zaterdag 11 maart 2023

Drie vrouwen - Anders Roslund

Vertrouw op mij
Het gaat goed met inspecteur Ewert Grens. Een fantastisch jongetje noemt hem ‘opa’ en voor het eerst in dertig jaar is er een vrouw voor wie hij zich netjes wil kleden. Hoe kan dit omslaan in een nachtmerrie van dodelijke injecties, ontvoeringen en slaven- en orgaanhandel? En waarom leidt dat tot de moord op iemand die dicht bij Ewert staat?

***

Anders Roslund schreef reeds heel wat misdaadromans, in samenwerking met Thunberg schreef hij twee boeken met diens waargebeurde verhaal, maar vooral Hellström was zijn partner in crime. Samen schreven ze 7 boeken waaronder nog 2 boeken in de Drie-reeks. Na het overlijden van Hellström ging Roslund alleen verder in de serie en dit is boek 6 hiervan. Roslund was misdaadjournalist en is nu één van de beste Zweedse misdaadauteurs, zijn werk werd met talrijke prestigieuze internationale prijzen bekroond.
Ook dit boek is weer gestoeld op een maatschappelijk thema en niet van de minste, vrouwen- en orgaanhandel. In het boek werd regelmatig verwezen naar een eerder boek dat Roslund schreef met Hellström, namelijk Kluis 21. Het is een soort van vervolg, nu wil het dat ik Kluis 21 nog niet las maar wel de verfilming ervan zag, de miniserie Box 21, op die manier was ik ook mee met het verhaal, toch een aanrader om op de hoogte te zijn van dit boek of filmserie. Dat dit boek verfilmd is, kan ik me levendig voorstellen, Drie vrouwen is zéér filmisch geschreven en schreeuwt er ook om. Het thema is wraakroepend en gruwelijk, de onbewogenheid en harde houding van de vrouwenhandelaars is het kwaad zelve, gelukkig zijn er zeer gedreven mensen die zich in de strijd werpen ondanks het feit dat het uitzichtloos is. Wat deze vrouwen wordt aangedaan, roept walging op en de auteur heeft zich niet ingehouden in zijn verhaal, een zwakke maag hebben als lezer is absoluut een nadeel.
De plot zit goed in elkaar en de wendingen volgen elkaar in sneltreintempo op, en zo leest het boek ook, spanning troef. De korte hoofdstukken en eenvoudige schrijfstijl helpen hierbij alsook het ontbreken van psychologische en maatschappelijke duiding. Het boek leest als een spannende film en daar is niks mis mee maar voor meerwaarde ben je hier echter aan het verkeerde adres. De lezer laat ook al vlug zijn oog vallen op de mysterieuze vrouwenhandelaar die alle touwtjes in handen heeft en de auteur bevestigt dit niet zoveel later. 
Drie vrouwen is een goed en spannend boek maar jammer genoeg niet zo origineel of verrassend. Het leest echter wel heel erg goed, als een zeer spannende film en dat leesplezier hebben we dan toch weer gehad.
Eerder van Roslund & Hellström: De uitlevering, Vaderwraak, Drie seconden, Drie minuten
Eerder van Roslund & Thunberg: Made in Sweden, Bloedbroers

Uitgeverij: De Geus (2022) - 492 blz.
Oorspronkelijke titel: Litapåmig
Vertaling: Ron Bezemer

Geen opmerkingen: