donderdag 27 januari 2022

Vergeef me - J.D. Barker

Als Anson Bishop - hoofdverdachte van een reeks gruwelijke moorden - zich overgeeft aan de politie, legt hij een schokkende getuigenis af. Een getuigenis die niet alleen het onderzoek naar de seriemoorden op losse schroeven zet, maar ook de levens van de betrokken rechercheurs verandert.
Terwijl Bishop wordt ondervraagd, worden kort na elkaar vier lijken aangetroffen. Ze zijn in zout gelegd en zorgvuldig gepositioneerd. Bij alle vier worden de woorden Vergeef me, vader gevonden. Voor rechercheur Sam Porter halen de woorden lang vergeten herinneringen naar boven, aan een verleden dat hij diep begraven heeft. Maar als Bishop in hechtenis zit, wie is dan de moordenaar?

*****

Jonathan Dylan Barker schreef met dit boek het laatste en finale deel in de Sam Porter-trilogie, en dat het spannend was. Het boek gaat verder waar het tweede boek geëindigd was, het is dus echt wel noodzakelijk om niet te veel tijd te laten tussen het lezen van de verschillende delen. De auteur bouwt gelukkig wel recapitulatie momentjes in, het zijn immers geen dunne boekjes en de plot is toch niet echt simpel te noemen.
En dat het een interessante en spannende plot was, is het minste wat je kan zeggen. Er zijn verschillende verhaallijnen in de opbouw ervan en dit maakt het nog boeiender en gevarieerder. Met regelmaat zijn er ook nog fragmenten uit een dagboek te lezen die zich dan afspelen in het verleden, uiteraard. Daar komt nog bij dat zowat elk hoofdstuk eindigt met een cliffhanger, je kan niet anders dan toch maar zo snel mogelijk verder lezen, zó spannend!
De auteur brengt de lezer ook in verwarring door plotwendingen en perspectieven die je niet zag aankomen, nog een puntje dat de spanning doet oplopen. Hij bouwt als het ware een rookgordijn op rond de identiteit van de seriemoordenaar, zekerheden vallen weg en daar zit je dan, de lezer. Er is veel om over na te denken tijdens het lezen, maar door de snelheid waarmee je bijna verplicht bent om verder te lezen, is het niet moeilijk om gelijk in het verhaal te blijven. En als je dan aan het einddeel komt, blijf je zelfs perplex achter, wat een finale!
J.D. Barker heeft een kanjer van een trilogie geschreven, de omvang van het werk is absoluut geen bezwaar, integendeel, je kan niet anders dan onder de indruk zijn van de schitterende en spannende plot die zich ook nog eens als een film ontrolt.

Uitgeverij: Meulenhoff Boekerij (2020) - 507 blz.
Oorspronkelijke titel: The Sixt Wicked Child
Vertaling: Ralph van der Aa

Geen opmerkingen: