donderdag 28 april 2022

De erfenis van de Boleyns - Philippa Gregory

Het is 1539. Hendrik VIII is op zoek naar een nieuwe echtgenote. Ditmaal valt zijn keuze op de jonge Anna van Kleef. Hoewel haar nieuwe huis betoverend is ze zich haar nieuwe privileges graag laat welgevallen, voelt Anna zich aan het hof algauw opgesloten. Intussen probeert ook Catharina Howard zo snel mogelijk in het bed van Hendrik VIII terecht te komen. En haar bloedverwante Jane Boleyn kan het verleden maar niet vergeten.
In een onrustige, gevaarlijke tijd moeten deze drie jonge vrouwen proberen te overleven aan het meest bloeddorstige hof in Europa. Een vrouw van het geslacht Boleyn lijkt bovendien altijd aan achterdocht, verraad en een vroegtijdige dood ten prooi te vallen...

*

Philippa Gregory schreef met dit boek een vervolg op De zusjes Boleyn. Koning Hendrik VIII van Engeland leeft nog steeds en hij is op zoek naar zijn vierde echtgenote. Anna van Kleef is een geheel nieuw personage maar verder komen we terug een deel van de personages van het vorige boek tegen. Een familielijstje had wel handig geweest maar ontbrak dus.
Dit boek beslaat maar krap 3 jaren, van juli 1539 tot 13 februari 1542 en buiten de hof perikelen gebeurt er zo goed als niets. Afwisselend komen de drie vrouwen aan het woord, Anna, Catharina en Jane Boleyn en gaat dan ook uitsluitend over het hofleven van deze drie dames. Om nu te zeggen dat je iets leert over het zestiende-eeuwse Engeland is echt wel een brug te ver, je komt zo goed als niet uit de koninklijke vertrekken in dit verhaal. Het hoeft geen betoog dat er niet veel variatie in het boek zit, integendeel, de herhalingen zijn niet te tellen, saaiheid ten top in feite.
Hendrik VIII is bijna 40 jaar koning van Engeland geweest, hij was een zeer narcistisch man, egoïstisch, meedogenloos en wreed en het land leefde in angst voor deze man, dit kwam wel duidelijk uit de verf in dit boek, nog meer dan in het vorige.
Uiteindelijk heb ik het boek uitgelezen maar dit is toch wel tijdverspilling geweest, de historische context was heel erg beperkt en daar stak je dan ook al niets van op. Een saai en ontgoochelend boek.

Uitgeverij: De Boekerij (2010) - 506 blz.
Oorspronkelijke titel: The Boleyn Inheritance
Vertaling: Mireille Vroege

Geen opmerkingen: