dinsdag 7 maart 2023

Uurwerk - Ane Riel

De tijd tikt voor Alma. Elke dag, alsof het haar laatste is, windt ze de staande klok op die haar door decennia van verdriet en vreugde heeft begeleid. Sommige van haar herinneringen probeert ze te verdringen, maar met name de gedachten aan haar overleden man, de horlogemaker Otto, verstoren haar gemoedsrust. Wat is er met Otto gebeurd? Alma kent de waarheid, maar waarom kan ze zich die dan niet herinneren? Er is nog veel waarmee Alma in het reine zal moeten komen voordat haar leven ten einde is.
Een onverwachte ontmoeting met een kleine jongen en de vriendschap die daaruit voortspruit geven haar leven een nieuwe impuls. Intussen maken de duisternis en kou van de winter plaats voor het licht en de warmte van de lente. Het is duidelijk dat Alma’s leven nog niet voorbij kan zijn.
Uurwerk is een liefdevol portret van iemand die probeert een lang leven een vreedzaam einde te geven. Maar als leven, dood en tijd een loopje met je nemen, wordt dat er niet eenvoudiger op.

****

Ane Riel is een Deens schrijfster van misdaadromans, in 2015 brak ze internationaal door met Hars dat in de prijzen viel. Uurwerk is haar derde Nederlands vertaalde werk.
Haar onderwerpen zijn op zijn zachtst gezegd speciaal te noemen en dus nu ook. In Uurwerk speelt tijd een grote rol. Alma is een oude vrouw en haar lichaam en geest kunnen niet altijd meer even goed mee. Haar man is er niet meer en ze moet zichzelf proberen te redden, helemaal op haar eentje. Maar tijd heeft ze, de ene dag lijkt helemaal op de andere. Ze heeft haar vaste routines die haar houvast geven en zo kijkt ze ook vaak door het raam vanuit haar keuken. En onverwachts loopt er ineens een jongen met zijn hond voorbij, elke dag.  Alma begint te dromen van contact en uiteindelijk lukt het haar.
Ondertussen mijmert Alma over haar leven, hoe ze haar man leerde kennen, over hun onderlinge relatie en die met anderen, heel haar leven passeert de revue. In het begin lijkt ze een eenvoudig leven gehad te hebben maar langzaamaan kom je te weten dat er zich toch wel wat tragische gebeurtenissen hebben voorgedaan. Je begint haar in je hart te sluiten, je kan niet anders.
De schrijfster bouwt het verhaal in crescendo-stijl op, het is een roman maar toch wordt de spanning naar het einde toe om te snijden, wat is daar in hemelsnaam gebeurd? Het verhaal blijft lang in nevelen gehuld, mysterieus. Helemaal in het begin van het boek ligt ze een klein tipje van de sluier op maar op zo een manier dat je het helemaal niet kan plaatsen. Een groot eerste deel leer je Alma dan kennen en ook haar man via haar overdenkingen. De kleine jongen komt dan in haar leven en brengt vreugde in haar eenvoudige leven.
Ane Riel heeft de plot fantastisch goed opgebouwd en verrassend. Het boek leest trouwens als een trein ook al is het een 'traag' boek, een boek met 'tijd'. Ze voert mooie personages ten tonele en het boek heeft een liefdevolle uitstraling. Mooi gedaan.
Uurwerk is een mooi en tegelijk krachtig boek, een spannende roman die inhoudelijk één en ander te vertellen heeft en waar je je gedachten aan kan wijden. Riel heeft een prachtig beeld geschetst van een dementerende oude vrouw die veel liefde in zich heeft. Boeiend en mooi verhaal met humor.
Eerder: Hars, Beest

Uitgeverij: Prometheus (2022) - 239 blz.
Oorspronkelijke titel: Urværk
Vertaling: Kor de Vries

Geen opmerkingen: