vrijdag 21 april 2023

De Wim Hof methode - Wim Hof

Overstijg jezelf met The Iceman Wim Hof
In zijn pakkende en gepassioneerde stijl vertelt Wim zijn verhaal en legt hij zijn methode uit, met aandacht voor:
ADEM - Verander de biochemie in je lichaam, train je focus en laad jezelf helemaal op.
KOU - Versterk je cardiovasculaire systeem en activeer de onaangeboorde kracht van je lichaam door veilige, gecontroleerde, schokvrije oefeningen in de kou.
MINDSET - Verhoog je wilskracht en vergroot je innerlijke helderheid, zintuiglijk bewustzijn en aangeboren levensvreugde?.
SPIRITUEEL ONTWAKEN - Ervaar hoe ademhaling, kou en mindset je de schoonheid van je ziel laten zien.
WETENSCHAP - De voordelen van deze methode, die inmiddels door miljoenen mensen wordt beoefend, zijn bevestigd door acht universitaire onderzoeken.
Als je de grenzen van je mogelijkheden wilt verkennen en jezelf wilt overstijgen, dan is de Wim Hof-methode iets voor jou. Of je nu jong, oud, ziek of gezond bent!
"Deze methode is heel eenvoudig, zeer toegankelijk en wordt door de wetenschap onderschreven. Iedereen kan het, en er is niks dogmatisch aan. Er is alleen maar acceptatie. Alleen maar vrijheid." (Wim Hof)
Wim Hof is bekend onder de naam 'The Iceman' en is een levende legende door zijn verbazingwekkende prestaties met betrekking tot blootstelling aan kou. Zo heeft hij onder andere in korte broek de Kilimanjaro beklommen, blootvoets een halve marathon boven de poolcirkel gelopen en meer dan 112 minuten in een container met ijsblokjes gestaan. Hij is er trouwens van overtuigd dat iedereen dit potentieel kan aanboren zonder eerst tientallen jaren te moeten investeren in studie, reizen en gevaarlijke stunts, zoals hij heeft gedaan. En hij deelt dus zijn ontdekkingen met de rest van de wereld en wil iedereen laten kennismaken met zijn methode, de Wim Hof-methode (WHM): een natuurlijke weg naar een optimale staat van lichaam en geest. Ondertussen onderwijst hij zijn methode overal ter wereld. Op zijn website wimhofmethod.com vind je alle informatie.
Wim Hof mag dan wel bekend zijn om zijn stunts en extreme prestaties, een man van de actie zeg maar zoals de titel van een hoofdstuk in dit boek - Haal gewoon adem, verdorie! - maar hij komt ook over als een spiritueel man en je merkt dat hij heel erg belezen is en nadenkt. Zo nu en dan haalt hij wetenschappers en hun boeken aan en lap, je hebt ze weer genoteerd.
Vanuit zijn levensloop vertelt hij zijn verhaal en hoe hij tot zijn methode gekomen is, je begrijpt dat het niet zomaar uit het niets is komen vallen, het is een volledig doorleefde methode en daarom dat hij ze ook zo overtuigend kan brengen, het kan niet anders dan dat je geïnspireerd raakt en zelf wil ervaren. Maar hij vertelt het verhaal ook aan de hand van ervaringen van anderen waardoor hij er steeds meer van overtuigd raakte dat deze weg velen zou kunnen helpen om een gezond en inspirerend leven te leiden. Sterk is dat hij door eigen kracht en wil de controle over zijn lichaam neemt. Zo genereert hij zelf de warmte die nodig is om in extreem koude temperaturen niet alleen te overleven maar ook te leven, verbonden met zijn innerlijke kracht. Dat de kracht van de geest sterk is, heel sterk, daar is hij het levende bewijs van, en ondertussen velen met hem.
Hof heeft een missie en deze wil hij zoveel en zover mogelijk uitdragen en daartoe probeerde hij in de aandacht te komen en dan vooral om de wetenschap achter zich te krijgen, zodat ze zouden onderzoeken hoe het in elkaar zit en het bewijzen. Ondertussen is er al heel wat onderzoek verricht die wijst op de kracht van zijn methode.
De Wim Hof methode is een heel erg inspirerend boek met een spirituele achtergrond, een boek met een missie. Ondergetekende is alleszins nog méér gemotiveerd geraakt om de ademhalingsoefeningen goed uit te voeren en ondertussen zijn de koude douches ook een onderdeel van de dagelijkse routine geworden. En ik kan niet anders zeggen dan dat het heel erg weldadig is en gewoonweg heel gezond voelt. Proberen zou ik zeggen.
Eerder las ik ook het boek Koud kunstje dat geschreven werd door Wim Hof en Koen de Jong, dit boek staat echter niet vermeld in deze blog.

Uitgeverij: Kosmos Uitgevers (2020) - 256 blz.
Oorspronkelijke titel: The Wim Hof Method
Vertaling: Jörgen van Drunen

Geen opmerkingen: