dinsdag 15 maart 2022

De patiënt - Sebastian Fitzek

Hij heeft twee moorden bekend, maar nu zwijgt Guido T. De politie is er echter zeker van: hij is ook de ontvoerder van de zesjarige Max, die spoorloos is verdwenen. De onderzoekers hebben echter enkel indirect bewijs. Zonder de verklaring van de verdachte loopt het onderzoek vast. drie maanden na de verdwijning van Max plaatst het onderzoeksteam de vader, die erop gebrand is de waarheid boven tafel te krijgen, undercover als patiënt in het psychiatrische gevangenisziekenhuis waar Guido T. zit. Zo kan hij toenadering zoeken tot de kindermoordenaar en hem een bekentenis afdwingen. Tenminste, als hij zelf zijn verstand niet verliest...

****

Sebastian Fitzek debuteerde in 2006 en sindsdien heeft zijn schrijverspen niet stilgestaan, zijn boeken eindigen steevast in de bestsellerlijsten wat helemaal te begrijpen valt.
Zijn boeken zijn altijd wel verrassend en zeker plotsgewijs is hij niet van de minsten. En de humoristische manier waarop hij schrijft, dat is een grote meerwaarde en absoluut te appreciëren.
Dit boek heeft vele korte hoofdstukken die van perspectief wisselen alhoewel de meesten over de avonturen van Till Berkhoff in zijn zoektocht naar zijn verdwenen zoontje gaan. De misdaden zijn nogal gruwelijk en er durft wel wat bloed vloeien, een film hiervan zou zeker niet voor gevoelige zieltjes zijn.
Het is een psychologische thriller, het eerste deel is niet zo heel spannend en gaat wat trager maar naarmate we verder in het boek komen, wordt de spanning serieus opgedreven en zijn de verrassende plotwendingen niet te stuiten. Het blijkt om een buitengewone plot te gaan die je bij je nekvel grijpt en waar je niet anders dan van onder de indruk kunt zijn.
Fitzek flirt regelmatig met de grenzen van de geloofwaardigheid en gaat er al eens over, maar de plot, de spanning, de verrassende wendingen en dan de humor nog, maken dit helemaal goed. Fitzek is zowat de enige auteur waarvan je het dankwoord ook met veel plezier leest, zo origineel kom je ze nergens tegen, dit is dus in dit boek niet anders. Subliem!
De patiënt is dus weer een verrassend goede thriller geworden, niet de volle mep van vijf sterren omdat het eerste deel van het boek ietsje minder was, maar voor de rest was dit boek alleen maar genieten, het blijft toch altijd een feest om een Fitzek ter hand te nemen.


Uitgeverij: The House of Books (2020) - 350 blz.
Oorspronkelijke titel: Der Insasse
Vertaling: Michel Bolwerk

Geen opmerkingen: