vrijdag 12 juli 2024

Het spel - J.D. Barker

Abby en Brendan Hollander kampen met relatieproblemen en proberen hun huwelijk te redden door met een relatietherapeut te praten. Die adviseert hun de app Sugar & Spice uit te proberen, een seksueel getinte versie van het spel Doen, durven of de waarheid.
Het spel begint onschuldig en lijkt wonderen te doen voor hun relatie, maar de opdrachten worden steeds grimmiger. Het stel valt voor de geldprijzen die de app belooft en raken zo compleet in de ban van het spel. En dan begint het zich tegen hen te keren. Abby en Brendan komen in een zenuwslopende klopjacht terecht en het is nog maar de vraag of ze het er levend van afbrengen.

**

J.D. Barker schreef sinds 1993 kort verhalen en debuteerde dan in 2014 met een eerste thriller. Sindsdien zijn er verschillende boeken van hem verschenen waarvan ook enkele in samenwerking met James Patterson en eentje met Dacre Stoker, Dracul. Zijn trilogie rond Sam Porter was een schot in de roos en zorgde ervoor dat Barker op je te lezen lijst kwam. Zijn volgende boeken zijn anders, hij verwerkt hierin wat sciencefictionachtige en bovennatuurlijke elementen en meer actie.
Het spel is echter voornamelijk een actiethriller zoals je je een Amerikaanse film voorstelt. Ontsnappingen à la Houdini en ongelooflijk veel geluk zijn schering en inslag maar dan wel voornamelijk in het tweede deel van het boek, daar waar het spel uit zijn voegen aan het barsten is voor het koppel. Het eerste deel zorgt vooral voor de start van de opbouw van het verhaal en lijkt veelbelovend tot het verhaal daarna toch begint in te zakken.
De plot is doordacht en er zijn puzzelstukjes die op hun plaats moeten vallen maar de uitwerking laat te wensen over en het verhaal op zich schiet te kort. Dat wil niet zeggen dat je niet verder leest maar je verwachtingen zijn wel naar beneden bijgesteld. Het evolueert naar een pure actiethriller en dat leest wel vlot maar dat is het dan ook, écht spannend wordt het niet door de oppervlakkigheid van het verhaal. 
Het boek heeft wel een zekere relevantie omdat het over een app gaat en de verslaving die ermee kan gepaard gaan. Het mag duidelijk zijn dat dit zeker tot de realiteit van de hedendaagse samenleving behoort en je kan er voor jezelf gerust ook eens vragen over stellen. Ook de privacy van zulke apps en telefoongebruik komen aan bod.
Het spel van J.D. Barker is geen overtuigend boek, een actieboek hoeft geen diepzinnige uitwerking maar de ongeloofwaardigheid en het tweedimensionale verhaal slagen er écht niet in om het verhaal spannend te maken. Toch een beetje een teleurstelling dit boek.

Uitgeverij: Meulenhoff Boekerij (2024) - 427 blz.
Oorspronkelijke titel: Behind a Closed Door
Vertaling: Ralph van der Aa

Geen opmerkingen: