woensdag 11 oktober 2023

Perfecte wraak - Helen Fields

Is de politie hem op het spoor? Of zit hij hen juist achterna?
Edinburgh is in de greep van de grootste dreiging tot nog toe: een ogenschijnlijk zelfstandig opererende crimineel die met ingenieuze bommen aanslagen pleegt. Op meerdere plekken in de stad vallen slachtoffers, niemand lijkt veilig. Ava Turner en Luc Callanach zijn er inmiddels aan gewend om op dagelijkse basis met de dood om te gaan. Maar dan wordt duidelijk dat elke bom bedoeld is als een valstrik voor hen en dat de aanslagpleger het dus op hen gemunt heeft. De kans dat ze zelf zullen omkomen wordt steeds groter. Het dodental loopt verder op en de methoden van de dader worden almaar gruwelijker. Het is een race tegen de klok voor Luc en Ava om te ontdekken wie hierachter zit, voordat ze zelf slachtoffer worden…

****

Helen Fields is met dit boek aan haar zevende toe in de Callanach & Turner-serie maar ondertussen ligt er al een nieuwe thriller in de winkelrekken en is er nog eentje in aantocht. Dit kunnen we alleen maar toejuichen, haar thrillers zijn nagelbijtend spannend en het leesplezier ligt enorm hoog. Fields was zelf ruim 13 jaar actief als advocaat, gespecialiseerd in crimineel recht en schrijft daardoor ook heel erg realistische thrillers waar je je zo een verfilming van kunt voorstellen.
Het maatschappelijk thema in dit boek is er weer eentje om U tegen te zeggen ook al kunnen we er niet veel over zeggen kwestie van niet te spoilen, het is aan de lezer om gaandeweg te ontdekken waarrond dit boek draait, motieven zijn belangrijk, 'vind het motief en je vindt de dader' is een uitspraak die hier helemaal opgaat.
Naast het eigenlijke moordverhaal krijgen we nog een tweede verhaallijn voorgeschoteld die zich 'eerder' voordeed, het kan niet anders dan dat hier ergens het motief en de dader in verscholen zit. En toch blijft het echt lang onduidelijk wat en wie deze zouden kunnen zijn en Fields slaagt er dan ook nog in om je alle richtingen op te sturen. Het is dus absoluut een intrigerende plot en ook nog eens een verrassende. Knappe verhaalopbouw. En het hoeft geen betoog dat het dan ook nog eens super spannend is.
Zoals in haar vorige boeken schuwt Fields ook hier de gruwelijkheden niet, walgelijk is zelfs een term die bij mij opkomt. De moordpartijen zijn ook zeer vakkundig uitgedacht, je vraagt je af hoe een mens deze kan verzinnen. Er wordt dus van de lezer toch verwacht dat deze stevig in zijn schoenen staat en een niet al te zwakke maag heeft.
De persoonlijke ontwikkelingen komen, hoe kan het ook anders, weer aan bod, zouden Ava en Luc nu eindelijk afstevenen op iets meer permanent? En hoe zit het met hun zieke vriendin waarvoor ze sinds het vorige boek samen voor zorgen? Het is toch een meerwaarde om als lezer in een serie te kunnen vertoeven. Dit is het zevende boek maar het enige dat niet het woord Perfect heeft in de originele titel ook al is dit wel zo in de Nederlandse vertaling. De vraag is wat we daaruit kunnen concluderen?
Perfecte wraak is een 'perfect' geconstrueerd boek met een grote maatschappelijke relevantie en een spannende en verrassende plot. En het leesplezier ligt dan ook nog eens zeer hoog. Laat die volgende Helen Fields' boeken maar komen.

Uitgeverij: Ambo|Anthos (2023) - 404 blz.
Oorspronkelijke titel: One for Sorrow
Vertaling: Yolande Ligterink

Geen opmerkingen: