Een getormenteerde oorlogsveteraan, een echtpaar dat moordend rondtrekt en een smeerlap van een predikant. En midden tussen deze personages, in een godvergeten Ohio, zwerft Arvin rond, een weeskind dat opgroeit tot een goedhartige maar gewelddadige man, die geleerd heeft hoe hij voor zichzelf moet opkomen.
****
Donald Ray Pollock is wat men noemt een laatbloeier, toch wat betreft het auteurschap. Hij was reeds 54 toen zijn verhalenbundel Knockemstiff uitkwam en 3 jaar later in 2011 verscheen zijn eerste roman, The Devil All the Time. Beide boeken spelen zich af in en rond zijn geboortestreek. In 2016 verscheen The Heavenly Table (De hemelse tafel) dat voorlopig zijn laatste is.
Je kan niet anders zeggen dan dat dit boek een verrassing is, in de positieve zin wel te verstaan. Speciaal ook en dan in de zin dat het een duister boek lijkt, de cover en de titel doen dit toch vermoeden. En in zekere zin is dit ook een 'donker' boek maar dan heb je het in feite alleen maar over het geweld en de gruwelijkheden die gebeuren in het verhaal. Excessief soms, jawel, en er zijn gruwelijke en bloederige taferelen, maar toch overheersen deze het verhaal niet. Er zijn genoeg hoofdstukken die lezen als een roman en waar zelfs veel liefde te bespeuren is, soms subtiel maar evengoed ook expliciet en in verschillende vormen.
Arvin is het hoofdpersonage en slechts een jongen bij de eigenlijke start van het verhaal. De auteur heeft immers ook nog wat tijd gebruikt om de levensloop van zijn ouders en grootouders te schetsen. Zijn karakter is redelijk goed uitgewerkt, door de beschrijving van zijn ouderlijke voorgeschiedenis en opvoeding krijg je een goed beeld van hem en weet je wat hem drijft om te doen wat hij doet en je begrijpt het. Daardoor kan je je in hem zeker inleven en meevoelen. Met de andere hoofdpersonages ligt dit net iets moeilijker omdat ze minder uitgelicht zijn en er meer aandacht naar hun daden gaat. Maar ook bij hen krijg je toch een beeld van hun achtergrond, miniem weliswaar maar toch genoeg om een beetje voeling te krijgen met hen. En ook bij hen valt er toch iets van die 'liefde' te lezen die in het boek verwerkt zit.
Het verhaal speelt zich af in de twee decennia na de tweede Wereldoorlog en dat was toch een andere tijd dan nu. Religie speelt nog een hele grote rol en zo dus ook in dit boek. Thematisch gaat het over geloof, schuld en boete, de spanning tussen goed en kwaad, rechtvaardigheid, geweld en liefde. Genoeg om over na te denken, het boek laat je dus niet onberoerd, integendeel, het kan zomaar onder je huid kruipen.
Al die tijd de duivel was een verrassend goed boek. Pollock heeft een heel levendige schrijfstijl en heel erg realistisch ondanks de aard van het verhaal en hij heeft de tijdsgeest van een naoorlogse plattelandsstreek goed gevat. De auteur laat ook veel ruimte om je eigen verbeelding los te laten op dit verhaal en dat op zich is al een kunst. Het boek werd in 2020 verfilmd, een psychologische thriller geregisseerd door Antonio Campos. Het boek is absoluut een aanrader.
Uitgeverij: Karaat (2014) - 315 blz.
Oorspronkelijke titel: The Devil All the Time
Vertaling: Mon Faber
Geen opmerkingen:
Een reactie posten