donderdag 23 februari 2023

Nulpunt - Horst & Enger

Oslo, 2018. De bekende atlete Sonja Nordstrøm komt niet opdagen bij de boekpresentatie van haar omstreden autobiografie. Als celebrityblogger Emma Ramm later die dag naar Nordstrøms huis gaat, ziet ze dat de deur openstaat en treft ze binnen tekenen van een worsteling aan. Op de televisie zit een papiertje geplakt met daarop het cijfer 1. Rechercheur Alexander Blix krijgt de leiding over de zaak-Nordstrøm. Er zijn verschillende aanwijzingen, maar de timing waarmee die verschijnen lijkt zorgvuldig gepland. Is het allemaal onderdeel van een groter geheel dat ze nog niet kunnen overzien?
Uiteindelijk worden Blix en Emma gedwongen om samen te werken. Ze zijn beiden vastbesloten de moordenaar te vinden. Die hunkert naar aandacht - en hij heeft de smaak nog maar net te pakken…

****

Nulpunt verscheen in 2018 en is het eerste boek in de Blix & Ramm-serie van het schrijversduo Horst & Enger, ondertussen zijn er 4 boeken verschenen in de serie.
Jørn Lier Horst is een Noorse schrijver en een voormalig rechercheur moordzaken. Hij debuteerde in 2004 met een eerste boek in de Wisting-serie waar er sindsdien wel ongeveer elk jaar een nieuw verscheen maar ze zijn niet allemaal vertaald in het Nederlands. Hij schreef ook vele misdaadromans voor jongeren en kinderen en enkele theaterproducties, deze zijn niet vertaald.
Thomas Enger volgde een sportopleiding, journalistiek en geschiedenis waarna hij ging schrijven voor een internetkrant. In 2010 debuteerde hij met het eerste deel in een vijfdelige reeks over Henning Juul.
Alexander Blix is rechercheur en Emma Ramm wil journaliste zijn maar is een celebrity blogster, een ietwat eigenaardige combinatie in een misdaadthriller maar een geslaagde. Normaal leven rechercheurs en journalistes niet op zo een goede voet met elkaar maar van in het begin van het boek blijkt er tussen deze 2 toch iets meer aan de hand te zijn. Het boek start met een proloog die een situatie vertelt bij de start van de carrière van Blix en zijn toenmalige partner die nu zijn baas is. Doorheen het boek wordt duidelijk wat er precies gebeurd is.
De auteurs hebben een serieus goede plot in elkaar geknutseld, ze starten met een verdwijning, Blix' dochter doet mee aan een realityshow, er zijn wat persoonlijke problemen tussen Blix en zijn meerdere en ondertussen worden er wat mensen vermoord die ergens wel geconnecteerd zijn maar wat lang onduidelijk blijft. De opbouw van de plot is knap gedaan, het lijkt een wirwar maar langzaam maar zeker ontdekken zowel Blix als Ramm afzonderlijk van elkaar samenhangen tot ze uiteindelijk dan maar gaan samenwerken. Ze krijgen langzaam vertrouwen in elkaar en het blijkt een vruchtbare samenwerking te zijn.
Horst en Enger hebben een zeer goed boek geschreven met een interessante plot en enkele boeiende plotwendingen en ook al was het niet altijd even spannend, ze weten deze naar het einde van het boek toch op te drijven naar een zelfs knallende finale. Nulpunt leest heel erg vlot en heeft interessante hoofdspelers, het smaakt alleszins naar meer. Horst & Enger zijn duidelijk topauteurs, beetje raar in feite dat ik nog nooit een boek van hun las, daar gaat verandering in komen.

Uitgeverij: A.W. Bruna (2020) -  blz.
Oorspronkelijke titel: Nullpunkt
Vertaling: Kim Snoeijing

Geen opmerkingen: