maandag 23 mei 2022

Willem die Madoc maakte - Nico Dros

Na een storm in het jaar 1196 halen kustvissers een kleuter uit de branding. Die blijkt de enige overlevende van een schipbreuk te zijn. De jongen, vermoedelijk een koningskind, brengt zijn jeugdjaren door in een klooster nabij Brugge. Dat ontvlucht hij om zijn familie terug te vinden. Onder de naam Madoc leidt hij een leven als ridder en vecht duels op leven en dood uit, een leven waarin liefde evengoed een hoofdrol speelt. Jarenlang is hij de rechterhand van de legendarische graaf Hincmar. In Parijs ontpopt hij zich tot agnost, vrijdenker en schrijver. Maar als de Inquisitie actief wordt krijgen de ketterjagers ook Madoc in het vizier.
In 2017 ontdekt een Vlaamse mediëvist een verzamelhandschrift uit de dertiende eeuw. Hij raakt ervan overtuigd dat dit eigenhandig werd geschreven door Willem, dichter van het fameuze Van den Vos Reynaerde en het mysterieuze boek Madoc. Hoe houden deze teksten verband met het levensverhaal van de veelzijdige middeleeuwse schrijver?
In een roman die tegelijk bloedstollend en intellectueel uitdagend is en waarin de Middeleeuwen in alle kleur oprijzen, speelt Nico Dros een vernuftig spel met de vermeende geschiedenis van de raadselachtigste middeleeuwer: Madoc.

***

Nico Willem Dros studeerde geschiedenis aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en was werkzaam in historisch onderzoek, onder meer voor het Koninklijk Instituut van de Tropen en de Vrije Universiteit. Hij begon zich daarna echter meer toe te leggen op het schrijven van fictie, in 1991 debuteerde hij met een historische roman. Geschiedenis blijft dus een flinke rol spelen in zijn verhalen, romans en essays. Hij sleepte verscheidene nominaties in de wacht, met Willem die Madoc maakte belandde hij op de shortlist van De Boon, een nieuwe jaarlijkse Vlaamse Literatuurprijs die gefinancierd wordt door de Vlaamse overheid. Vanwege dit feit was dit boek me trouwens in het vizier gekomen.
Het boek start met het vinden van verzamelhandschrift uit de Middeleeuwen dat authentiek blijkt te zijn. Mediëvist Willem de Reuvere komt in het bezit van dit handschrift en aangezien hij professioneel op een zijspoor beland is, vat hij het plan op om dit werk grondig te bestuderen en artikels of boeken te schrijven hierover, en zo geschiedt. Onbewust begint hij echter aan een roman over dit hoofdpersonage Madoc en het is dit verhaal dat we overwegend lezen in deze historische roman. Er zijn drie grote delen die telkens kort van elkaar gescheiden worden door de bevindingen van de geschiedkundige met een introductie op het nieuwe deel.
Dit boek is volledig gebaseerd op historische feiten van de begin 13e-eeuwse setting en dat de schrijver er een grondige kennis van heeft moge duidelijk zijn, de levendige beschrijving van deze periode is trouwens wat dit boek zo boeiend maakt. Wat betreft de personages blijft het boek eerder oppervlakkig en ze raken het boek de lezer veel minder, je kan moeilijk tot hen doordringen. Maar ook al is het verhaal niet erg meeslepend, het leest meestal wel heel erg vlot.
Nico Dros heeft met dit boek een volledige weerspiegeling van de tijd in het begin van de 13e-eeuw willen weergeven en dat was ambitieus. Door deze hoeveelheid van informatie valt het verhaal uiteen in stukken en vormt het geen eenheid. De auteur wordt door het NRC de Nederlandse Umberto Eco genoemd maar dit is hier toch echt wel een brug te ver.
Willem die Madoc maakte is een boek dat vlot leest ook al heb je er wel je volledige aandacht bij nodig. Het was vooral interessant als een historische vertelling van het toenmalige tijdsgebeuren en daardoor zeker de moeite waard om te lezen.

Uitgeverij: Van Oorschoot (2021) - 584 blz.

1 opmerking:

Lalagè zei

'niet meeslepend, maar het leest wel vlot' - dat heb je goed geformuleerd! ik ben wel nieuwsgierig naar dit boek, want ik lees graag over de Middeleeuwen