woensdag 10 mei 2023

Koud bloed - Robert Bryndza

Ze werd verliefd op een moordenaar.
Nu is ze er zelf ook een.
"De koffer was zwaar verroest, maar uiteindelijk gaf hij mee. De inhoud overtrof Erika's ergste nachtmerries."
Als een gehavende koffer met het verminkte lichaam van een jonge man aan de oever van de Theems aanspoelt, is zelfs rechercheur Erika Foster geschokt. Ze heeft al heel wat gruwelen voorbij zien komen in haar carrière, maar dit heeft ze nooit eerder gezien. Terwijl Erika en haar team de zaak voorbereiden leggen ze de link met een ander slachtoffer, een jonge vrouw die twee weken eerder in een vergelijkbaar type koffer werd gevonden.
Erika beseft dat ze op het spoor is van een seriemoordenaar die klaar is om opnieuw toe te slaan. Nog voordat ze een volgende stap kan zetten, wordt zij zelf slachtoffer van een brute aanval. Maar Erika is een doorzetter, en niets zal haar tegenhouden. Dan blijkt het leven van de kinderen van haar collega in gevaar, en wordt de situatie nog nijpender. En in die race tegen de klok doet Erika een nieuwe verbijsterende ontdekking: er is meer dan één moordenaar.

***

Robert Bryndza schreef met dit boek zijn vijfde in de serie met Erika Foster en daarmee heeft hij er weer een mooie aan toegevoegd. Een spannende plot met een race tegen de klok, dat kan natuurlijk niet misgaan, tenminste als je goed en vlot kan schrijven en dat doet de auteur.
Bovenaan de meeste hoofdstukken is een tijdsaanduiding, enerzijds zijn we in het nu ergens eind 2017 en er is daar de vondst van een koffer, het team van Inspecteur Foster wordt opgeroepen. En anderzijds is er dan een verhaallijn die zomer 2016 start waarin een verhaal van een achttienjarige verteld wordt. Beide lijnen worden chronologisch verteld en groeien naar elkaar toe.
Bryndza maakt er ook nu geen geheim van wie de moordenaar is en op die manier wordt duidelijk hoe het zo kunnen gebeuren is wat betreft de moorden, het verdiept het verhaal. Uiteraard geen slecht idee. Ook de persoonlijke besognes van Erika Foster krijgen weer enige aandacht, ook al had de psychologische duiding beter gekund. Zeker wat betreft de andere teamleden, hun is toch wel weinig plaats gegund. De spanningen tussen de teamleden blijven daarmee dus ook wat op de achtergrond en zelfs wat betreft het onderzoek komen ze veel minder aan bod.
Het eerste deel van het boek verloopt soms wat traag en lijkt moeite te hebben om op gang te komen, het onderzoek stagneert ook halverwege ergens en er verlopen enkele weken. Maar dan ineens komt er schot in de zaak en stort Erika Foster zich opnieuw volledig in de zaak en wordt het super spannend.
Koud bloed is een goed verhaal dat vlot leest. Het eerste deel is dus wat trager maar dat wordt goed gemaakt door het tweede deel. Het is niet helemaal origineel en soms minder geloofwaardig maar er zijn toch wel enkele verrassende plotwendingen en de spanningsopbouw naar de finale is helemaal goed. Het boek zorgt zeker voor leesplezier.

Uitgeverij: Meulenhoff Boekerij (2019) - 348 blz.
Oorspronkelijke titel: Cold Blood
Vertaling: Jan Mellema

Geen opmerkingen: