woensdag 8 februari 2023

Zadelpijn en ander damesleed - Liza van Sambeek

Zeven eigenzinnige vrouwen van rond de vijftig gaan elk jaar een week fietsen in Frankrijk. Voor de meesten van hen ziet het leven er anders uit dan ze het zich hadden voorgesteld. Bij sommigen is dat te wijten aan de keuzen die ze zelf maakten, bij anderen heeft het noodlot toegeslagen.
Zadelpijn en ander damesleed verhaalt op een komische en onthutsende wijze over vrouwen en over de soms wrange vruchten van de feministische en seksuele revolutie, en is een boek vol herkenning voor de hedendaagse babyboomer.

*****

Liza van Sambeek is het pseudoniem van schrijversduo Ciel Heintz en Liesbeth van Erp. Ciel Heintz volgde een opleiding verpleegkunde, doceerde drama aan de Amsterdamse theaterschool en zette een adviesbureau op en publiceerde drie boeken rond zelfmanagement. Liesbeth van Erp studeerde geneeskunde, werkte in een ziekenhuis en adviseert sinds 2003 zorginstellingen rond bedrijfsstrategie. En samen hebben ze ondertussen nu dus ook een aantal boeken gepubliceerd waarvan dit boek het eerste is. In 2007 werd het boek verfilmd.
Dit is nu eens een boek dat heel erg vlot leest, het is herkenbaar en realistisch, uit het leven gegrepen. Het alsof je een inkijk krijgt in het privéleven van andere mensen, niet om te roddelen of te oordelen maar je gaat erdoor heen met oprechte interesse en meevoelen. Je kan niet zeggen dat het een vervelend groepje dames is, er is zoveel aan de hand tussen de vriendinnen of met hun persoonlijke levens dat het bijna voortdurend ambiance is. Niet altijd in de positieve zin en toch is er respect, of meestal toch, tussen de dames. En daarnaast is het verhaal bij wijlen echt wel hilarisch ook, je kan je de situaties helemaal voorstellen en wensen dat je erbij was, zo plezant.
De opbouw was toch wel heel erg origineel gevonden. De vriendinnen zijn met 7 en een weekje weg. Elke dag wordt verteld vanuit het perspectief van één van de dames en zo leer je ze één voor één beter kennen vanuit de ik-persoon dus, knappe constructie en de lezer voelt zich daardoor betrokken bij alle 7 vriendinnen.
De fietstocht is de kapstok van het verhaal en de route is te volgen indien je wil. De auteurs hebben trouwens ook Zadelpijn de reisgids uitgebracht waarin de fietsroutes zijn opgenomen en tips voor het verblijf ginder. Nochtans is het fietsen op zich niet het belangrijkste in deze roman en in feite zelfs bijzaak, het verhaal concentreert zich op de personages en hun relaties. Er spreekt warme vriendschap en liefde uit het verhaal ook al zijn er toch wel enkele hobbels te nemen wat dat betreft.
Zadelpijn en ander damesleed lag al vele jaren in mijn kast te verstoffen en dat had niet gehoeven, ik was heel erg aangenaam verrast door dit vlotte, interessante en humoristische boek. Het smaakt naar meer.

Uitgeverij: Prometheus (2003) - 304 blz.

Geen opmerkingen: