vrijdag 27 mei 2022

Perfecte misdaad - Helen Fields

Stephen Berry staat op het punt van een brug af te springen; op het laatste moment weet een psycholoog hem ervan te weerhouden. Een week later wordt Stephen dood aangetroffen onderaan een klif. Inspecteur Luc Callanach en hoofdinspecteur Ava Turner onderzoeken of hij zelf sprong, of dat hij over de rand is geduwd...
Als ze dieper graven, ontdekken ze meer zaken waar een luchtje aan zit - een vrouw die dood in bad werd aangetroffen, een man die door elektrocutie om het leven is gekomen. Het lijkt of iemand deze sterfgevallen zorgvuldig heeft uitgedacht.
Callanach en Turner hebben geen idee hoe dicht ze zich bevinden bij de moordenaar, die met elke moord overmoediger wordt...

****

Helen Fields heeft reeds 6 titels in deze perfecte-reeks, Perfecte misdaad is de vijfde met Luc Callanach en Ava Turner in de hoofdrol, nummer 6 verschijnt binnenkort in vertaling. Een zeer filmische reeks en ook zeer succesvol, ze wordt reeds vertaald in vele landen.
De auteur heeft een interessante plot rond zelfdoding bedacht voor dit boek en het blijft lang onduidelijk voor het team of ze hier effectief te maken hebben met een misdaad. En dan is er nog een tweede verhaallijn waarin Callanach betrokken partij is. Een moeilijke voor Ava Turner, hoe moet ze hier op reageren als hoofdinspecteur en als vriendin van Callanach? Uiteraard zal er buiten de lijntjes gekleurd worden, maar dat gebeurt wel meer, theorie en praktijk zijn immers niet altijd even goed te verzoenen en het maakt het verhaal nog nét dat tikje spannender.
Zoals het in een goede serie betaamt, zit er ook weer een evolutie in de relaties en persoonlijkheden van de verschillende teamleden. Ava en Luc zijn geweldige personages en ze komen tijdens dit onderzoek op een keerpunt in hun professionele en persoonlijke relatie, maar ook de andere personages laten van zich horen op persoonlijk vlak. Ook dit zorgt in een goed boek voor dat tikje extra.
Fields is niet afkerig van gruwelijkheden, de dingen die hier gebeuren bezorgen de lezer ook nu een zeker horror-gevoel. En aangezien het verhaal gedeeltelijk vanuit het standpunt van de dader wordt belicht, krijg je inzicht in zijn motieven, het wordt er alleen maar spannender op.
Er zijn heel wat verrassende en boeiende plotwendingen te lezen in een toch wel enigszins complex verhaal, maar dit kunnen we alleen maar toejuichen. Het onderzoek verloopt niet simpel, er is immers in eerste instantie twijfel of er inderdaad wel sprake is van een misdaad. Het kan niet anders of het bemoeilijkt de onderzoekspistes van het team maar het maakt het boek des te interessanter, er mankeert dus niets aan het leesplezier van dit boek.
Helen Fields heeft met Perfecte misdaad een zeer goed boek toegevoegd aan de uitmuntende serie met Luc Callanach en Ava Turner. Geweldige plot met zalige plotwendingen zorgen voor een hoog leesplezier-gehalte en de persoonlijke en relationele ontwikkelingen tussen de teamleden dragen hier dan absoluut ook nog eens toe bij. Laat die zesde vertaling maar komen.

Uitgeverij: Ambo|Anthos (2022) - 420 blz.
Oorspronkelijke titel: Perfect Crime
Vertaling: Ernst de Boer en Ankie Klootwijk

Geen opmerkingen: