maandag 20 februari 2023

Alles komt goed - Thomas Goorden

PFOS, Oosterweel en de terugkeer van de kat
Een donker detectiveverhaal of een waargebeurde schelmenroman?
Laat je meeslépen door de doldwaze avonturen van Thomas 'De Kat' Goorden en zijn diepe duik in ons grootste naoorlogse milieuschandaal, de 'PFOS-affaire'.
Alles begint als de held van deze geschiedenis stoemelings op de internationale hotspot 'Zwijndorf' stuit. Het is het sein voor een koppige speurtocht door de haven van Antwerpen en langs de politiek, milieubewegingen, milieuadministratie, onderzoeksinstituten, betonboeren en justitie.
Geheime dadingen, milieuvergunningen à la carte, illegale lozingen in de Schelde, als berm vermomde stortplaatsen, omerta's en theaterspel in het parlement, alles voor die vervloekte Oosterweelverbinding. Hoe dieper De Kat graaft, hoe harder de fundamenten beginnen wankelen van een systeem dat Vlaanderen deed vervellen tot ecologische pechstrook van Europa. Hoe harder hij klauwt, hoe minder kleren De Keizer, de mannen van BAM en hun lakeien van de macht nog dragen.

Thomas Goorden is natuurkundige, ondernemer met een eigen bedrijf (in duurzaamheid, gezondheid en mensenrechten), burgerlobbyist, strijder voor een zinnig mobiliteitsbeleid te Antwerpen en activist voor milieu- en mensenrechten. Hij werd bekend als de klokkenluider in het PFOS-schandaal en dit naar aanleiding van de aan te leggen Oosterweelverbinding op een boogscheut van de terreinen van chemiebedrijf 3M, een Amerikaanse multinational.
De auteur heeft in dit boek heel het proces beschreven in zijn strijd om dit gigantische milieuschandaal aan het licht te brengen, het levendig en in de aandacht te houden en de verantwoordelijken ter verantwoording te roepen. Hij stond voor een bijna onmogelijke opdracht maar Thomas Goorden is een volharder. Het kostte hem verschillende jaren maar zoals de titel suggereert, het kwam goed. Aan het einde van het boek slaagt hij uiteindelijk in zijn missie en moet er verplicht gesaneerd worden ipv dat de extreme toxische vervuilde gronden zouden gedumpt worden.
Als je dit verhaal leest dan lees je een waar horror verhaal, corruptie, fraude, leugens, nalatigheid, er komt geen einde aan en dit allemaal doordat er een tunnel moet gebouwd worden en waar alles voor moet wijken. Het traject dat Thomas Goorden heeft moeten doorlopen is ongelooflijk, je houdt het niet voor mogelijk wat bedrijven, instanties en zelfs de overheid allemaal presteren om hun verantwoordelijkheid te ontlopen. Gelukkig is er dan zo iemand als deze activist die toch de moed had om het op te nemen tegen bouwpromotors, chemie- en havenbazen, het Antwerpse bestuur en de overheid.
Thomas Goorden heeft zijn verhaal grondig gebracht en vaak ook met een kwinkslag. Op die manier was het boek goed en vlot te lezen. Hij heeft het echter té grondig gebracht, werkelijk elke stap is beschreven en dat had niet gehoeven, toch zeker niet omdat het boek gepresenteerd wordt als een roman. Daardoor dwaalde de aandacht soms toch wel eens af en bleef het niet altijd even boeiend.
Alles komt goed geeft een goed beeld van hoe bedrijven en overheden handelen in functie van macht en hoe kan het ook anders, het grote geld. De samenleving is er echter de dupe van en dan kunnen we maar dankbaar en blij zijn dat er toch mensen opstaan en volharden in de strijd hiertegen. Laat ons hopen dat er lessen getrokken worden uit dit hele schandaal.

Uitgeverij: EPO (2022) - 

Geen opmerkingen: