zondag 8 mei 2022

Het recept - Dr. Servaas Bingé

Wat je moet eten en waarom
"Ik wil zoveel mogelijk mensen helpen gezond te blijven door hen te inspireren in de dagelijkse keuzes die ze maken. Dat is mijn missie."
Dokter Servaas Bingé heeft met zijn boeken al vele tienduizenden mensen gemotiveerd tot een gezondere levensstijl en het voorkomen van ziekten. In dit boek presenteert hij zijn doktersrecept voor een gezonde voeding om de meest gezonde en meest energieke versie van jezelf te worden.
Weg met de stortvloed aan voedingsadviezen uit twijfelachtige bronnen, weg met de zoveelste dieethype!
Dokter Bingé levert je een basisplan, een spoedcursus gezond eten voor werkelijk ie-der-een. Voor kinderen en volwassenen, voor vleeseters, vegetariërs en veganisten, voor niet-sporters en atleten.
Vanuit tien voedingsgroepen en een regenboog aan plantaardige etenswaren vind je precies het voedingspatroon dat bij jou past. Mét passende recepten erbij! Maak je persoonlijke keuzes uit het menu dat hij je aanbiedt en je zal er wel bij varen...

Servaas Bingé heeft ondertussen al een kleurrijke collectie boeken bij elkaar geschreven, en het wil nu dat deze kleuren een belangrijke rol spelen in dit boek, alsof hij het zo voorzien had.
Bingé schrijft op een eenvoudige en natuurlijke wijze, net alsof hij tegen jou persoonlijk aan het spreken is. Niks ingewikkeld dus of moeilijk, hij legt alles piekfijn uit en op een menselijke manier, vrolijk en wel zelfs. Je kan niet anders dan meegaan in zijn verhaal. Maar hij dringt niets op, nee integendeel, hij benadrukt dat iedereen vooral zijn eigen ding moet doen met hetgeen hij aanreikt.
Het boek is dus zijn 'doktersrecept' voor een gezonde voeding, preventie dus, het ziek-zijn voorblijven. Hoe kunnen we gezond blijven door een aangepaste voeding? De auteur doet uit de doeken welke voeding onontbeerlijk is, tien voedingsgroepen passeren de revue. En dan heeft hij nog een zeer eenvoudige truc, eet elke dag iets van alle kleuren van de regenboog, dé manier om elke dag de juiste fytonutriënten binnen te krijgen, de stoffen die een menselijk lichaam nodig heeft om op een goede en gezonde manier te kunnen functioneren zoals mineralen en vitaminen.
Daarnaast geeft hij nog informatie zodat iedereen zijn eigen plan kan maken, of je jong bent of volwassen, of je vlees eet of niet of helemaal geen dierlijke producten eet en hij houdt ook rekening met sporters en niet-sporters, werkelijk iedereen kan zijn persoonlijk voedingsplan maken. Hij geeft ook een link om de regenboogtracker te downloaden en daar zit ook een fiche bij om je eigen 'masterplan' te maken aan de hand van welk recepttype jij bent.
Uiteraard zijn er nog andere elementen om gezond te leven, Servaas Bingé concentreert zich hier echter op het voedingsaspect en dat doet hij met verve.
Dit is een uiterst interessant boek en het leest dan ook nog heel erg plezant, Bingé weet zijn lezers absoluut te boeien. Een kleurrijk bord doet wonderen voor je gezondheid!
(Kijk ook onder het label non-fictie voor meer boeken rondom voeding en gezondheid)

Uitgeverij: Borgerhoff & Lamberigts (2022) - 274 blz. (228-274 recepten)

Geen opmerkingen: