maandag 19 oktober 2020

Drie dagen - Anders Roslund

Zana zit met haar familie rond de keukentafel bij een verjaardagstaart met vijf rode kaarsjes. Ze zingen 'Lang zal ze leven'. Een paar dagen later loopt het meisje verdwaasd rond in haar huis, tussen ouders en een broer en een zus die opmerkelijk stil zijn. De bel gaat. De door de buren gealarmeerde rechercheur Ewert Grens staat voor de deur. een vreselijke geur komt hem tegemoet als Zana opendoet. Grens wordt geconfronteerd met een gruwelijke moordpartij die hij niet kan oplossen en evenmin kan vergeten.
Zeventien jaar later brengt een melding over een inbraak in precies hetzelfde appartement de moordzaak weer tot leven. Iemand zoekt Zana. Voor Grens wordt het een race tegen de klok om de inmiddels jonge vrouw te vinden voordat anderen dat doen.

***

Anders Roslund maakte meestal deel uit van een schrijversduo. In eerste instantie met Börge Hellström die in 2017 overleed en later ook met Thunberg, met hem schreef hij twee boeken naar het waargebeurde verhaal van de beruchtste bankroversbende die opereerde in Zweden in de jaren negentig. Ewert Grens is het hoofdpersonage in alle boeken met Hellström, in de drie-serie is echter de infiltrant Piet Hoffman ook steeds van de partij. Drie uur en deze Drie dagen schreef Roslund dus op zijn eentje.
Roslund weet er toch steeds een goed verhaal uit te persen dat goed in elkaar zit, spannend is en waar je dan ook nog wat van opsteekt ivm verschillende maatschappelijke problemen. Dit laatste miste ik hier toch wel wat. De start van het verhaal was origineel en intrigerend maar de vaart kwam er niet in, het verhaal bleef voortkabbelen. De spanningsboog die opgebouwd moest worden aan de hand van de deadline, in dit geval dus drie dagen kwam niet tot zijn recht, de verwachtte knallende climax viel me dan ook nog tegen.
Drie dagen is minder origineel en spannend dan zijn vorige boeken en toch ook wel wat voorspelbaar. Dat neemt niet weg dat ik ook dit boek met veel plezier gelezen heb, met de personages voelde ik steeds mee en er was toch nog genoeg stof om over na te denken. 
Eerder: Drie uur
Eerder van Roslund & Hellström: De uitlevering, Vaderwraak, Drie seconden, Drie minuten
Eerder van Roslund & Thunberg: Made in Sweden, Bloedbroers

Uitgeverij: De Geus (2020) - 517 blz.
Oorspronkelijke titel: Jamåhonleva
Vertaling: Ron Bezemer

Geen opmerkingen: