vrijdag 13 november 2020

Horen, zien, zwijgen - J.D. Barker

Al ruim vijf jaar terroriseert een moordenaar de inwoners van Chicago. Zijn modus operandi is altijd dezelfde: hij straft mensen door hun kinderen te ontvoeren. De volgende dag ontvangen de ouders een pakketje met daarin een oor. De dag daarna volgen de ogen. Ten slotte de tong.
Wanneer bij het lichaam van een verkeersslachtoffer een pakketje met een afgesneden oor wordt gevonden, denkt detective Sam Porter dat dit de moordenaar is die hij zoekt. Hij heeft 72 uur om het laatste slachtoffer te vinden, maar iets blijft aan Porter knagen. Was de aanrijding wel een ongeluk? En is de overleden man inderdaad de seriemoordenaar, of loopt de echte killer nog vrij rond?

****

J.D. Barker studeerde aan de Art Institute of Fort Lauderdale waar hij later ook een graad in de bedrijfskunde haalde, toen al zette hij reeds zijn eerste stappen in het schrijven. Hij ging werken voor 
25th Parallel, een lifestyle magazine en zo kwam hij terecht in de popcultuur en interviewde hij beroemdheden voor verschillende nationale en lokale magazines. In 2014 verscheen zijn eerste thriller Forsaken en zijn tweede volgde in 2017, The Fourth Monkey dat meteen zijn eerste Nederlands vertaalde boek is en waarvan ook de filmrechten verkocht zijn.
Het boek is netjes opgebouwd met twee verhaallijnen en boven elk hoofdstuk staat over welk personage het gaat. Inspecteur Porter werkte sinds vijf jaar reeds aan deze zaak maar was een tijdje uit gevallen, ze kunnen zijn hulp nu echter goed gebruiken in de zoektocht naar Aap zoals deze seriemoordenaar wordt genoemd. Het wordt een spannende strijd om het vermiste slachtoffer waarvan ze het oor reeds hebben, tijdig terug te vinden. Eerst moeten ze natuurlijk ook nog ontdekken wie er vermist is, zelfs dat is niet zo simpel.
De tweede verhaallijn speelt zich in het verleden en is een dagboek, de moordenaar over zijn kindertijd. Wat in het begin nog een lieflijk aandoend familieverhaal is, ontaardt echter al gauw, zo krijgen we uiteindelijk een inkijk in de motieven van de moordenaar.
De auteur doet echt alles uit de doeken, hij laat absoluut geen losse eindjes achter, het verhaal is af. Daardoor zie je het einde niet aankomen, is dit verhaal écht al klaar? Er zit alleszins een kans op een vervolgverhaal in, en blijkbaar gaan we Sam Porter in zijn twee volgende boeken nog tegenkomen.
Horen, zien, zwijgen is een goed geconstrueerd verhaal dat zeer vlot leest, het is echter minder verrassend en origineel dan ik had verwacht. Een vierde ster omdat het hele onderzoekstraject in het boek boeiend was om te volgen en ik toch wel zeer benieuwd ben naar zijn twee volgende. J.D. Barker kan zeker wel schrijven.

Uitgeverij: Meulenhoff Boekerij (2019) - 399 blz.
Oorspronkelijke titel: The Fourth Monkey
Vertaling: Jan Pott

Geen opmerkingen: