zondag 5 februari 2023

Het geschenk - Sebastian Fitzek

Milan Berg staat bij het stoplicht wanneer er een auto naast hem stopt. Op de achterbank zit een doodsbang meisje. Wanhopig drukt ze een briefje tegen het raam. Een vraag om hulp? Milan weet het niet: hij is, net zoals zes miljoen landgenoten, analfabeet. Toch voelt hij dat het meisje in levensgevaar is. Milan begint een zoektocht die hem op een griezelig dwaalspoor zet. Aan het einde van de tocht wordt hij geconfronteerd met de wrede realiteit: soms is de waarheid te gruwelijk om mee te leven, en is onwetendheid he grootste geschenk op aarde.

***

Sinds Sebastian Fitzek in 2006 zijn eerste boek publiceerde, rolde er elk jaar wel eentje, of twee, van de persen. Het is een man van de interessante en verrassende plotten, origineel ook en met humor gebracht. Ook hierin stelt hij nu niet teleur.
Het verhaal wordt grotendeels chronologisch verteld, het begint nochtans bijna bij het einde. Het hoofdpersonage ligt op de eerste bladzijden zo goed als dood te gaan en dan begint het eigenlijke verhaal maar door een iets of wat vreemde en ongeloofwaardige twist. Maar daarna zit je onmiddellijk volledig in het verhaal door een alweer vreemde scène maar eigenlijk ook wel een heel grappige. Fitzek neemt je dus van in het begin vlotjes mee.
De auteur maakt er een mysterieus verhaal van en dat blijft zo gedurende het hele boek. Het grootste deel van het boek blijft hij je verrassen, de plotwendingen zijn bijna niet te tellen. Het thema kon ook tellen, analfabetisme, dit lijkt iets uit lang vervlogen tijden en je staat er niet bij stil dat het nochtans ook nu nog volop aanwezig is. Wat een obstakel om volwaardig deel te kunnen uitmaken van een samenleving, Fitzek heeft dat wel heel levendig en realistisch beschreven, het klinkt bijna als horror.
De plot zit heel erg knap in elkaar en het is absoluut spannend. Hints die verstopt worden en moeten opgelost worden in een race tegen de tijd, personages die moeten bezocht worden om tipjes van de sluier op te lichten, en dit allemaal omdat Milan toevallig een meisje zag waarvan hij dacht dat het niet pluis was. Op den duur merkt de lezer dat er door sommige spelers precies toch een dubbelspel gespeeld wordt, zeer mysterieus allemaal. Op den duur wordt je echter zo bedolven onder de wendingen en weer eens een mysterie zodat je neigt af te haken, het was teveel van het goede.
Het geschenk neemt je van in het begin mee in het verhaal met een zeer originele opzet en invalshoek. De hoeveelheid plotwendingen en de constante misleiding in de juiste toedracht zorgen in het begin voor heel wat spanning maar dit wordt dus teveel naar het einde toe en doet afbreuk aan het verhaal. Eén van de belangrijkste plotwendingen aan het einde was dan wel weer schitterend gevonden. Toch een goed, spannend en vooral origineel verhaal van deze top-auteur. Ook het dankwoord van de auteur was weer een pareltje!

Uitgeverij: The House of Books (2020) - 335 blz.
Oorspronkelijke titel: Das Geschenk
Vertaling: Michel Bolwerk

Geen opmerkingen: