen een sekte en Lindstein brengt duidelijk dat het iedereen kan overkomen en het geen zwart-wit verhaal is.
Als thriller schiet dit boek tekort maar het feit dat het wel fictie is maar over echte feiten en het realistische schrijven zorgden voor de vierde ster. En de schrijfster heeft er voor gezorgd dat je de vervolgboeken ook wil lezen.

Uitgeverij: A.W. Bruna (2017) - 396 blz.
Oorspronkelijke titel: Sekten på Dimön
Vertaling: Corry van Bree

Geen opmerkingen: