dinsdag 11 april 2023

Perfecte moord - Helen Fields

Hij had zichzelf nog nooit zo hard horen schreeuwen
Bart Campbell weet dat de kans klein is dat hij dit overleeft. Al uren zit hij opgesloten in een container. Hij kan zich niet meer precies herinneren wat er is gebeurd, wel dat hij is gedrogeerd en in Edinburgh is ontvoerd. Zeker is dat hij zich nu op een containerschip bevindt. Wat hij niet weet, is dat hij onderweg is naar Frankrijk, waar hem een gruwelijk lot te wachten staat.
Ava Turner en Luc Callanach werken ieder aan hun eigen zaak, totdat blijkt dat de mensen die naar Frankrijk worden vervoerd, worden geruild tegen mensen die naar Schotland worden gebracht. Er staan levens op het spel en het is aan Luc en Ava om te voorkomen dat er nog meer slachtoffers vallen.

*****

Perfecte moord is de zesde titel in de Perfecte-reeks van Helen Fields en nummer 7 ligt ook al in de winkelrekken en dat vinden we top, het is tot nog toe een hoogst spannende en zeer filmisch geschreven reeks geweest en dat is met dit boek niet anders.
De thema's zijn niet van de minste, handel in organen en vrouwenhandel en -uitbuiting. De thema's zijn in twee aparte verhaallijnen gegoten, het vrouwenhandel verhaal speelt in Schotland en wordt door Ava Turner behandeld en de andere is de zaak van Luc Callanach die nog steeds in Frankrijk vertoeft waar hij voor Interpol werkt als verbindingsofficier. En dan zijn er uiteraard enkele verbindingslijntjes tussen de twee en zijn Ava en Luc genoodzaakt om elkaar op de hoogte te houden wat ze allebei nog wat ongemakkelijk vinden na hun relatieperikelen. Persoonlijke issues spelen dus ook nog mee in dit boek, de rode draad doorheen de reeks. Brigadier Lively, één van de trouwe personages in de serie, krijgt in dit boek een grotere rol in het Schotse onderzoek.
Het is in ieder geval weer zo een verhaal dat je zo snel mogelijk wil lezen, er wordt veelvuldig van perspectief gewisseld en er komen heel wat personages aan het woord. Een goede plotopbouw en verrassende plotwendingen stuwen de lezer doorheen het boek en aan actie mankeert het niet. Spanning verzekert dus.
Wat er allemaal gebeurt in dit boek is hard, Fields schuwt de gewelddadige scènes niet en het is soms op het horrorachtige af. Ze laat daders en ook slachtoffers aan het woord wat het verhaal nog indringender maakt.
En wat absoluut niet te versmaden is, is de verhaal- en schrijfstijl van Fields, ze heeft er echt wel een handje van om gesprekken met humor te brengen waardoor je nog harder aan het verhaal gekluisterd bent.
Perfecte moord is een uitmuntend verhaal in een al even uitmuntende serie, perfect is misschien het woord niet maar het leesplezier ligt toch enorm hoog en we kunnen uitkijken naar nog een Perfect-boek.

Uitgeverij: Ambo|Anthos (2022) - 410 blz.
Oorspronkelijke titel: Perfect Kill
Vertaling: Ernst de Boer en Ankie Klootwijk

Geen opmerkingen: