woensdag 11 mei 2022

Amor Mundi - Steven Vromman

Voorlopige memoires van een omwentelingskind, 2025-2052
“Had ik mijn geboortedag zelf mogen kiezen, dan was het ongetwijfeld een mooie lentedag in 1950 geworden. Een winnend lot, goed voor pakweg 75 probleemloze jaren. Doorgaans de fase van ‘de Grote Versnelling’ genoemd. Maar het universum had andere plannen met mij. Ik kwam op de wereld op een te warme zomerdag in 2025. Typisch. Mijn geboortedag trefzeker bij de start van het logische vervolg op de Grote Versnelling: de Grote Botsing.” (Uit de memoires van Man Bashar Vande Putte)
De dag waarop Man Bashar Vandeputte wordt geboren, breekt een nucleaire oorlog uit. Het klimaat slaat op hol en de vertrouwde wereld valt in stukken uit elkaar. Mensen en gemeenschappen reageren op uiteenlopende manieren op dit 'rad van onfortuin'. Hoopgevende initiatieven ontwikkelen zich, terwijl op andere plaatsen conflicten losbarsten. Man Bashar groeit op in BeterGent en maakt de omwentelingen vanop de eerste rij mee. Uiteindelijk zal hij zelf een belangrijke rol spelen in de historische keuze die de mensheid maakt. Welkom in de wondere wereld van lintbebossing, geenrichtingsstraten, zelfslachtboerderijen, hittetapijten, Collapsonauten, regenbommen, veganitariërs, droomkwekerijen en katrolwoningen.

*****

Steven Vromman studeerde psychologische en pedagogische wetenschappen en werkte vervolgens in de sociale sector. In 2000 zette hij de stap naar de milieusector bij Ecolife, een milieuorganisatie die streeft naar een duurzame wereld door middel van ecologische gedragsverandering. In 2008 werd hij bekend van een bekroonde documentaire reeks op Canvas, in Low Impact-project kon je volgen hoe hij zijn leven drastisch omgooide om zijn ecologische voetafdruk te minimaliseren. In 2009 werd hij voltijds zelfstandige onder de naam Low Impact Man (LIM). Je kan hem volgen op zijn persoonlijke blog. Hij publiceerde reeds vijf non-fictie boeken en Amor Mundi is zijn eerste roman.
Vromman heeft hier een positieve post-apocalyptische roman geschreven, en het moet gezegd dat het inderdaad een verademing is na al wat je leest of hoort ivm de klimaatcrisis, opwarming van de aarde, het verdwijnen van ecologische systemen en biodiversiteit enzovoort. Er is al vele decennia sprake van allerhande klimaat- en milieuproblemen en ook al was het al heel lang gezegd dat de mens hiervoor verantwoordelijk was, toch heeft het nog lang geduurd voordat hier consensus over was. Het hoeft geen betoog meer dat we al serieus laat zijn om hier iets aan te doen, dit klinkt af en toe ook in deze roman.
En toch is dit een zeer positief boek geworden, als je met klimaat, ecologie en duurzaamheid begaan bent, doet het deugd om zulk een boek te lezen. Het was geweldig om te lezen dat ondanks alle moeilijkheden en tegenkantingen er toch mensen zijn die initiatief nemen, creatief zijn en een voortrekkers rol op zich nemen en zo toch een mooie en gelukkige wereld creëren. Er staan inderdaad mensen op die je wakker schudden en er zijn er velen die reeds werken aan een nieuwe samenleving, allerlei vernieuwende projecten schieten op, er zijn technische en wetenschappelijke ontwikkelingen en er begint zich zelfs een nieuw bewustzijn te ontwikkelen en andere manieren om het leven te bekijken en om te gaan met mensen. 'Samenwerken' is zowat het centrale woord om tot een positieve en gelukkige samenleving te komen, in feite zegt het woord samen-leven het al zelf.
Amor Mundi is een fictieve roman en leest enorm vlot en goed. Je krijgt als vanzelf moed om zelf de handen uit de mouwen te steken of op zijn minst een tandje bij te steken wat betreft duurzaamheid en samenleven. Maar het is ook een mooi verhaal, met mooie mensen vol liefde en mededogen, zoals de titel ook zegt, met liefde voor de wereld en alles wat erop leeft. En ondanks al de rampen die op ons afkomen, kunnen we toch hoopvol uitkijken naar een vernieuwde en andere wereld.
Amor Mundi is een serieuze eyeopener en een dikke aanrader.

Uitgeverij: Steven Vromman en Skribis (2021) - 296 blz.

Geen opmerkingen: