dinsdag 22 november 2022

De beller op lijn vier - J.D. Barker

Jordan Briggs is bekend van de New Yorkse radio. Ze neemt geen blad voor de mond en deelt dagelijks haar ongezouten mening met meer dan vijf miljoen luisteraars. Op een dag spreekt ze de inbellende Bernie, die live een spelletje wil spelen. Jordan moet kiezen tussen Ubers of taxi's en vergeet het gesprek al snel. Tot er vlak voor haar kantoor zeven taxi's ontploffen.
Terwijl de brandweer en ambulances uitrukken en het aantal slachtoffers oploopt, hangt Bernie weer aan de lijn. Zo begint de klopjacht op een onzichtbare, volledig losgeslagen moordenaar - live gevolgd door miljoenen luisteraars. Is Jordan sterk genoeg om dit gruwelijke spel te winnen?

****

J.D. Barker brak internationaal door met de trilogie rond Sam Porter en is een gevierd schrijver. De beller op lijn vier is een standalone en werd een waarachtige actiethriller. Ondertussen schrijft Barker samen met James Patterson aan een nieuwe serie waarvan de derde in Nederlandse vertaling verwacht wordt.
Dit boek was toch helemaal anders dan de drie vorige in de trilogie. Vooreerst werden de personages minder of zelfs niet uitgewerkt en bleven hun karakters vlak, ze dienden enkel het verhaal. Barker schrijft in zijn bedenkingen achteraan het boek dat hij de lezer enkel vermaak wil verschaffen en zeker geen meningen of visies wil brengen. Dat brengt ons bij het tweede punt, het boek is een pure actiethriller en daar kan je uitvoerige karakterbeschrijvingen missen, een keuze waar helemaal niets mis mee is natuurlijk.
Het concept van het boek draagt daar uiteraard aan bij, een bekende presentatrice die beluisterd wordt door miljoenen mensen wordt door de moordenaar gebruikt als zijn podium, terrorisme werd in eerste instantie ook niet uitgesloten en dat is op zijn zachts gezegd toch een gevoelig issue. Onvermijdelijk volgt er dan een mediacircus om U tegen te zeggen.
Bij het lezen van dit verhaal krijg je een soort van apocalyptisch gevoel, het lijkt wel of de wereld aan het vergaan is, er is de ene ontploffing na de andere en het is een bijna onmogelijke taak van de hulpdiensten om hulp te bieden, het is een complete oorlogszone. Dit boek heeft alles in zich om vele actiescènes te bevatten en razend spannend te zijn en dat is het ook, je ziet zo de verfilming voor je.
Halverwege het boek begint het eindelijk een beetje duidelijk te worden waarom Bernie al deze acties onderneemt maar het duurt tot het einde vooraleer alle puzzelstukjes vallen. En zelfs dan slaagt Barker erin om er toch nog enkele zeer verrassende plotwendingen in te steken, het blijft spannend tot het einde.
Bij het lezen van dit boek is het wel een must om fan te zijn van veel spanning en actie en het niet zo nauw te willen nemen met de geloofwaardigheid. Net zoals in de op en top Amerikaanse actiefilms is het een spannend-tot-in-de-laatste-seconde-film, maar een boek dan. Het klinkt soms wat onrealistisch maar toch zou het zomaar mogelijk zijn, ongelooflijke gebeurtenissen kúnnen voorkomen.
De beller op lijn vier is een super spannende actiethriller met héél veel actie en heeft een zeer goede plot met bovenop nog verrassende plotwendingen. Leesplezier verzekert voor de liefhebbers.

Uitgeverij: Meulenhoff Boekerij (2021) - 392 blz.
Oorspronkelijke titel: A Caller's Game
Vertaling: Ralph van der Aa

Geen opmerkingen: