vrijdag 5 juli 2024

Poolcirkel - Liza Marklund

Het begon allemaal met een boekenclub...
Het is 1980. In Stenträsk, een rustig dorp in het uiterste noorden van Zweden waar de zon nooit ondergaat en de winters een totale duisternis zijn, verdwijnt Sofia Hellsten spoorloos op een zomernacht. Samen met vier andere jonge studentes is ze lid van de boekenclub Poolcirkel. Veertig jaar later duikt haar hoofdloze lichaam op en start politiechef Wiking Stormberg een onderzoek...

***

Liza Marklund (Zweden, 1962) schreef in 1995 haar eerste non-fictieroman (Ondergedoken) maar haar doorbraak als schrijfster kwam er pas met het verschijnen van haar eerste detectiveroman (1998) met journaliste Annika Bengtzon in de hoofdrol. Sindsdien is ze een wereldwijd succes en viel ze meerdere keren in de prijzen met haar boeken. Verder werkt ze als journalist voor onder meer de Zweedse tabloid Expressen en samen met schrijver Jan Guillou en uitgever Ann-Marie Skarp richtte ze uitgeverij Piratförlaget, een grote naam ondertussen. Als columnist neemt ze actief deel aan het maatschappelijk debat in Zweden, huiselijk geweld en mishandeling van vrouwen liggen haar nauw aan het hart.
Het boek is mooi opgebouwd aan de hand van de maandelijkse besprekingen van de boekenclub waardoor je de leden leert kennen. Het is geen rechttoe rechtaan boek en het vraagt de nodige inspanningen om de vijf meisjes uit elkaar te houden, met elk boek staat er wel eentje centraal maar zelfs dan leest het soms chaotisch. Het verhaal is dus opgebouwd in twee delen, eentje met de gebeurtenissen in 1980 en het belangrijkste deel en dan het heden 2019 waarin het lichaam van Sofia Hellsten wordt gevonden.
Poolcirkel is het eerste boek in de Wiking Stormberg-serie maar dit zou je niet zeggen, zijn personage komt minder ter sprake, in het 1980-deel als iemand uit de vriendengroep van de meisjes maar ook in het hedendaagse deel neemt hij geen prominente plaats in, slechts meer aan het einde van het boek leer je hem wat kennen. Het boek las voor het overgrote deel als een roman, het detective-gehalte ligt eerder laag. Ook het einde van het boek slaagde er niet in om voor spanning te zorgen en de ontknoping was zeker niet verrassend, gaandeweg werd duidelijk waarop het verhaal afstevende en het klonk zelfs wat cliché. In het hedendaagse deel zijn er enkele politieke en maatschappelijke bedenkingen te lezen.
De boekenclub is in het jaar 1980 en dus zijn de boeken die ze bespreken van vóór deze tijd en dit was best interessant, op deze manier heb ik toch alleszins weer wat bijgeleerd over schrijvers en hun boeken, Marklund haalt op een gegeven moment zelfs Jan Guillou aan, één van haar partners in hun uitgeverij, apart. Ik werd aangespoord om de boeken en schrijvers op te zoeken, het was een gevarieerde boekenkeuze moet ik zeggen. Er stonden dan ook nog wat Wikipedia-weetjes in over deze boeken en hun schrijvers.
Poolcirkel is een onderhoudend boek maar waar ik meer van had verwacht, de uitwerking van de verschillende personages was er wel maar het bleef allemaal nogal tweedimensionaal. Het roman-gehalte overheerste en dit was niet de verwachting met een boek als predicaat 'thriller'. Ooit las ik nog een verhaal van haar Ondergedoken en ik herinner me dat ik van dat boek wel onder de indruk was.

Uitgeverij: De Geus (2021) - 347 blz.
Oorspronkelijke titel: Polcirkeln
Vertaling: Wendy Prins

Geen opmerkingen: