maandag 9 mei 2011

De zielenbreker - Sebastian Fitzek

Psychologische thriller.

Op de achterflap: "Drie jonge vrouwen verdwijnen spoorloos. 'De Zielenbreker', zoals hij in de media wordt genoemd, heeft slechts een week nodig om hun levens te verwoesten. Daarna worden ze teruggevonden met een raadselachtig briefje in hun handen geklemd - ongedeerd, maar psychisch gebroken. Dan stoppen de ontvoeringen even plotseling als ze zijn begonnen.
Kort voor Kerstmis wordt de Zielenbreker weer actief, uitgerekend in de Teufelsbergkliniek, een instelling voor psychiatrische zorg. De artsen moeten ontzet concluderen dat ze hem ongemerkt hebben binnengelaten. Maar is hij een van de medewerkers, of is hij een patiënt? Door een sneeuwstorm raakt de Teufelsbergkliniek volledig geïsoleerd van de buitenwereld."

Als je al iets kan zeggen van dit boek is dat het een zeer onorthodoxe opbouw heeft en dit zorgt voor enige verwarring. Het verhaal zoals op de achterflap beschreven speelt zich af in het verleden en is een patiëntendossier uit de nalatenschap van een overleden psychiater en heeft een aparte pagina aanduiding. Ik heb daardoor het boek eens doorgebladerd om te zien hoe het nu juist zat en ik was eigenlijk een beetje terughoudend om door te lezen, maar het was niet nodig, al vlug heb je door dat dit dossier een verhaal is, niet wat je verwacht van een patiëntendossier.
Het verhaal is zeer filmisch beschreven, een afgelegen kliniek, een sneeuwstorm, geen gsm bereik, dokters en patiënten ingesloten en een moordenaar in hun midden. Het is een echt kat en muis spel met voortdurend netelige en penibele situaties waaruit Caspar zich moet redden, hij is het hoofdpersonage, een patiënt die een tiental dagen ervoor opgenomen is met volledige amnesie.
Je kan dus zeker zeggen dat dit boek heel spannend is. Maar het is wel zo dat de spanning regelmatig doorbroken wordt, enerzijds omdat je enkele keren met tijdsprongen zit en anderzijds omdat je niet dadelijk gegrepen wordt door het verhaal.
Verder is het heel interessant en boeiend om meer te leren over bepaalde psychologische benaderingen en onderwerpen. Het is allemaal goed te begrijpen voor een leek en niet overdreven, het boek is helemaal geen psychologische verhandeling. Het zit echt heel goed in mekaar, psychologisch gezien maar ook de ontwikkeling van het verhaal op zich.
De moordenaar laat altijd raadsels achter in de handen van zijn slachtoffers. Aan het einde blijft er een raadsel onopgelost maar Fitzek geeft in zijn nawoord een tip. Het is aan de lezer om het op te lossen, goed gevonden van de auteur!
De zielenbreker is een spannend en origineel geschreven boek dat heel vlotjes leest en (te) vlug uit is.
 

Uitg. De Fontein (2010) - 264 blz. | Oorspr. titel Der Seelenbrecher - vertaling Jan Smit

Geen opmerkingen: