maandag 15 juli 2019

Rosy - Pierre Lemaitre

Wie commandant Camille Verhoeven ontmoet, vergeet hem nooit meer. Veertig jaar, slechts één meter vijfenveertig. Klein, kaal en knokig, loopt met een zware pas. Ongeduldig, afstandelijk, altijd berekenend en scherp als een mes. Zijn verschijning en zijn talent dwingen direct ieders respect af. Dankzij sluwe methodes, eigenzinnige tactieken en een getraind team is hij keer op keer succesvol.
In Rosy ontmoet Verhoeven de eenzame mislukkeling Jean Garnier, het brein achter een dodelijk plan. Zeven bommen verspreid over Parijs zullen binnen zeven dagen afgaan. Verhoeven staat voor een groot dilemma: vormt de verwarde Jean een bedreiging voor de nationale veiligheid of is het een zielige prutser die teveel televisieseries heeft gekeken?

***

Pierre Lemaitre heeft met deze novelle een vierde boekje toegevoegd aan de Verhoeven-trilogie. Wat betreft chronologie valt het in feite tussen Alex (boek 2) en Camille (boek 3) in. Maar dit kan perfect als vierde boekje gelezen worden. In Nederlandse vertaling kwam het ook als vierde uit.
Een speciaal boekje, dat kan je wel zeggen. En kort, maar dat is natuurlijk eigen aan een novelle ('prozaverhaal dat wat de omvang betreft tussen de roman en het kort verhaal geplaatst wordt' zeggen ze op wikipedia). Een andere manier van lezen toch wel, precies gewoon even een tussendoortje.
Lemaitre komt meestal heel erg origineel uit de hoek en dat mag hier ook gerust gezegd worden. Je voelt, net als Verhoeven trouwens, dat er ergens nog iets uit de mouw moet komen en ja hoor, het komt.
Rosy past iets minder goed tussen de drie andere boeken. Het is gewoon dat Camille Verhoeven de speurder van dienst is, maar wat betreft de verhaallijnen in de trilogie staat het er toch buiten.
Het is een boekje dat zeker het lezen waard is, het is 'een Lemaitre'. Ik ben echter meer fan van het genre roman, het volwaardige boek en Rosy had dit kunnen zijn. Maar in de huidige vorm is het een mooie snelle snack.
Eerder: Vrije val, Drie dagen en levenslang, Irene, Alex, Camille

Uitgeverij: Xander Uitgevers (2015) - 165 blz.
Oorspronkelijke titel: Rosy & John (herwerkte uitgave van de telenovelle Les Grands Moyens uit 2011)
Vertaling: Jan Steemers

Geen opmerkingen: