dinsdag 23 juli 2024

Het klimaatboek - initiatief van Greta Thunberg

Een initiatief van Greta Thunberg
Het Klimaatboek toont glashelder hoe de vele crisissen op onze planeet met elkaar samenhangen en vertelt de onverbloemde waarheid over hoe en waarom onze wereld verandert.
Greta Thunberg vroeg aan bijna honderd leiders, activisten en publicisten om hun kennis met ons te delen, onder wie vooraanstaande wetenschappers en denkers als Naomi Klein, Margaret Atwood, Thomas Pikettu, Jason Hickel en Amitav Ghosh. Van smeltende ijskappen tot inheemse soevereiniteit, van 'fast fashion' tot de toekomst van onze voedselvoorziening en de grotere duurzaamheidscrisis: hun bevindingen zijn verwoord in overtuigende bijdragen over verandering, actie en veerkracht.
Daarnaast deelt Greta haar eigen verhalen over haar leerproces en onthult ze hoezeer we in het ongewisse zijn gelaten. Dat is een van onze grootste problemen, maar ook onze belangrijkste bron van hoop. Alleen als we door kennis alle zaken met elkaar verbinden, kunnen we duurzame oplossingen vinden. En zodra iedereen het hele verhaal kent, kunnen we in actie komen.

Greta Thunberg is geboren in 2003. In augustus 2018 begon ze voor het Zweedse parlement een schoolstaking voor het klimaat, die zich sindsdien over de hele wereld heeft verspreid. Ze is actief in de beweging Fridays For Future en sprak over de hele wereld op klimaatbijeenkomsten, maar ook op het World Economic Forum in Davos, in het Amerikaanse Congres en voor de Verenigde Naties.

Het klimaatboek is een uitvoerig boek geworden waarin enorm veel aan bod komt. Er zijn heel veel artikelen van allerlei wetenschappers en anderen die ieder in hun domein zowat alles aankaarten als het gelinkt is aan klimaat in telkens maar enkele bladzijden. In vijf grote delen wordt heel de problematiek blootgelegd en ook al is het geschreven door velen, het boek leest samenhangend en de thematieken volgen elkaar mooi op. Dat lijkt al een kunst op zich.
Eerst en vooral is het van belang te weten hoe het klimaat werkt (deel 1), oplossingen kunnen er immers alleen maar komen als we het probleem begrijpen en wetenschappelijk bewijs is dan cruciaal. In deel 2 wordt dan beschreven hoe onze planeet aan het veranderen is en dan denken we vooral aan de weerextremen die al overal optreden maar ook de teloorgang van bijvoorbeeld wouden, permafrost, biodiversiteit maar ook de vervuiling. Regelmatig wordt er geschetst hoe de wereld er zou uitzien bij 1.5, 2 en 4° C opwarming. Deel 3 gaat dan specifiek hoe deze opwarming onze wereld beïnvloedt. De ongelijkheid en onrechtvaardigheid die heerst, komt dikwijls aan bod, en hoe deze nog versterkt wordt door de klimaatverandering. Hallucinant! Dit was trouwens het thema van het boek Limitarisme van Ingrid Robeyns dat ik eerder las.
Deel 4 gaat er dan over wat we reeds gedaan hebben of juist niet, het mag duidelijk zijn dat er een compleet nieuwe manier van denken nodig is om de grote uitdagingen waar we voor staan, in feite al een halve eeuw of meer zelfs, aan te pakken. En dan in het laatste deel wat we nu moeten doen. En dat nu moet inderdaad als nú begrepen worden.
De urgentie om in actie te komen, staat buiten kijf en wordt in zowat elke deel van dit boek gezegd. Als er iets nu duidelijk is dat we geen tijd meer hebben om de problemen stapsgewijze aan te pakken, er is al zoveel tijd verloren gegaan dat het nu alle hens aan dek is en niet om schade te voorkomen maar om schade te beperken, die kans hebben we nog maar dan moeten we NU in actie schieten. En voor alle duidelijkheid, het gaat hier niet alleen over individuele acties maar het zijn de politici, de media en journalisten die zullen moeten zorgen dat er een nieuw beleid, economie en wetgeving komt om de internationale klimaatdoelen te halen, zelfs voor beroemdheden en influencers is er een grote rol te spelen hierin. Individuen kunnen en moeten hun stem laten horen maar er zullen geen oplossingen komen zonder een systeemverandering.
Het klimaatboek is een alomvattend en groots boek geworden dat bol staat van wetenschappelijke inzichten en handvatten om de klimaatcrisis aan te pakken. Het is een zeer toegankelijk boek dat heel goed leest en waar iedereen wat kan uit opsteken of op zijn minst geïnspireerd door kan raken. Absoluut een aanrader.

Uitgeverij: De Bezige Bij (2022) - 460 blz. (461-478 register)
Oorspronkelijke titel: The Climate Book
Vertaling: Linda Broeder en anderen...

Geen opmerkingen: