Er zijn twee jaar verstreken sinds de gebeurtenissen waar niemand aan wil denken. Iedereen heeft geprobeerd zijn leven weer op te pakken, maar er is iets aan dit deel van het bos dat dat nooit echt toelaat.
We zijn een stad met verdriet in ons hart en geweld in de lucht. We houden van verhalen met een happy end, maar diep vanbinnen wisten we waarschijnlijk altijd al dat dit er niet een was.
Het begint deze keer met een storm en eindigt in vuur. Iemand die lang weg is geweest komt naar huis. Iemand droomt van de NHL en iemand droomt van wraak. Iemand haat, iemand vecht, iemand pakt een pistool en loopt naar de ijsbaan. Waaruit bestaat een familie? En een hockeyteam? Of een gemeenschap? Ze bestaan allemaal uit de optelsom van onze keuzes. En om hen te beschermen zijn we bereid alles op te offeren. Alles.
****
Fredrik Backman is een Zweeds columnist, blogger en auteur. Hij debuteerde in 2012 met Een man die Ove heet en dit is meteen zijn meest bekende boek dat dan ook nog eens verfilmd werd in 2015, een goede film zeg ik. Ondertussen staan er 10 boeken op zijn auteurslijst. De winnaars is het langverwachte en laatste deel van de Björnstad-trilogie, nu wil het dat dit het eerste boek is dat ik van zijn hand lees, de twee eerste delen van de trilogie hebben ze niet in de bib en uit recensies begreep ik dat het ook zo best te lezen is. En ja, dat klopte ook al had ik er toch wat spijt van dat ik de andere niet eerst las.
Het hele verhaal draait rond een gemeenschap, twee gemeenschappen in feite, een armere en een rijkere en deze verhouding draait helemaal rond ijshockey en de rivaliteit hieromtrent. Maar hier gaat het uiteindelijk niet echt om, de auteur gebruikt het om een maatschappij te beschrijven. Daarvoor gebruikt hij tig situaties en problemen die zich hier kunnen voordoen en deze overgiet hij met heel wat psychologische duiding zowel in relaties als personen en het waren niet altijd van de minste problemen die hij aankaartte. Het was alleszins geweldig om te lezen, Backman heeft een heel erg goed observatievermogen, je kan je helemaal inleven in de personages en hij maakt zeker duidelijk dat het allemaal niet zwart-wit is en alles ook aan verandering onderhevig is.
Zijn schrijfstijl was wel wennen, het hele boek door in feite. Uiteindelijk kon ik het wel appreciëren ook al was dit in het begin niet gemakkelijk. Hij kijkt bijna constant vooruit en hij laat weten wat er van bepaalde situaties of met personages later zal gebeuren. Zo verwerkt hij in het laatste stuk van het boek een soort van nabeschouwing van de personages en hoe het hun zal vergaan na het eindigen van het eigenlijke verhaal, interessant en leuk gevonden van de auteur.
Mijn kennismaking met Fredrik Backman was absoluut geslaagd, het verhaal was zeer goed opgebouwd, het bevatte verschillende mooie personages en het boek straalde vooral heel veel positiviteit uit. Je kan niet anders dan het boek met een lach sluiten ook al zijn er vele ernstige thema's in verwerkt. Zijn humoristische manier van schrijven viel me ook zeer in de smaak, af en toe moest ik al eens een passage herlezen, zo grappig. Misschien toch ook maar eens de andere boeken te pakken proberen te krijgen.
Uitgeverij: Volt (2022) - 696 blz.
Oorspronkelijke titel: Vinnarna
Vertaling: Edith Sybesma
Geen opmerkingen:
Een reactie posten