dinsdag 26 juli 2022

Drie jaar - Anders Roslund

Het verschil tussen leven en dood is drie jaar
Twee meisjes verdwenen op dezelfde dag toen ze slechts vier jaar oud waren. Ze rusten voor altijd op hetzelfde kerkhof. Alleen liggen ze geen van beiden daadwerkelijk in hun graf.
Rechercheur Ewert Grens en undercoveragent Piet Hoffmann gaan op onderzoek uit. De zoektocht naar een verband tussen de twee meisjes leidt hen naar een gruwelijke, perverse wereld. Kunnen ze de meisjes levend terugvinden? De tijd dringt.

*****

Anders Roslund schreef na de dood van Börge Hellström alleen verder in de serie met Ewert Grens. Samen begonnen ze nog aan een Drie-serie ook met dit personage en Drie jaar is daarvan het vijfde boek en meteen ook het negende met Ewert Grens. Dit jaar verscheen Drie vrouwen en dat heb ik dus nog te goed.
Het is steeds een feest om boeken van Roslund te lezen, al dan niet op persoonlijke titel en als je het al zo kunt benoemen. Want in al zijn boeken gaat het over een of ander maatschappelijk probleem en hier is het niet een van de minste, pedofilie en dan in zijn gruwelijkste vorm.
Maar spannend is het zo goed als altijd in Roslunds boeken en dit is hier zeker niet anders. Een race tegen de klok is uiteraard een beproefde methode en de onwil van Grens' meerderen én zelfs van zijn infiltrant dragen hier zeker ook toe bij. 
Drie jaar heeft een goede plot en daar horen interessante personages bij en als die dan ook nog een goede uitwerking krijgen, kan het niet meer stuk. Doorheen de boeken evolueren ze en leer je ze steeds beter kennen. De vaste personages hebben elk hun eigen verleden en trauma's waarmee ze moeten leven en dat van Ewert Grens krijgt in dit boek een uitdrukkelijke plaats toegekend. Het is duidelijk een voordeel als je de boeken ongeveer op volgorde kan lezen ook al hoeft het niet specifiek voor het verhaal in het boek.
Alles klopt in dit boek, en als toemaatje heeft Roslund aan het einde een serieus verrassende plotwending in petto waar we alleen maar ons hoedje voor kunnen afnemen.
Drie jaar is een spannend boek met een fantastische plot en wendingen dat heel erg goed uitgewerkt is. De Drie-serie is absoluut een aanrader en dit boek draagt daar absoluut toe bij.
Eerder van Roslund & Hellström: De uitlevering, Vaderwraak, Drie seconden, Drie minuten
Eerder van Roslund & Thunberg: Made in Sweden, Bloedbroers

Uitgeverij: De Geus (2021) - 452 blz.
Oorspronkelijke titel: Sovsågott
Vertaling: Ron Bezemer

Geen opmerkingen: