Hoe de Noordzee ons vormde
Dat de middeleeuwen geen lege donkerte tussen het Romeinse Rijk en de renaissance waren, wisten we al langer. Maar nooit slaagde iemand erin het rijke middeleeuwse leven zo dichtbij te brengen als Michael Pye. Hij beschrijft hoe volkeren rond de Noordzee de eerste grote stappen zetten richting ons hedendaagse monetaire systeem, een rechtvaardige justitie, de moderne wetenschap, een opener visie op liefde en seks. Door overzees contact konden deze ideeën zich verspreiden en kreeg de Noord-Europese identiteit definitief vorm.
Pye, gerenommeerd historicus en verteller pur sang, laat ons kennismaken met Vlaamse vissers en Nederlandse ambachtslui, Vikings en artiesten, spionnen en ondernemende hanzeaten. Aan de hand van een ontzaglijk aantal bronnen beschrijft hij hun smaken, ziektes, technologie, mode en zoveel meer. Aan de rand van de wereld is een ronduit magnifiek boek over duizend wervelende jaren.
Michael Pye werd in 1946 geboren in het Verenigd Koninkrijk, studeerde in Italië en werkte in Schotland. Hij is columnist voor verschillende Britse kranten, journalist, historicus, omroeper en schrijver van zowel non-fictieboeken als historische romans en thrillers. Aan de rand van de wereld werd bij zijn verschijnen in 2015 een wereldwijde bestseller. Tegenwoordig woont hij in een afgelegen dorpje op het Portugese platteland.
Michael Pye heeft een erg meeslepende manier van schrijven, hij vertelt verhalen en langs deze weg weet hij een grondig beeld te schetsen van het leven in de middeleeuwen rond de Noordzee. Ik las in ieder geval dingen die je in gewone historische verslagen niet terugvindt. Op deze manier brengt hij het middeleeuwse maatschappij helemaal tot leven.
Er zijn 12 hoofdstukken en elk behandelt een bepaald thema, zo is het boek geen chronologisch verslag geworden. De auteur heeft enorm veel bronnen geraadpleegd, mij leek het een huzarenstukje om dat allemaal netjes verwerkt te krijgen in een leesbaar verslag, want dit is het wel degelijk. En als je dan bij het lezen dan ook nog in een film lijkt te zitten, want dit deed het bij mij, dan kan het niet anders dan dat je er plezier in vindt, het leesplezier lag hoog. Natuurlijk zijn er hoofdstukken die je wat meer of minder aanspreken.
Een greep uit de onderwerpen: de uitvinding van geld, de boekhandel en het schrijven van manuscripten, de Friezen, de Vikingen, godsgerichten, de juridische evolutie, begijntjes, waterbeheer, wetenschap en de pest. Er is enorm veel te lezen in dit boek. Met de inleiding had ik het persoonlijk moeilijk en wist niet goed waar het boek naartoe wou en ik moet zeggen dat het ook nog even geduurd heeft vooraleer ik de opbouw van het boek begreep. Eenmaal toen ik dat doorhad, werd het ineens gemakkelijker en interessanter, als er dan al eens delen waren die je iets minder interessant vond, kon je daarna gemakkelijk schakelen naar een ander onderwerp en toch nog mee zijn. Aan het einde van het boek bleek wel dat alles wat de auteur schreef in elkaar greep, hij had als het ware een puzzel gelegd. Mooi om dit te ontdekken aan het einde van het boek.
Aan de rand van de wereld, Hoe de Noordzee ons vormde is een super interessant en heel leesbaar boek geworden en je krijgt zowaar een andere kijk op deze periode en nieuwe inzichten. De middeleeuwen worden altijd als een duister tijdperk omschreven, maar niets blijkt minder waar, het blijkt een kleurrijke periode te zijn zonder welke we niet zouden staan waar we nu staan. Een aanrader dit boek!
Uitgeverij: De Bezige Bij (2015) - 382 blz. (385-430 Dankwoord, Noten en Register)
Oorspronkelijke titel: The Edge of the World
Vertaling: Arthur de Smet, Pon Ruiter en Frits van der Waa
Geen opmerkingen:
Een reactie posten