woensdag 8 maart 2023

Ik moest doodgaan om mezelf te genezen - Anita Moorjani

Mijn spirituele genezing van kanker
In dit indrukwekkende boek vertelt Anita Moorjani hoe haar lichaam het jarenlange gevecht tegen kanker aan het verliezen was. Terwijl haar organen er een voor een mee stoppen en Anita in een coma wegzakt, krijgt ze een buitengewone bijna-doodervaring waarbij ze haar leven en de negatieve patronen die voor haar ziekte hadden gezorgd in alle helderheid doorziet. Volkomen onverwacht komt Anita weer uit de coma en blijkt dat de kanker volledig uit haar lichaam verdwenen is. Een paar weken later kan ze het ziekenhuis verlaten en wordt het haar duidelijk dat ze dit opmerkelijke verhaal met de wereld moet delen. In dit boek beschrijft ze haar inzichten en ervaringen over ziekte, negatieve gedachten, gezondheid, liefde en genezing.

Anita Moorjani kreeg in 2002 kanker en belandde in 2006 in een coma die ze onmogelijk kon overleven volgens de wetenschap. En toch ontwaakte ze 30 uur later en genas volledig in amper enkele weken tijd. Het veranderde haar leven volledig. Ik moest DOODGAAN om mezelf te GENEZEN titelt het boek waarin ze haar hele verhaal uit de doeken doet.
In drie delen beschrijft ze hier haar verhaal. In het eerste deel, Op zoek naar de juiste weg, beschrijft ze haar leven vanaf haar geboorte, hoe ze opgroeide, haar man ontmoette en trouwde, ziek werd en uiteindelijk op 2 februari 2006 in coma raakte nog voor ze de kliniek bereikte. Het is niet alleen een verhaal van feiten maar ze vertelt voornamelijk hoe ze alles beleefde, wat er in haar omging en wat ze ziet als de oorzaken van haar ziek-worden.
Mijn reis naar de dood... en weer terug is het tweede deel waarin ze haar weg vanaf haar coma tot dit boek beschrijft. Er is uiteraard ruim plaats gemaakt voor haar bijna-doodervaring (BDE) en haar genezing, maar ook het leven daarna tot de persoon die ze nu is en hoe ze dit boek heeft kunnen schrijven. Dat kwam vooral doordat ze kennismaakte met Wayne W. Dyer, een Amerikaanse psychotherapeut die vele zelfhulpboeken schreef en uitermate geïnteresseerd raakte door Moorjani's verhaal, hij schreef trouwens ook het voorwoord van dit boek. Hij vond dat de wereld kennis moest maken met haar verhaal en zorgde ervoor dat haar boek gepubliceerd werd, de juiste mensen op de juiste tijd en plaats.
In deel drie, Wat ik heb leren inzien, vertelt ze dan wat haar leven, ziek-zijn, de bijna-doodervaring en haar genezing haar geleerd hebben en welke inzichten ze opdeed. Dit is een meer theoretischer deel als je dit al zo mag bestempelen.
Anita Moorjani heeft haar verhaal heel erg boeiend gebracht en het leest enorm vlot. De liefde straalt van het boek af en je kan niet anders dan geïnspireerd raken door haar verhaal, het is wetenschappelijk gezien ook een echt wonder wat haar overkwam. Het is zo een boek dat je ráákt, Moorjani geeft haar rust en liefde door aan de lezer, of je nu wil of niet. Ik moest doodgaan om mezelf te genezen is één van de meer inspirerende spirituele boeken die ik ooit las. Een aanrader!
Ik geloof dat de grootste waarheden van het universum niet daarbuiten liggen, in de studie der sterren en planeten. Ze liggen diep in onszelf, in de grootsheid van ons hart, onze geest en ziel. Pas als we begrijpen wat hierbinnen is, kunnen we begrijpen wat daarbuiten is.

Uitgeverij: Unieboek | Het Spectrum (2012) - 304 blz.
Oorspronkelijke titel: Dying to be me
Vertaling: Marja de Bruijn

Geen opmerkingen: