maandag 16 oktober 2023

De terugkeer van Mia - Samuel Bjørk

Mia Krüger is terug op het Noorse eiland Hitra – het eiland dat ze ooit haar thuis noemde. Nu ze gestopt is bij de politie, is ze teruggekeerd naar het eiland om haar huis op orde te brengen, zodat ze een nieuw leven kan beginnen.
Mia krijgt plotseling bezoek. Drie jaar geleden is er een jongen verdwenen, en nu wordt Mia gevraagd hem te vinden. Dan wordt er op Hitra het lichaam van een tiener wordt aangetroffen met de naam van de vermiste jongen in haar bloed geschreven. In Oslo krijgt Munch een telefoontje, en het team wordt herenigd voor een zenuwslopende klopjacht…

****

Samuel Bjørk gaat met dit vijfde boek in de serie rond Mia Krüger & Holger Munch verder waar het derde boek De jongen in de sneeuw gestopt was, nummer vier was immers een prequel. Bjørk zit met dit boek toch weer op topsnelheid wat betreft leesplezier, de vorige twee bevielen me iets minder wat dat betreft.
Wat vooral super is aan dit boek is de plot met zijn verrassende plotwendingen. De auteur heeft het heel erg knap weten op te bouwen ook al was het niet van meet af aan spannend. Er zijn verschillende verhaallijnen die ieder op zich zeer boeiend zijn en de plaatselijke gemeenschap heeft hij goed getypeerd alsook de omgevingsbeschrijvingen, je liep zomaar rond op dit eiland. Het was lang niet duidelijk waar dit boek naartoe zou gaan en wat het verband was tussen al deze verhaallijnen. Maar als dan uiteindelijk toch de verbanden begonnen te vallen, werd het verhaal wel super spannend en kon je niet anders dan in sneltreinvaart doorlezen. En daarbij was het dan ook nog eens iets wat je al helemaal niet zag aankomen, de verrassingen volgden elkaar op.
Ook de personages heeft hij heel goed gebracht, Munch en Krüger zijn sowieso al een apart duo maar ook de andere personages heeft de auteur goed gevonden, zelfs de nevenpersonages vormden een kleurrijk palet. Er zat nu wel minder serie-ontwikkeling in het boek, het verhaal had blijkbaar prioriteit maar met een topverhaal kunnen we niet klagen.
De terugkeer van Mia is absoluut een goede opvolger in deze serie, zeer goede plot met verrassende plotwendingen, mooie personages en vooral veel leesplezier. Er werden ook enkele nieuwe personages geïntroduceerd waarvan je hoopt dat ze in de volgende delen een rol gaan spelen, iets om naar uit te kijken dus.

Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff (2023) - 384 blz.
Oorspronkelijke titel: Hitra
Vertaling: Perpetua Uiterwaal en Liesbeth Huijer

Geen opmerkingen: