vrijdag 26 juli 2024

Gezien de feiten - Griet Op de Beeck

Gezien de feiten gaat over Olivia, een vrouw voor wie opeens alles anders wordt. Een verhaal over de kracht van spijt hebben, de gretige wil om goed te leven, de warme wurggreep van families, de angst om ruimte in te nemen, de kilte van de wereld zoals we haar kennen en het wapen dat liefde kan zijn, als ze echt is tenminste.

***

Griet Op de Beeck (1973) studeerde Germaanse filologie aan de Universiteit Antwerpen, werkte 10 jaar als dramaturg bij theatergezelschappen, daarna een aantal jaren voor HUMO en later schreef ze voor De Morgen. Vanaf 2013 schreef ze enkel nog een column in de zaterdagkrant en in datzelfde jaar debuteerde ze met haar eerste roman Vele hemels boven de zevende, binnenkort verschijnt haar achtste boek. Ze ontving verschillende prijzen en belandde in de bestsellerslijsten. Haar twee eerste boeken zijn ook verfilmd en van het derde zijn de filmrechten ook verkocht. 
Dit boek was in 2018 het boekenweekgeschenk dat ieder jaar door een andere schrijver geschreven wordt speciaal voor de boekenweek en het is tevens mijn eerste kennismaking met deze auteur ook al wist ik dat ze een succesvolle auteur is zowel in Vlaanderen als in Nederland. Ik vond dit boekje in een boekenruilkast ergens in Vlaanderen tijdens een wandeling en daarmee vond ik het tijd om kennis te maken met Griet Op de Beeck en het was zeker geen slechte kennismaking.
De personages zouden zomaar je buurvrouw of tevens jezelf kunnen zijn, de thematiek is zeer herkenbaar. De auteur schetst de kleinburgerlijke mentaliteit in een familie en je ziet het zó voor je gebeuren. De karakters zijn niet uitgewerkt, je krijgt er slechts een glimp van mee en dan nog bijna uitsluitend in relatie tot het onderwerp van het boek. Met een dun boekje kan je natuurlijk ook geen uitgebreide beschrijvingen verwachten, er is tenslotte een heel verhaal te vertellen in weinig bladzijden.
Op de Beeck is er wel in geslaagd met dit boekje een boodschap mee te geven waar gerust over nagedacht kan worden, een kleine levensles zelfs.
Gezien de feiten is een boek dat je in een ruk uitleest, een kleinoodje dat je tussendoor even kan lezen en waar je mee meeleeft. Een mooi boekenweekgeschenk.

Uitgeverij: Prometheus (2018) - 94 blz.

Geen opmerkingen: