donderdag 5 mei 2022

De weg naar huis - Sebastian Fitzek

Het is zaterdag, net na 22.00 uur. Jules Tannberg is vrijwilliger bij een telefoondienst voor vrouwen die 's avonds bang worden op weg naar huis en die behoefte hebben aan een kalmerende stem die hen veilig naar huis kan begeleiden. Alle vrouwen die ooit het nummer gebeld hebben zijn zonder problemen thuisgekomen. Tot vandaag, wanneer Jules met Klara belt.
De jonge vrouw is doodsbang. Ze gelooft dat ze wordt gevolgd door een man die haar eerder heeft aangevallen en die in bloed een datum op haar slaapkamermuur heeft geschilderd: de dag van Klara's eigen dood! En die dag breekt over minder dan twee uur aan...

***

Sebastian Fitzek studeerde rechtswetenschappen en werkt als journalist en schrijver voor radio en tv. In 2006 debuteerde hij met zijn eerste thriller en dit is zijn 15e Nederlands vertaalde boek. Een successchrijver die steevast in de bestsellerslijsten verschijnt.
De auteur komt vaak verrassend uit de hoek en dit is ook met dit boek zo. Van zulke begeleidende telefoongesprekken had ik nog nooit gehoord maar bestaat dus echt, maar voor iedereen en niet alleen voor vrouwen zoals hier. Tot ver in het boek kun je totaal niet bedenken wat nu in feite de clou is van dit boek, de gesprekken zijn heel erg raadselachtig, wat waar is of juist niet daar wordt heel erg mee gespeeld. Het intrigeert absoluut, maar langs de andere kant duurde het zo lang eer je wat zicht kreeg op de situatie dat het ook begon te irriteren dat je niet wist wat je las, de spanningsopbouw verslapte.
Er is enorm veel geweld in dit boek beschreven. Partner geweld is spijtig genoeg niet weg te denken uit onze maatschappij en velen onder ons krijgen er mee te maken. Toch had het verhaal gerust met wat minder gruwelijkheden geschreven kunnen worden, het was er soms toch wel wat over.
Al bij al was dit wel een goed boek, de plot zat heel goed in elkaar en was verrassend. Dat je zo lang in het ongewisse bleef, zorgde er echter voor dat de spanning afnam en het snelle afhaspelen aan het einde dat de lezer enigszins ontevreden achterblijft, toch wel enkele minpuntjes dus. 

Uitgeverij: The House of Books (2021) - 349 blz.
Oorspronkelijke titel: Der Heimweg
Vertaling: Lucienne Pruijs

Geen opmerkingen: