vrijdag 11 januari 2019

Made in Sweden - Roslund & Thunberg

Drie broers bedenken een masterplan om nooit meer geldzorgen te hebben. Niet veel later vormen ze de bende achter de grootste reeks gewelddadige bankovervallen uit de misdaadgeschiedenis. Hun band werd gesmeed toen ze samen opgroeiden onder het juk van hun gewelddadige vader, een band die nu tot het uiterste wordt getest. Want lukt het ze hun steeds ambitieuzere plannen uit te voeren, en kunnen ze uit handen blijven van de politie?

****

Roslund en Thunberg hebben hier de handen in elkaar geslagen om een waargebeurd verhaal te brengen. Anders Roslund kennen we reeds van het succesduo Roslund & Hellström. Stefan Thunberg is scenarioschrijver van onder meer Wallander en Van Veeteren. Zijn vader en broers waren begin jaren 90 de beruchtste bankrovers van Zweden, ook wel Militärligan (de Militaire Bende) genoemd. Zij zijn de protagonisten in dit boek maar van een vierde broer wordt hier niet gesproken. Roslund kon Thunberg, het pseudoniem van John Boris Stefan Sumonja, 20 jaar na de feiten overtuigen om het verhaal samen met hem te brengen.
Een verhaal vertelt vanuit de misdadigers is eens wat anders. Al goed dat er af en toe de nadruk wordt gelegd op het effect dat dit heeft op de slachtoffers, om alles wat in perspectief te zetten, want je hebt de neiging om mee te leven met hun, en doetjes waren het nu toch bepaald niet. Ze hebben vele mensen getekend voor het leven. In de hoofdstukken over vroeger wordt hun verhaal verteld als kind en hoe ze opgegroeid zijn bij hun gewelddadige vader. Niet simpel en het drukte dik zijn stempel op de broers.
Het is een heel erg boeiend boek om te lezen, zeker interessant is het proces hoe de broers ertoe gekomen zijn om de overvallen te plegen en de manier waarop ze ze uitgevoerd hebben. Ze hebben de hele Zweedse samenleving daarmee toch een tijdje in hun greep gehouden. Er is heel wat aandacht voor de psychologische kant van het verhaal en dat maakte het nog interessanter.
Er zijn spannende momenten in het boek maar een alleen maar spannend boek zou ik het niet noemen. Het roman gedeelte, de psychologische kant en het feit dat dit een verhaal uit de eerste hand is, maken van dit boek een succesverhaal. Het mag dan wel veel pagina's tellen, het is een boek dat je in no time uitleest. Het vervolgverhaal Bloedbroers kwam in 2017 in Nederlandse vertaling uit. Hij ligt klaar, het vervolg wil je immers toch weten?
Eerder van Roslund & Hellström: De uitlevering, Vaderwraak, 3 seconden, 3 minuten

Uitgeverij: De Geus (2014) - 729 blz.
Oorspronkelijke titel: Björndansen
Vertaling: Ron Bezemer

Geen opmerkingen: