donderdag 16 maart 2023

Klein klein kleutertje - M.J. Arlidge

De wraak van een gekwetste vrouw zal genadeloos zijn...
Vroeg in de ochtend wordt het lichaam van een vrouw gevonden. Ze ligt half op het landweggetje en het lijkt een tragisch ongeluk. Als Helen Grace op de plaats des onheils arriveert is het voor haar meteen duidelijk dat het om een koelbloedige moord gaat. Maar waarom deze vrouw – een liefhebbende echtgenote en zorgzame moeder – het slachtoffer is, is een raadsel.
Niet veel later wordt er in het winkelcentrum een apotheker gedood, terwijl hij nog klanten in zijn zaak had. Waarom worden er getuigen levend achtergelaten door de moordenaar? Helen moet al haar kennis van het misdadige brein in de strijd gooien, wil ze achter de identiteit van de dader komen voordat er nog een slachtoffer valt.

**

Dit is de zevende in de Helen Grace-reeks van M.J. Arlidge en het is weer net zo filmisch geschreven als de vorigen, niet zo verwonderlijk voor een schrijver van scenario's voor films en series.
De auteur heeft de plotstijl uit eerdere boeken aangehouden en dus zijn er vele korte hoofdstukken. Nu is er telkens een tijdsaanduiding bovenaan en in totaal hebben we het hier dan over het verloop van slechts één enkele dag. Het tempo ligt hoog en het is spannend. Afwisselend zijn er hoofdstukken vanuit het perspectief van de moordenaar en van het rechercheteam.
Het boek moet het volledig hebben van spannende actiescènes en een race tegen de klok, het gaat enorm snel. Verrassend is het echter niet en van originaliteit is ook al helemaal geen sprake, ook nu weer heb je het gevoel dat je het allemaal al eens gelezen hebt.
Van uitdieping van de karakters is ook al niet veel sprake, van de weerkerende personages kan je dit nog begrijpen maar de andere personages bleven ook erg oppervlakkig en eenvoudig. Het verhaal zelf mankeert trouwens ook diepgang, op zich hoeft dit geen probleem te zijn maar in combinatie met de eerder aangehaalde minpuntjes is dit funest voor wat je van een goede thriller verwacht.
Brigadier Joanne Sanderson probeert heel het verhaal lang in de gunst te komen van Helen Grace, haar meerdere, maar ze blijven in een soort van conflict met elkaar tot aan het einde van het boek. Helen heeft het moeilijk om in haar team te passen na haar ervaringen uit het vorige boek. Deze twee elementen komen zo vaak ter sprake dat het begint te irriteren, dit komt een goede leeservaring ook weer niet ten goede.
Klein klein kleutertje is een spannend en vlot lezend boek dat in no-time uit is maar de lezer wordt er niet in meegezogen en het is uiteindelijk toch een teleurstellend verhaal. Het is misschien wel eens tijd voor een nieuw concept, wat meer uitdieping zou al een heel verschil maken.

Uitgeverij: Meulenhoff (2018) - 348 blz.
Oorspronkelijke titel: Love Me Not
Vertaling: Harmien Robroch

Geen opmerkingen: