maandag 23 oktober 2023

De zusterklokken - Lars Mytting

Noorwegen, 1880, in een afgelegen dal. De zelfbewuste Astrid Hekne is anders dan de andere jonge vrouwen. Ze droomt van een leven dat uit meer bestaat dan alleen trouwen, kinderen krijgen, en het land bewerken.
Er komt een jonge, ambitieuze dominee naar het dorp Butangen, vol grootse plannen. Voor Astrid, die in de pastorie als dienstmeisje werkt, vertegenwoordigt hij de lonkende wijde wereld. Maar algauw wordt het haar duidelijk dat zijn grootse plannen ook de sloop van de eeuwenoude staafkerk van Butangen behelzen. Daarmee zouden de legendarische ‘Zusterklokken’ verloren gaan. Volgens de overlevering bezitten deze bovennatuurlijke krachten en beschermen ze het dorp tegen overstromingen en ander gevaar. Astrid komt in opstand tegen de afbraak van de kerk – maar haar vastberadenheid wankelt als er liefde in het spel is.

****

Lars Mytting is een Noors auteur die in 2011 internationaal doorbrak met zijn non-fictieboek over houthakken, De man en het hout. De historische roman De zusterklokken verscheen in 2018 en is het eerste deel van een trilogie, in 2022 verscheen deel twee, Het zustertapijt.
De auteur werd geboren in Fåvang dat zich in het Gudbrandsdal bevindt waar de Gudbrandsdalslågen rivier door stroomt, het ligt ten noorden van Lillehammer dat op zijn beurt ten noorden van Oslo ligt, diep in de binnenlanden van Noorwegen dus. Het verhaal speelt zich daar ook af en het verklaart meteen waarom de streek zo realistisch beschreven is en tot leven komt. Nu zal het wel een ander verhaal zijn maar in de tijd waarin dit boek zich afspeelt eind 19e eeuw, was het daar ijzig koud en onherbergzaam, de streek was tijdens de winters beter bereikbaar doordat de meren bevroren en dit de verplaatsingen vergemakkelijkte.
In het eerste deel van het boek vertelt de auteur eerst het lokale verhaal over het ontstaan van de zusterklokken om dan het eigenlijke verhaal te starten in 1880. Butangen, het dorpje waar Astrid Hekne en haar familie al eeuwen wonen, ligt heel erg geïsoleerd en de bevolking leeft er nog zoals ze er al eeuwen leefden, op de aloude manieren en tradities. Er mag dan wel een kerk zijn met dominees, de eeuwenoude legenden, mythen en heidense elementen raken er nooit helemaal verdwenen. In de steden heeft het moderne leven zijn intrede gedaan maar in het afgelegen dorpje blijft het moeilijk.
De staafkerk van Butangen staat centraal in dit verhaal en zo hebben we weer wat bijgeleerd ook, dat zijn dan de voordelen van een historische roman.
Hierrond heeft Mytting dan een boeiend verhaal geweven. Eerst en vooral is er Astrid Hekne, een toch wel eigenzinnige jonge vrouw die zich niet schikt naar de traditionele zienswijzen in haar samenleving en verder zijn er Kai Schweigaard, de nieuwe dominee en student architectuur Gerhard Schönauer uit Dresden. De ene heeft de oude staafkerk verkocht en de andere is dan verantwoordelijk voor de correcte afbraak en verhuis van de kerk naar Dresden, Duitsland.
In totaal zijn er drie delen in het boek die het verhaal brengen, van een veranderende samenleving maar het is zeker ook een liefdesverhaal geworden. Het is mooi opgebouwd en door de traagheid komt de streek en de cultuur tot leven en kan je helemaal meeleven met de personages.
De zusterklokken is een eenvoudig en vlot lezend verhaal waar langs de andere kant toch heel wat wijsheid in steekt ook, beetje filosofisch zelfs. En je steekt er dan nog een en ander van op over staafkerken en de streek en tijdsgeest. Heel erg mooi boek dus en zeker een aanrader, ik ben alleszins benieuwd naar boek twee in de trilogie.

Uitgeverij: Atlas (2019) - 409 blz.
Oorspronkelijke titel: Søsterklokkene
Vertaling: Paula Stevens

Geen opmerkingen: