vrijdag 3 februari 2023

De kleuren van de brand - Pierre Lemaitre

Een adembenemend epos over het Parijs van het interbellum
Februari, 1927. De Parijse elite komt bijeen om de begrafenis van de gerespecteerde bankier Marcel Péricourt bij te wonen. Voor aanvang van de plechtigheid gebeurt er echter iets afschuwelijks, iets wat het leven van Madeleine Péricourt en haar zevenjarige zoontje Paul voorgoed zal veranderen.
Als erfgenaam is het aan Madeleine om de leiding van het financiële imperium van haar vader over te nemen. Zonder enig verstand van zaken komt ze terecht in een door hebzucht en corruptie gedomineerde wereld. Madeleine probeert met alles wat ze in zich heeft overeind te blijven, in een Frankrijk dat machteloos moet toezien hoe een volgende oorlog steeds dichterbij komt.
Lemaitre schrijft wederom een adembenemend epos over de val van het establishment en over de zoete wraak van een vrouw in een mannenwereld. Volg Madeleine en haar zoon in een majestueus en groots avontuur.

****

Pierre Lemaitre schreef met Tot ziens daarboven een eerste boek over het interbellum en De kleuren van de brand is daar het vervolg op.
De auteur weet fictie en feiten toch wel heel erg goed te verweven, de ongeveer tien jaren die hij hier beschrijft zijn levendig weergegeven. We zijn een zeven jaar na de dood van Édouard en zijn vader is net overleden. En dan gebeurt er een tragedie die bijna naadloos aansluit bij dat eerste boek en de start en basis vormt van dit verhaal, een gebeurtenis die het leven Madeleine volledig op zijn kop zet. Goed gevonden.
Wat betreft personages laat Lemaitre zich ook nu weer gaan en dit brengt echt wel leven in de brouwerij, grappige situaties en dialogen zijn er het gevolg van maar ze zorgen ook meer dan eens voor een ommezwaai die emotioneel gezien van hogere waarde is voor Madeleine.
De plot was indrukwekkend en gestaag werd ze opgebouwd. Naar het einde toe werd het dan wel weer wat ongeloofwaardiger allemaal, er was té hard aan gesleuteld om je nog te kunnen inleven. Maar het was wel heel knap bedacht, je moest sowieso je hersencellen laten werken om het grotere geheel te zien.
En doorheen dit hele fictieve verhaal zijn dus historische feiten verweven en dan hebben we het over de tijdsgeest van toen, de economische crisis en zelfs de opkomst van Hitler en het fascistische gedachtengoed. En dit heeft Lemaitre met verve gedaan!
Pierre Lemaitre is toch wel een rasverteller, hij brengt niet alleen 'kleur' in de titel maar ook in het verhaal en dit door zijn wonderlijke personages, zijn vertelkunst en humor, een lachje kan er inderdaad soms wel af. De kleuren van de brand las meestal heel erg vlot alhoewel niet altijd, maar het is een mooi vervolg.

Uitgeverij: Xander Uitgevers (2019) - 443 blz.
Oorspronkelijke titel: Couleurs de l'incendie
Vertaling: Liesbeth van Nes

Geen opmerkingen: