zaterdag 1 april 2023

De meeste mensen deugen - Rutger Bregman

 
Een nieuwe geschiedenis van de mens
De mens is een beest, zeiden de koningen. Een zondaar, zeiden de priesters. Een egoïst, zeiden de boekhouders. Al eeuwen is de westerse cultuur doordrongen van het geloof in de verdorvenheid van de mens.
Maar wat als we het al die tijd mis hadden?
In dit boek verweeft Rutger Bregman de jongste inzichten uit de psychologie, de economie, de biologie en de archeologie. Hij neemt ons mee op een reis door de geschiedenis en geeft nieuwe antwoorden op oude vragen. Waarom veroverde juist onze soort de aarde? Hoe verklaren we onze grootste misdaden? En zijn we diep vanbinnen geneigd tot het kwade of het goede?
Adembenemend, weids en revolutionair - De meeste mensen deugen herschrijft niet alleen de geschiedenis, maar werpt ook nieuw licht op onze toekomst.

Rutger Bregman is een Nederlandse geschiedkundige en journalist voor o.a de Volkskrant en De Correspondent. Hij is bij het bredere publiek vooral bekend als schrijver over onderwerpen als filosofie, geschiedenis en economie. Zijn derde boek en bestseller Gratis geld voor iedereen uit 2014 waarin hij pleit voor een basisinkomen of liever burgerdividend, kreeg wereldwijde aandacht en werd vertaald in 32 talen. Met titels als deze en bijvoorbeeld ook Waarom vuilnismannen meer verdienen dan bankiers is duidelijk dat hij andere ideeën heeft dan de gangbare en dat hij zowel lof als kritiek krijgt.
Het is een heel erg omvattend boek, hij gebruikt allerlei disciplines om zijn verhaal te vertellen en om dé grote vraag van dit boek te beantwoorden: Is de mens van nature goed of slecht? Bregman heeft duidelijk een zeer brede interesse en het boek is een ware zoektocht geworden doorheen allerlei studies, wat er verschijnt in de media en gesprekken met onder andere journalisten en wetenschappers. Doorheen heel het boek wordt duidelijk dat hij geen hoge pet op heeft van wat er als waarheid wordt gepresenteerd in de media. Nieuwsmedia worden geregeerd door wat lezers willen lezen en dat is vaak of zelfs bijna uitsluitend het schokkende en sensationele. Hij probeert de waarheid te achterhalen over allerlei historische gebeurtenissen zoals ze gepresenteerd worden aan het zowel wetenschappelijke als bredere publiek. Het bleek voor hem ook een zoektocht met voortschrijdende inzichten.
Wat het boek ook zo boeiend maakt, is dat hij gebruikmaakt van allerlei tot de verbeeldingsprekende gebeurtenissen waar je al dan niet al van gehoord hebt. Het is niet moeilijk om aan zijn lippen te hangen, of aan zijn geschreven woorden dan in dit geval. Je komt alleszins tot de vaststelling, als je dat al niet was, dat de waarheid niet altijd of niet volledig te lezen of te horen is of dat het soms zelfs ronduit leugens zijn. Er spelen vele persoonlijke, maatschappelijke en andere mechanismen mee die het geschrevene kleuren.
De meeste mensen deugen is een spraakmakend boek maar vooral ook een hoopgevend boek, er straalt een grote positiviteit vanaf en een vol geloof in goedheid. Het is ook een heel erg interessant boek en je kan niet anders dan geboeid zijn door de verschillende onderwerpen en gebeurtenissen die hij beschrijft en uitspit. En dan is het ook nog eens zeer vlot geschreven, je aandacht kan gewoon niet verslappen. Dikke aanrader dit boek!

Uitgeverij: De Correspondent (2019) - 476 blz. (477-521 Bronnenlijst)

Geen opmerkingen: