maandag 19 april 2021

Perfecte resten - Helen Fields

Op een afgelegen plek in de Schotse Hooglanden staat een lichaam in lichterlaaie. Al wat achterblijft om het slachtoffer te kunnen identificeren zijn tanden en een reepje stof. Enkele kilometers verderop schreeuwt een vrouw om hulp in een afgesloten kamer ergens in Edinburgh.
Het is Luc Callanachs eerste werkdag bij de Schotse politie en hij krijgt direct een moordonderzoek toegewezen. Net vertrokken bij Interpol wil hij zich graag bewijzen bij zijn nieuwe team en directe collega Ava Turner. De moordenaar is een geduchte tegenstander die vakkundig zijn sporen weet uit te wissen.
Het duurt niet lang tot er een vrouw wordt ontvoerd; Callanach staat onder druk het slachtoffer te vinden voordat het te laat is. Maar het daadwerkelijke lot van de ontvoerde vrouwen is gruwelijker dan Luc ooit had kunnen vermoeden...

***

Helen Fields studeerde rechten en ging aan de slag als advocaat gespecialiseerd in familie- en crimineel recht. Hiermee stopte ze echter en ze heeft nu samen met haar echtgenoot een filmproductiemaatschappij in Los Angeles, ze is er als scenarioschrijver en producer werkzaam. Haar ervaring als strafrechtadvocaat kwam duidelijk van pas bij het schrijven van deze thriller en omdat ze zich zeer thuis voelt in Schotland speelt hij zich hier ook af. Perfecte resten is de eerste in de Luc Callanach en Ava Turner-serie en in Nederlandse vertaling staat de teller op vier delen. Ze schreef ook al andere boeken en bracht recent zelfs een eerste psychologische thriller uit onder de naam HS Chandler.
Haar boeken zijn succesvol, met recht en rede. Het viel me al op dat het zeer filmisch materiaal is maar dan wel degelijk 16+, de moordenaar in dit boek schuwt de gruwelijkheden niet, je maag kan er zowaar van omkeren.
De plot zit zeer knap in elkaar en bevat twee lijnen. Vooreerst is er het moordonderzoek met de kersverse rechercheur Luc Callanach aan het hoofd en zijn collega Ava Turner die het reilen en zeilen kent binnen het team. De entree van Callanach binnen het politiekorps loopt niet van een leien dakje en hij heeft tijd nodig om zijn plaats binnen het team op te eisen, zijn verleden ligt daar ook al bij in de weg. In de tweede lijn krijgen we het verhaal vanuit het gezichtspunt van de moordenaar en zijn slachtoffers te lezen, niet min deze lijn.
De auteur heeft de personages goed vormgegeven en waar nodig uitgediept, miniem want het is wel degelijk het verhaal dat primeert en dat heeft ze met verve gedaan. Spannend is het echter minder omdat je al vroeg in het verhaal de dader kent en zelfs zijn beweegredenen, zijn volgende stappen zijn daardoor duidelijk en verrassen niet. Je begint je al af te vragen waarom het team dit niet ziet.
Perfecte resten is een goede thriller met personages die je beter wil leren kennen en het leest zeer vlotjes met dank aan de filmische schrijfstijl en de goede plot. Ik kijk zeker uit naar deel twee.

Uitgeverij: Ambo|Anthos (2019) - 409 blz.
Oorspronkelijke titel: Perfect Remains
Vertaling: Ernst de Boer en Ankie Klootwijk

Geen opmerkingen: